Tuesday, January 13, 2015

MENU DIET ATKINS



Day 1
Bf: telur dadar 2 biji
Lunch: ayam bakar (perap sikit dgn serbuk lada hitam+garam) bakar atas tefal je.
Dinner: sate 5 cucuk (kedai punya. For sure ada gula pakai utk perap ayam tu kan. Ahhh blasah!)

Day 2
Bf: chicken wrap (wrap pakai telur dadar) + chedar cheese sekeping
Lunch : ayam goreng seketul + sayur goreng
Dinner: ayam goreng 2 ketul 

(Ciklel kata, abislah. Jadi malek noor la aku lps ni..haha)

Day 3
Bf: telur dadar + chedar cheese sekeping
Lunch : ayam bakar + scramble egg + sup sawi
Dinner: ikan bakar sekoq + sup sawi


27/1/14 (Isnin) :1st day

Sarapan : Scramble egg with onions & cheddar cheese slice
Lunch    : 2 ketul ayam goreng (tanpa kulit) - beli kat f/court je...
Dinner   : Dada ayam panggang yg diperap dgn Heinz BBQ sos

http://img.food.com/img/recipes/50/78/2/large/pichlAJJB.jpg
scramble egg - pic: google...malas nak snap...muahaha


http://cdn.skinnyms.com/wp-content/uploads/2013/08/Barbecue-Grilled-Chicken-Breasts.jpg





28/1/14 (Selasa) : 2nd Day

Sarapan : Scramble egg with onions & cheddar cheese slice
Lunch    : 2 ekor ikan kembung goreng  - beli kat f/court je...
Dinner   : Dada ayam panggang yg diperap dgn Heinz BBQ sos + telur dadar + cheese

(resepi sama ok) malas nak pikir...muahaha

29/1/14  (Rabu) : 

Sarapan : Egg Pizza with chicken slice
Lunch    : Daging Burger Bakar -2 keping
Dinner   : Egg Rolls & Chicken Curry

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrYFLWPfriFUeuK6zv_hMuvtbAZtd9Nx_EWo7Th73A_M2eAmTrlq7g98IVmgSmIdEqxgwoab41Q0Wfdb27DM2Qu3rkyfF3VL4ADoV08LviyDlblJEFwZChMn-wGMEguP3loAaU5-agcPY/s1600/bacon-and-egg-breakfast-pizza_456X342.jpg
egg pizza   Pics: Google

http://www.bradleysmoker.co.nz/wp-content/uploads/2010/09/ground_beef_burger_product.jpg
beef grill patty : google pic

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQsgeody0s5-DZ8-TG3_uP2n7ahmo3vBYfCvJFdhbShfif_o5MpxrUrTlaSr3iBtmmVVyXfhVUqMBKdirFNEpD8mmoV0_28VeQ-Lvbjb5TdBsIPWhyO9URo0k-sFXsCh3pBCYKnmfTdyk/s1600/20140129_204208.jpg
egg rol & chicken curry...yummy! 
ni mmg aku masak sendiri ye...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg779AH67vKMO8HlGtiSOE33QIzbzvrVuPFy5Y4xn0-esSKd_rqdL5bKjNUqcNvf0G3A4Z_ue9eJ_yLswDNDN14xlLUcopY2uhZr20Wl1fCgnTwqwcRAQs2Kj9cSu_TM8y2qyljQOt6_DDk/s320/2014.03+-+12.jpg

Cheesy Egg:
·         panaskan magic pan atau non-stick pan, pecahkan 2 biji telur, agak2 nak masak... letak sekeping cheese dan lipat. siap! 


Grill Chicken Kampung Style:
·         perap ayam dgn 2 ulas bawang putih, bawang besar, serai, halia, garam & kunyit sikit (semuanya tumbuk) serta olive oil.
·         panaskan magic pan dgn butter / olive oil, then kasik lepak itu ayam. setel! saya suka mkn ngan nandos sos.

**ayam biasa saya perap malam, esok pagi just grill jer. hidangan pantas utk ber-bento ke kantor. ;)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZVY_ecCU_ESlEz0X7lIwiMItYvsBaw86eIAFASQJTpAkFVbqVxSsUxI_q-YHyES2Zq1m9SwODCruFmeQjFt8hia51pEPJfB0IJmTpR4qFTkcUzYckC4j9cXO3fGYShqOLN4gRwXB0Ckg/s320/2014.03+-+7.jpg


Bekalan ke kantor hari ni.
egg sardine roll for breakfast.
grill lamb + mix vege + buffalo's eye egg (hahhaaa...) for lunch.


EGG SARDINE ROLL:
resepi dah bagi. tapi takpelah.. saje taip lagi skali kot2 boleh runcing jemari montok gua nih. :p
·         2 biji telur dibasuh, pukul dgn secubit garam dan goreng tanpa minyak dlm magic pan atau non-stick pan (letak butter atau olive oil) - siap dan ketepikan.
·         gaulkan sardin tanpa kuah dgn cili api, bawang besar (sikit), perahan limau dan sedikit cili sos/ nandos sos utk atikners.
·         ambik telur tadi, letakkan moyonis, sardin, salad, timun, tomato dan cheese... kemudian roll-kan. siap!
padahal sama jer dgn resepi Telur Sardin tu. saje gedix variasikan nama kasik boom kunun mcm... ehhhhh... ko terer la masak. padahal?! sedih! :p

GRILL LAMB:
·         perap daging kambing dgn sos tiram, lada hitam, serbuk pati ayam, garam dan olive oil.
·         saya grill dgn magic pan.

MIX VEGE:
·         panaskan sesudu olive oil, tumis sebijik garlic dan beberapa hiris bawang besar, serbuk cukup rasa maggi. kemudian masukkan sayuran, chili flakes dan oregano. gaul2 manja dan siap.

telur mata kerbau nak jugak ker resepinya?! :p


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3Xz_hqsEgfPk2mdZ4loAZRmVUoPAmWRslVWAE8KobnnExp3UEOfaFWfFCAoEpzGGv3KA8kpfW7FoVNo3RrTjK9vgZHJwiQTJzOdnsgIG3cE59hJNytksOjLe-NC6bl3y_ksx6Wqj6LAY/s320/2014.03+-+8.jpg

malam tadi punya dinner. pon grill lamb jugak. :)

- sardin tanpa kuah, diperah limau n sebiji cili api.
- Dadarkan 2 biji telur dgn secubit garam.
- Bila telur masak, letak mayonis, sardin, salad, zucchini, bawang 2 3 hiris, dan sekeping cheese.
Ngap! :)
Atkins boleh… tak atkins pon layan… ;)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBlX6jD2b3a5xBDbE5QIoKOAv1xd1ZcYAK7_QYhf1bNDhUojZ44MgUY9jBlsyLXyJlr4iLs0W1kGn7mYucnWJCVXYeO9KOSj0vMq2bk-yv_1Wy7ekyGQd-WqkGzz1AesFzj3Pp_n75WTg/s320/11.jpg
Grill salmon. 


1st time masak dan 1st time mkn. Kite ikan2 ni cannot go sgt tp suami ckp terbaik. 
Siap request nk lagi! wah… mendemandkan selera nmpk!


Resipi:
·         salmon perap ngan oregano, black pepper, garam dan perahan lemon. perap dlm 15 minit
·          panaskan pan dgn olive oil n grill.

untuk gravy,
·         panaskan sesenduk butter, tumis 3 ulas chopped garlic, perahkan sebiji lemon dan masukkanbeberapa kepingan lemon. 
·         kemudian masukkan black pepper dan parsley whole serta garam. Siap. 
kalau nak, boleh campur air + tepung gandum kasik likat sikit. tapi tepung gandung tu tak sesuai utk atkins, saya tak letakla...

Gravy ni simple n sedap! sesuai sgt ngan salmon. Makan ngan ayam pon sedap!
#atkins #lowcarb  #grillsalmon with #lemongravy from #akubukanchef




https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHlZ6tsODP9sQ_D5gLX5zdzPrzwdIvriCJn4IE3X7bEqtBW6A7ghZ0aTO3MwSwuHfDCMHRReQzfaIwBUsz1v19T8LdorkWJceWN1AJAulAMDTI8GMESgILLrSPUn0H9N7e58_cPeuGEeU/s320/26.jpg
FRESH CHICKEN SALAD

buat ATKINers, ni breakfast sempoi sedap baik punyer kalau dah bosan menelor.
yang tak ATKINS pown boleh... sihat aper!
lagi best dari nasik lemak ayam berempah (tipu! ni saje nak pujuk diri sendiri!)

nak taip perkataan RESIPI pon segan mak! 
tapi takperlah... bagi jugak walopon resipi ala2 ajer. huhuuuu...

- ayam gaul garam kunyit (potong kecik2) - gorengkan - toskan minyak.- kemudian mkn dgn fresh salad + timun jepun. 
= sajian malas, pantas dan tuntas. thumbs up! 






https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiANyqNp43mb-DSyjF5mUEeXbF2eJQaQQcQMXMhhSBJ47jByWbx7O11GyGa_NMGW93Df-PT_JTTSyr08an-Ir23WETROx7ARY2ASf89UompasRjvursbh2Kr3B841gSyivUTB_xElCirR8/s320/19.jpg
Juadah bersahur di hari pertama berpuasa dgn ATKINS.
sedap wooo... 2 ketul tak cukup, tambah lagi seketul bahagian suami.
ko mampu telan ayam pepagi buat berketul-ketul?! :p
Resepinya:

AYAM:
·         memula ayam tu basuh sampai pucat ;p... gaul garam + kunyit + bawang putih + halia + sekeping asam keping...
·         then rebus bersama santan dan air. rebus sampai masak yer... dah masak, setel dulu pasal ayam ni... kite buat kuah perciknya pulak.

KUAH PERCIK:
·         blend kan 2-3 biji bwg merah saiz besar + 1-2 btg serai + 2-3 ulas bwg putih + seketul halia sebasa ibu jari saya (:p) + seketul kunyit hidup + beberapa tangkai cili kering (kuantiti ikut tahap kepedasan yg diingini. saya suka pedas2 sikit) > blend sampai lumat (saya suka blend pakai santan)
·         masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam santan yg telah dipanaskan, sekeping dua asam keping dan garam (jgn letak gula langsung). kacau hingga menggelegak dan seakan pecah minyak. siap.

>> bila nak makan, masa untuk memanggang versi KL iaitu: panaskan pan atas dapur gas, letak ayam yg dah siap direbus dan curahkan kuah percik menggunakan api yg sederhana besar. sedap woooooo~~~ kalah yg beli kat param (pasar ramadhan).

tapi idoklah saya ni gigih bangun subuh hari baru nak masak ayam... nak buat kuah perciknya. saya masak malam banyak2 dan peram dalam esbok. boleh wak sahur... dan berbuka esoknya. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYNe3a9SxMoG_6tLrvZOU2RHrosCtqy4GFDVKqSm9gouTodgXNc_OflLynR3O7MNOsPy7-2aTo0A0EjatH9FimFFhS8pGAjXiQtMUodc4wJ7Jh8cGEARWq0kSmV5mLBsyTWXDu-jicOS0/s320/20.jpg

bersedia untuk lepak dalam esbok barang sehari dua. :)



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2706RhdRqDj-VMf25ikoCNyFBh9WCwfLb8w76QkICDlI0pBT7zeM86vChLZyTCngG4FzeUvgGrRDAaVKCMBz2VFuxUezx4hjpbj6k7bsXkRqUFDXtcm2f1WTZN7xVtYKY-aQTjxluZGQ/s640/13.jpg


hidangan pantas dan tuntas utk santapan di suatu hari di tengah hari di hari minggu...


Fried prawn:
gaul udang dgn kunyit, garam, oregano dan black pepper crush
goreng dgn cara deep fried (minyak banyak)

Mix vege:
tumiskan bawang putih dan bawang merah, masukkan cili merah dan letak sos tiram sikit. Then masukkan sayuran. Siap! 



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0NUyd_gjGM9X2uMZdw085yp5gbvp1SOwBzv-ko4AM9QaRwy7M778on88B0q4zWp67LCEYQVCqApT6w7zSULNo26toJ8PwoPkg7wE_vZhuYCq6LC0RDDfbiKwVvDJo8mW5GVEgwKlLztQ/s320/10.jpg

Cauliflower chicken patty.


Resepi sempoi saya:
·         rebus cauliflower dan lenyekkan. Tekan2 kasik kluar ais.
·         Lps tu masukkan minced chicken (saya guna ramly), oregano, blackpepper, mixed herbs, garam sikit dan olive oil. 
·         Goreng boleh… grill boleh.



Saya buat byk sikit dan frozenkan.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU5t3FmfyW0_1_WvK3WCwoa6jIiRZKT-doOWXqmYxfRXnfxncabOC5Ydi8fSMBsmR_T-lPtRPz1NDw7137gQKGxjzLxsPMtAiU5Ann3bJ3EaciH7DpVXYHJX_yd50ZH4CWLFI08gkpUIc/s320/11.jpg
 dinner plate di hari minggu...



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixSdcabEj8lmzzKRSpYQ7-rrwsazu4JpkYm4FiOuNSkm-G4Err4k5q7wEAaqy9nsUj4zDku-3r6kqK8-5j-_ZU7vZW-AUgKzyQT6tdsJsXZcARMf2LdXn6GH2VZ9IypMKBlcsO6dzjBQw/s320/cats.jpg

Pepandai jer letak nama egg tart bagai. takde iras egg tart langsung. macam cara berlauk ader la...
ala, belasah lah labu. apa ada pada nama kan... :p

kawan kite yg share menu/resipi/idea egg tag versi atkins ni sebenarnya. tapi kite derhaka resipi asal. sangatlah hang jebat kan. 

Resipi (4 cups):
·         pukul 3 biji telur bersama chicken ball 2 biji (nak guna sausage ker setengah batang, terpulang yer!), udang (di cincang/potong kecil), daun kucai, garam sikit, oregano, black pepper, cajun spice dan mayo. 
·         masukkan ke dlm cups, masak dlm magic pan. Bila keras sikit, letak prawn sekor (berekor ekor lagi best pastinya), cili merah dan cheese.
·         nak makan, letak mayonis atau nandos sos. yummmyyyyyy~~~ :)


Atkiners, jgn nangis takleh mkn nasik goreng. boleh buat nasi goreng versi atkins.  Tukar nasi kpd cauliflower yg disanggat dan hasilnya lebih kurang nasi goreng biasa. Suka!!! 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1nE34VAg3yq_AnL_BNbc2nBCfRuvk4E7Ukaq1rLOFFfCwPp3VzNDKv8rfNpqPipsqSl8earhqk6T28mUZNxeB1ChOKbJJO4eCBQlBs1-HgOLVVfn5IMdMW6ucgmfzyFQ6tflBoEdlGug/s320/IMG_20131012_113749_1.jpg
Cauliflower goreng kampung

Cara memasak:
·         tumbuk bawang putih (2 - 3 ulas) + bawang merah sebijik + cili api (ikut kepedasan yg diingini) + ikan bilis + belacan sikit + garam
·         tumis semua bahan tumbuk sampai garing, masukkan cauliflower yg telah disanggat halus, kemudian pecahkan telur sebijik, dan masukkan sayuran. siap! :)

Saya sebenarnya tak suka sgt makan telur. specially telur rebus. mmg cannot go. kalau telur mata, boleh la telan... tapi kena cicah cili sos. bila dah terjebak dgn ATKINS diet, telur tu dah macam makanan asasi kot.

tak pernah lg dlm umur hidup beli telur sepapan. kali ni barulah pecah rekod kehidupan 30 thn. 
lps tu ada tanya, tak bahaya ker mkn telur hari2? saya engineer... bukan doktor. so, bg doktor punya jawapan la yer...

Dr fb DR HAMID ARHSAT:
Ada orang yang takut makan telor , kononya ia meningkatkan cholesterol dan menambah risiko sakit jantong. Ada pula pantang makan telor lepas pembedahan dan lepas bersalin kerana ditakuti luka bernanah. Kesemua itu tidak betul kerana banyak kajian yang menunjukkan tiada kaitan makan telor dengan cholesterol malah ada kajian yang 1-2 biji setiap hari melindungi kesihatan mata,jantung dan otak sebab kandungan amino acid - choline. Kandungan nitrogen dalam telor membantu pemulihan/healing lepas bedah dan trauma. Kandungan vitamin D3 dan sulphur juga jadi pelindung penyakit kanser. Satu kajian keatas wanita2 yang makan 1-2 biji telor setiap hari bolih menurunkan risiko kanser payudara dengan kadar 44%.

lepas tu ramai atkiners merungut bosan makan telur rebus dan telur mata hari2... yg pergi rebus hari2 tu knape? ;) variasikanlah telur tu. jadikan spinach omelette ker... egg-chicken foldover ker... egg-sardine roll ker... egg bla2 ker... egg bla3 ker... :p

ok, sini saya share pelbagai telur yg telah divariasikan utk breakfast dan kadang2 kalo malas nak masak beria utk dinner, boleh jugak ngap telur lagi. tapi setakat ni, paling banyak saya mkn telur dalam sehari adalah 4 biji. tu sekali sekala sgt la... biasa 2-3 biji. bukan hari2... bak kata, takut muntah telur. hazab lagi, kentut bau telur. hazab ooooo... sekampung bau! hahahaaa...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ2GKTP05jM5fOSKy_ciBIl4mck1sQXSyD8Sr2lvKpw_c4jhJjMo2Dlq1BLqAivn2XpEZbFiMqOctZuM8xhP1RO5eOxRMPomSu7dXLApfZ47EtTSa7V__H-X5K82X6PWvb0lITc3Mqv5aL/s320/IMG_20131006_112853_1.jpg
 telur mata dgn oregano + black pepper crush dan seasoning.
masa ni tak tahu cili sos takleh makan masa induction.
dingap bersama fresh salad with olive oil + oregano + black pepper


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPRyZrhMeFaa4s2N9jeZTvv9lgAiHn0e0keW7qyx4vKl70m4AKw8RvU4zGTPy6udWeVaadEjR3h1fZaYXj5lerF5ON9FvJVYkszk6y2qReDRq6Cu5Iu33Yb0ZFmgrosNupvtUz49dnUxj_/s320/IMG_20131013_130411_1.jpg

egg-sardine roll. ni sedap!
masak sardin > dadarkan telur, letak moyanis dan sardin + salad + zucchini + tomato + cili merah dan roll kan. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil7IKBkPZNo6MsXE5IhpMpQx-9BPFVmtCWL1SNH12YhC0zOZo1xRIsThYrY-9a0BzWNXElsde92_Bt_sHYn_4EePR5OH6BTJ0KNbV5m4BVGo7Sp87z_J1OtVN-PBVyCjJPMhrkFlk8l4M1/s320/IMG_20131016_115042_1.jpg
 ulang tayang menu sama utk 2 -3 kali sebab sedap. time ni sayuran habis stock.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8JgG4JoF9AT_iVnqL_V558LKyGaHsT89YgfS3cjbefQ0ZDr4R3agJMVOWK9hc57P_3hpJKTdljOXkIBzZaKlE7Wl_fQUSgckdqP1BXhZU4CVDoipqQglJvsBalGxLVdZqh80Lhe-UyI5-/s320/IMG_20131018_075149_1.jpg
yang ni pagi tadi punya sarapan. istimewa sikit,
biasa 2 bijik telur... ni 3 biji telur, ada cheese dan extra mayonis. 
well, dah habis induction bleh mkn mayonis lebih sikit. :p


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPMNOX7fE9derpocCwWowCH8GoeZ73zpEhGsNowTOfEHCLibODS5vni27doQlaS3Gw1rNMsvjH-3gF8eHWTMMp9qiIuBb6a45goV_XEqlwgqfcxIS-O8Q9N-n05DKR4g9DbtZ2U_zs83lg/s320/cats.jpg
egg chicken foldover. 
lebih kurang egg-sardine roll tu jugak, cuma ganti dgn grill chicken. yang ni letak mayonis + nandos sos.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2u2nDqvOau9JbCzoGf54eNQ2cj1Snf8NI9Kpf3rEUQK8eDpy_MESMg1X8gBOb6N5n391MEsE9sG7MqrO07jh23zkxhEqf9kfRC_yg5pZdmr1Mrk4ItrUsvq_QFSsqU4FNyiGUAz79MBuJ/s320/IMG_20131010_202008_1.jpg
spinach + broccoli omelette.
saya suka letak cili kasik pedas2 sikit.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZWgP6DuadwTnPOWLMTNDJE4OqmsbjwP_yVfNoEUZIs33Up25olnSPzL2fEPnlqLPVWmlpJlbwSB7bDspRte4fBVZ0kVrRHCT1ohMIK-dauDJvZopDl6W9uY0PcHbBtfyltXB1_9Xjmgty/s320/IMG_20131005_112525_1.jpg
 egg-pizza.
dadarkan telur, letak spaghetti sos, dan utk topping letakla sausage + capsicum + tomato + bla3 (suka2 hati, masak dari iman), kemudian letak mayonis n mozzarella cheese. lepas tu kasik lepak dlm oven kejap. siap! ni hidangan breakfast di hujung minggu. dgn laki cekeding gua sekali gua jamu atkins menu.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc8acutLy67gzca9ZMFh6VOHT45Ovz_bLlkZolTqoZe8cI62gL6ODysroAfKzVcs1w8W-hk0aDqb9cn0Vxxwi5zj-IPZZcRClWydCTv5UZDuof6qGdxKp2sSMT5XAvY1pm_GpE6wpmzs7T/s320/IMG_20131014_113154_1.jpg
 cheesy sausage omelette.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzeDImGjwspCXmn2BuwzCX_aTXu2k26TN6Hez32FdqrIkfFgTo1qK72tOEXMHMI1dxiwO75PfvCaKEoSGoXBAKBzdifGHyBv1dUFZspT07101h3lbS1VHQkdnfEYx82b0Wb-NK-sQQUcXK/s320/IMG_20131016_201334_1.jpg
spinach ommelette lagi. duet dgn cheesy broccoli. yummmehhh...


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD0g18CK0Obu95MoaM3FI1gskhc-4dkK3G4OCMUdFpBQv9JOCNTjKlp5nHS1KOXNjJUgp7ZLOFju65Ovo6LTyBRqY2kHlSw6a_IWP1eZQipO6czDI-_THdd_2p_4TY2txSZiUhvJNc7kIQ/s320/IMG_20131008_082208_1.jpg
telur lagi...
dah tak tahu nak letak nama ape dah. :p


yo yo o jerkan... nama menu berbagai... bagi nama tak bleh blah...
padahal... tetaplah telur! 
takper... nama kasik up! presentation kasik umph!
biar selera sikit walopon hari2 hadap telur. :p


sekarang, i am enjoying my diet journey.
lebih semangat utk berketung ketang di dapur.
excited mencuba menu2 baru... dan perah otak bagi nama kat masakan sendiri. :p
sampai laki cakap: abang makin tak reti nak sebut nama2 menu isteri ni. 
hahahahahaa...



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxshwSmIfxFaK3sXkmNy_ZiUNyai54l2wm6iMzz2ND47o3XsNw5hlzbewd84FktDj-o5WSKjBSy49gIMmGIrqIix_qPxHatkdZdAPS0djN_ijqRIIQ0JP9l_EPU6EVjxoeY7Jf9baD0F0/s320/3.jpg

Ayam resipi ciptaan sendiri tak tahu nak bagi nama apa. Tapi tanpa rasa segan nak buat pengakuan berani mati yg ayam ni sedap giler! enak dimakan begitu saja tanpa sos sampingan. 

lepas kongsi resipi ayam sedap ni kat IG, kawan bagi nama CHICKEN TWISTER HERBS. 
hmmm... nama dah umph tu! kena sgt dgn resipinya yg menggunakan perbagai herbs. 


Cara memasak:

·         perap ayam dgn olive oil, jintan putih*, biji ketumbar*, bawang putih* 2 ulas (*semua tumbuk), black pepper crush, oregano, mix herbs, basil whole dan garam utk 15 - 24hrs
·         Panaskan non-stick pan, letak olive oil dan grill ayam smp masak. 
·         dekat ayam nk msk, perah lemon sikit dan campaklah bawang holland, capsicum, zucchini (buang tghnya, takut berair. taknak letak pon xper) dan daun ketumbar. Last skali letak tomato n brokoli.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1yb8FJ4Ml_So41TpmoII7J81dZhw19IMk_vIldU-maNzSrEV-H5_whf0J0Cq32ZCcRiGZaFB10oFftL3Cs7Xt4zrfGOrYxO0Szm_qtUXv6emH3OHW0226gqHb0dPpsJAQ-_bGzn1Mv20/s320/2.jpg
 in the making...


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuWOYwLxu4z0Wu269vaGDSpyy3ysuf8xT5Ci3kCFq4xkhQ28AsHrnh4CkZKw8KGP9XYK4p6wFzbSIU1lA16SRzwr45Z4-kLKi9kOcljH91k8fF5WvPYikGrtoCUoo9v5qLkqf1Qsj4oIk/s320/4.jpg
salad sbg dish sampingan, takut tak cukup kenyang! ;)



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5g5x6j-H2zcoJGl-42o4s8NQHLWW7WXt0v93AIl5ixM4HdDUHPwgDuY8wuwLXbNFEYaven1QeSponSGZdU7rkfC4QgONISd_NEelDnQbz1VLMiIX5Q3291JoXofrpOKr1k2Tl_kj0DHU/s320/cats.jpg
Berjaya mencuba resipi Butter Chicken rakan se-diet gua, Nurul Huda Resad.
babe, tgk... gigih gua taip nama penuh lu sbg penghargaan untuk resipi ini.

kombinasi lemak dari butter dan pedas yang sedap ini adalah sbg hidangan lunch gua di satu hari yang tidak bekerja dan bermalas malasan di rumah. best jugak bermalas malasan di rumah ni yer... terguling tergolek, lapar: sendiri masak sendiri makan, bukak tv tapi tak tengok pun sebab leka layan tepon. 

ok, takyah bagi senarai bahan2... uji minda cari bahan tersembunyi dlm cara memasak di bawah: 


Cara Memasak:
·         perap ayam dgn serbuk kari dan garam sikit, kemudian goreng dan ketepikan.
·         panaskan butter, tumis bawang besar dan putih (yang didadukan), cili api (saya pakai 4 biji utk 4 ketul ayam), cili merah dan daun kari sampai wangi.
·         kemudian masukkan susu cair / susu segar
·         last sekali masukkan ayam tadi dan gaul mesrakan mereka.

Assalamualaikum bibik gojes kesayangan sekalian.

taknak taip ayat ulang tayang modal sama tiap kali taip entry baru lepas lama giler tak up entry baru: "eh, blog sape lah bersawang ni?!" *eh, tertaip! tapi ni contoh yer... contoh!

skrg ni taknaklah buat janji manis palsuku kata nak update blog anak tiri ni selalu, tapi sebab gua skrg on DIET ATKINS (jgn gelak ha... doktor suruh turunkan berat badan kalau taknak sakit lutut! adoiii... malu tau nak taip gini tapi takper ah, sharing is caring kan... ;p ), gua akan share menu2 ringkas, pantas dan tuntas versi org malas kat sini sbg perkongsian utk rakan2 diet dan sbg rujukan diri sendiri kot2 dah kurus, lupa diri... lepas tu makan lupa diri.... gemuk balik... baru hegeh2 nak diet balik, masa tu gua rujuk blog sendiri jer. :p

sebagai mukaddimah menu diet ni, gua share resipi asasi DIET ATKIN iaitu berasaskan telur paling mudah. memang ginilah weiiii, hari2 telur. sampai tahap kentut bau telur dah kekdahnya.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9rbNq0bN0lcqSbU3QWvZBtz3bzWebRYnn02zKkxuP641gHEkuFm1fAy5CzpvEv3TioVZqLvZch52JJG8ujMjJWZwsdEa_TatL9ZLnv2_wbzXQhZYg6Lz70R_VaD19412gy-dYfpQ0zIk/s320/IMG_20131010_202008_1.jpg
Veggie Omelette

·         kacau 2 biji telur dibasuh bersama sayuran pilihan (gua guna spinach dan broccoli), cili besar + cili api sikit, oregano, black pepper crush dan secubit kecil garam.
·         panaskan pan dgn sedikit olive oil (nk guna butter boleh... nak guna minyak masak cap buruh pon boleh. suka hati), dan dadarkan telur tadi dgn api perlahan.
·         dah siap dan gua ngap bersama sos nandos (sebab chili sos x halal utk atkins) bersama mayonis low carb.

Contoh makanan seharian Dalin:

Pagi:
2-3 biji telur separuh masak/scramble/telur mata
1L air

Tengahari:
Egg Tuna Roll:

1 biji telur
·         sediakan siap-siap slice chedder cheese (pastikan yang rendah carbs)
·         1 sudu mayonnaise..
·         daun salad yang sudah dibersihkan
·         tuna (pastikan yang rendah carbs)
Cara-cara:
·         Dadarkan telur
·         Pindahkan ke atas pemukaan yang rata seperti pinggan atau cutting board
·         cepat-cepat letakkan kepingan keju sementara telur masih panas
·         letakkan 1-2 sudu besar tuna
·         letakkan daun salad
·         1 sudu mayonnaise
·         dan akhir sekali, gulung kan dia.. kalau tak gulung takde lah nama Egg Tuna Roll kan..
·         Siap!!
dan 1 L air

Resepi asal dari 
Aniza Saidin
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_18Kdg3kwD3tLylMNzKWt-2r8p5PX9oWdRNOzbyr8tFLVYXzInU0lCOhtcdOrODJTjyPy-yT8gR44a6i5H4_yRjbs1QkAbggjLpznYzFfrk_p1qSm56MLBJhsqH8hrjKDzgaT5cgGTuQ/s320/egg+tuna+roll.jpg
gambar dari pemilik resepi sendiri
Cilok gambar orang lain.. kenapa? Persembahan dishes dia cantik-cantik.. tak macam Dalin punya.. mcm tak selera je nak makan, tapi sekali dah makan pasti nak lagi! hahaha..

Malam:
Egg Drop Soup.

·         Stok ayam 1 cawan
·         1 biji telur
·         setengah lobak merah di potong bulat (hati-hati, lobak merah punyai bilangan carbs yang agak tinggi)
·         bawang merah 1/2 biji
·         bawang putih 2-3 ulas
·         1 inci halia
·         lada sulah ditumbuk kasar/halus
·         daun soup
·         sedikit garam
·         fish oil/sesame oil
·         air satu mangkuk
cara-cara
·         Tumbukkan bawang merah + bawang putih + halia hingga lumat
·         Tumiskan bahan yang di tumbuk tadi hingga bawang putih sedikit garing
·         masukkan stok ayam 
·         masukkan air
·         masukkan lobak kerana lobak lambat lembut(masa ini, pelahankan api)
·         masukkan lada sulah
·         masukkan garam secukup rasa
·         masukkan 1 sudu besar fish oil/sesame oil atau ikut selera kerana jika terlebih rasanya muak
untuk telur kelihatan bertali dalam soup, ikuti langkah ini dengan betul..
·         Pecahkan telur dalam satu mangkuk kecil, dan kacaunya hingga sebati putih dan kuningnya.
·         Perhatikan soup tadi, jika ia hampir mendidih (bukan mendidih!), gunakan sebatang chopstick untuk pusarkan soup tersebut.. pastikan satu arah sahaja..
·         Sewaktu soup di putarkan, masukkan telur pelahan-pelahan..
·         Biarkan untuk satu minit, kemudian tutupkan api
taburkan daun soup dan jangan lupa 1L air..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6R5srma79_KpkG04Avo9CGcEJGnyTHJp7FguD8X_W1w1xDuhvw0-c7LaKR6g8Q8eNFKqj2ArjWF3IWCvdnU8F_wF20OFd9A6IekNhhGiNQbM_Hb1fh7Rp_b5xC28eudB2t-2JVhvQ32s/s320/egg+drop.jpg

Kerana daku ni makan tak hengat dunia lupa nak snap gambar.. *lapaq sangaatt*Maka tiadalah gambar untuk tatapan pembaca.. tapi boleh rujuk SINI kalau nak tahu apa menu yang sesuai untuk induction.. Minta join Group, comfirm Admin akan approve.. lepas tu cuci lah mata tengok menu induction ye!

jangan lupa untuk bersenam dan air yang banyak, minimum 3L, lebih banyak lebih bagus!

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

------------------------------------------------------------------------------------

SARAPAN
  1. 2-3 batang sosej dipanggang (tanpa sos) @
  2. 2 biji telur hancur + bawang dadu @
  3. 2 biji telur bungkus + 1 keping keju @
  4. Seketul ayam goreng/panggang @

LUNCH
  1. Semangkuk tomyam sayur @
  2. Semangkuk sup sayur + telur @
  3. 2 ekor ikan kembung goreng/panggang @
  4. 2 ketul ayam panggang black pepper

DINNER
  1. 1 ekor ikan masak stim @
  2. 1 mangkuk sayur pucuk paku goreng @
  3. 1 mangkuk sup sayur dengan sosej @
  4. 1/2 mangkuk salad kobis + tomato + mayonis
***** sebelum pengambilan makanan, Nani pasti akan minum 700ml air terlebih dahulu. Selepas 1/2 jam atau lebih baru Nani minum semula air kosong tu. Purata jumlah air yang diminum setiap hari adalah lebih kurang 3-4 liter. Memang kene minum lebih supaya badan kita dapat membuang toksin dengan mudah dan untuk mengelakkan daripada terkena sembelit.

Ini adalah sebahagian menu yang Nani biasa makan sepanjang tempoh induction. Kalau rasa bosan, boleh pelbagaikan menu supaya tidak muak makan benda yang sama. Nani memang akan elakkan sos cili, sos tomato, kicap, sos black pepper kerana kandungan carbs yang sangat tinggi. Jadi, di rumah pun memang Nani tak beli sos tu semua. Kalau nak rasa sedap untuk perap ikan @ ayam, pandai2 lah alter campuran rempah2 dengan garam. Kalau nak manis sikit pun, Nani letak gula PAL SWEET yang dalam paket2 kecil tu ataupun letak bawang merah tumbuk sebab ada rasa manis2 sikit dalam bawang.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz4lYPMU_XxSWRyZDiD6gh-CSin5MyaQADDmvx5827dsjWSWXQPUDB0zrw9B_HBvuFslSPtlAWQDqJBegfqNlbBBj5gUMhGsku1MQ-4EjI29MPkYULzGx2HH_U-sOb5ugg5jELenLyexNm/s400/IMG_6467.JPG
ikan sebelah yang diperap dengan garam + kunyit kemudian dipanggang atas non stick pan je. Lenkali Nani nak letak kunyi sahaja. Ikan ni Nani makan separuh untuk dinner dan separuh lagi lunch.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggTyF7yqcl6BkRoHdOLtpL4goHISnqaYZRV8ApWsiOhIR1sHWuZjXMmhCyVZpWViYH4dM9CVuUOb_P9ZfJ_O1JWKz15ilwlS1hMsFI82hihW5-3JeJFc87I-b4edjerg-n9qd9z5YqlvRI/s400/IMG_6468.JPG
Sayur pucuk paku goreng. Nani buat 1 ikat. Kemudian separuh lunch, separuh dinner. Makan bersama dengan ikan sebelah tadi. Sedap gak sekali sekala makan macam tu.




No comments:

Post a Comment