Wednesday, April 10, 2013

Sakana Black Pepper

Sakana Black Pepper [TerungPipit]

Bahan2:-
Ikan Dory
Tepung tempura
air
garam secukupnya
minyak utk menggoreng
mixed vegetables/broccoli
stok ayam

untuk sos:
bottled black pepper sauce
crush black pepper
kicap sikit

Cara2:
Bancuh tepung tempura dgn air dan garam secukupnya.Make sure jadi batter yg cukup pekat untuk salut ikan tu nnt.Panaskan minyak,salutkan ikan dgn bancuhan tepung dan goreng sampai garing n masak.Angkat & ketepikan.

[Utk sos]
panaskan pan..tuang sos black pepper [boleh agak2 lah sendiri berapa byk nk pakai.kalau suka byk kuah black pepper boleh buat lebih] tuangkan air sedikit saja.bila mcm mendidih sket,letak crushed black peppers and kicap dlm tu..
kacau2 pastu boleh angkat.. mixed vegetables/broccoli tu celurkan dlm air mendidih yg dicampur dgn stok ayam sket.

Servekan fried dory & mixed vege dlm hot plate (kalo xde pon xpe.. gaya je lebih)..finally tuangkan sos keatas ikan tu tadi.. serve hot with steamed japanese rice,miso soup & egg custard. selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment