Wednesday, April 10, 2013

IKAN BOTOK-BOTOK


BOTOK-BOTOK IKAN [cranko21]



BAHAN A



1 ekor ikan tenggiri potong ikut mana besar u nak ler ?bersihkan, tos dan ketepikan

daun mengkudu belanda

daun pucuk ubi

daun kesum

daun selasih/ kemangi

daun kunyit ?di hiris halus

garam secukup rasa

beberapa helai daun pisang, untuk membungkus botok2 tu tadi.





BAHAN B - di mesin halus



6 sdm rempah ikan

1 inci halia

1 inci kunyit

1 inci lengkuas

3 batang serai

6 biji lada hidup

3 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

3 biji buah keras

3 cwn kelapa

2 cwn kerisik



- Mesin halus bahan2 B. Masukkan garam, ikan dan daun kunyit yg dah di hiris tadi dan gaul rata.





CARA MEMBUNGKUS



Ambil daun pisang dan tarukkan daun2 tadi (ubi, mengkudu belanda, kesum, selasih) di atas daun pisang tadi, kemudian..letakkan sepotong dua ikan tenggiri bersama dgn rempah2 tadi. Bungkus dan sematkan lidi daun pisang tadi (seperti buat kuih jongkong) dan kukus selama 30 hingga 45 minit

--------------------------------------------------------------------------------

Author: CatLady Time: 6-3-2005 07:59



Botok-Botok Ikan (Johor & S'pore) [dindazZz]

Kiriman: Warda Leela

Sumber: Arwah Mami





Bahan-Bahan:

2 ekor Ikan Tengiri/Mambong

8 Ulas bawang merah (tumbuk)

4 ulas bawang putih (tumbuk)

2" halia muda (tumbuk)

1 sudu teh Jintan Manis (sangai & kisar)

1 sudu teh Jintan putih(sangai & kisar)

1 sudu teh ketumbar(sangai & kisar)

2 biji buah keras (kisar)

?cwn asam jawa

1@2 sudu bsr lada kisar

p/s rempah boleh diganti dgn rempah kari ikan.



Daun pucuk Ubi

Daun kaduk

Daun pokok teh

Daun kentut2

Daun tengek burung

Pucuk labu, Pucuk betik.

p/s boleh tambah daun ulam ikut suka tapi main ulam ialah pucuk ubi dan semua dihiris sederhana.

Daun pisang (untuk bungkus)

Cara:

1. Ikan boleh digoreng dahulu atau tidak perlu goreng.

2. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan apabila naik bau, masukkan rempah yg sudah dikisar. Tumis hingga separuh garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa & gula (ikut rasa).

3. Kemudian masukkan daun2 ulam dan masak hingga naik minyak dan sederhana kering.

4. Layukan daun pisang.

5. Letakkan sedikit kuah keatas daun pisang dan letakkan ikan(goreng@tidak digoreng) atasnya dan tutup ikan dgn kuah kemudian bungkus dgn daun pisang.

6. Panaskan kukus dan kukuskan ikan yg telah dibungkus dlm daun pisang lebih kurang 10 minit (hingga masak).





BOTOK-BOTOK IKAN [dindazZz]



BAHAN-BAHAN



600 g ikan tenggiri

1 biji kelapa parut, dibuat kerisik

1 biji kelapa parut, diperah 300 ml santan pekat

5 mata asam jawa

beberapa helai daun pisang, setiap satu sebesar 10 cm x 15 cm

garam secukup rasa

100 g daun mengkudu belanda



BAHAN-BAHAN(a)

(Digiling halus)

6 sudu makan rempah daging

3 cm halia

3 cm lengkuas

3 batang serai, dihiris

6 biji lada hidup

1 sudu makan lada putih

2 cm belacan

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih



BAHAN-BAHAN(b)

(Dihiris halus)

100 g daun pucuk ubi muda

10 helai daun kunyit

50 g daun puding teh

50 g daun kesum



CARA-CARA



1. Bersihkan ikan dan potong setebal 5 cm dn toskan. Kemudian gaulkan sebahagian dari bahan-bahan (a) hingga rata

2. Campurkan bahan (b) bersama-sama kerisik dan bubuh sedikit garam. Gaul rata-rata

3. Dadihkan santan pekat dengan sedikit garam



CARA MEMBUNGKUS



1.Taruhkan 5 helai daun mengkudu belanda di atas sekeping daun pisang. Bubuh ikan yang bergaul rempah dan sayuran-sayuran yang bergaul rempah juga.

2. Tuangkan satu senduk dadih di atas bahan-bahan ini. Lipatkan daun mengkudu dahulu supaya ia membungkus ikan dan sayur sayuran dan kemudian dibungkus ia dengan daun pisang.

3. kukuskan botok-botok ini selama 45 minit

No comments:

Post a Comment