Wednesday, April 10, 2013

AYAM KURANG PEDAS


Jan 2, 2010



AYAM BLACK PEPPER

Bahan-bahan
500 gm isi ayam
300 gm brokoli [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
1 biji lada capsicum [hiriskan]
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 sudu besar lada hitam [tumbuk]
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

Cara membuat
1. Isi ayam potong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan brokoli dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan tomato dan kapsicum.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

------------------------------------------------------------------------

AYAM GARLIC BERCENDAWAN [by AntiQue]
Bahan
Garlic
Ginger bebanyak
Chicken
minyak
sos tiram
kicap manis
gula
garam
corn flour

Cendawan

First skali rendam cendawan dalam air lelama. Garlic, ginger, chicken, minyak, sos tiram, kicap, gula, garam dan corn flour tu campur sumer and perap lah 4-5 jam. Dah siap perap tu jerang je dalam periuk sekali dengan cendawan tu.
CoKeLat-RaWkZ Hantar pada 10-3-2004 09:54


Ayam masak ketumbar [by ninoZ]
ayam - dipotong kecil, pastu marinate dgn sos tiram, sedikit garam n gula
taucu- basuh n toskan
garlic - chopped

di sangrai kemudian ditumbuk halus/blend
ketumbar [byk sket]
jintan manis
jintan putih
sedikit lada hitam
garam n gula secukup rasa
daun ketumbar - dipotong kasar [part akar ketumbar leh blend sekali dgn rempah]
air
chicken stock/granules[optional]
minyak utk menumis

panaskan minyak, tumis garlic, pastu masukkan taucu, kacau till aromatic
masukkan rempah kisar..kacau seketika then masukkan ayam..tutup kuali n biar seketika [dlm 5 minit] pastu masukkan air, stok n daun ketumbar
renih sampai ayam empuk..perisakan garam n gula..pastu masak hingga pekat


b]Hati ayam msk lada hitam [/b][ninoZ]

hati ayam - marinate dgn sos tiram, kicap manis kipas udang n kicap cair maggi
bwg beso - potong gegelang
halia muda - hiris nipis
garlic - chopped
spring onion - finely sliced
lada hitam - tumbuk kasar
limau nipis
sedikit minyak bijan
minyak masak

panaskan minyak, tambah minyak bijan sket, saute garlic dgn halia n spring onion till aromatic, tambah lada hitam..kacau seketika
masukkan hati ayam serta seasoning nyer..kacau rata [ api bior kuat sket]
masukkan bwg beso..kacau lagi hingga hati tu masak..tambah air sket jika perlu
season garam gula secukup rasa..perah limau nipis sket..


[b]Ayam dengan Nenas[/b] [antique]

Bahan :
Daging ayam tanpa tulang dipotong kecil
Nenas dalam tin dipotong kecil
3 sudu rempah kari ayam
2 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1 inci halia
bunga lawang
bunga cengkih
kulit kayu manis
buah pelaga
garam secukup rasa
minyak menumis
Setangkai daun kari

Cara :
Tumiskan bawang putih dan halia, masukkan segala bunga yang lawang, yang cengkih, kayu kayan dan buah-buahan. Masukkan daun kari, lepas tuh masukkan rempah kari. Kacau sampai rempah kari agak-agak masak, masukkan ayam. Then masukkan nenas dan bawang besar. Kacau lagi... better kalau campurkan juga air dari dalam tin nenas tu sikit.. dia akan rasa manis-manis masam gitu..
Sesiapa yang nak tambah pedas bolehlah potongkan cili..


[b]ayam malas[/b] [pink_ribbon]

Bahan?br />
Ayam di potong ikut suka hati (seeloknya kalau sekor tu poton le 12)
Cili Kering - segenggam
Jintan Manis - 1 sudu kecil
Bawang Besar (1 labu)- dimayang
Bawang Putih (1 labu)- ditumbuk halus
Lengkuas - 2 inci
minyak untuk menggoreng
minyak untuk menumis
garam
gula
serbuk perasa

Cara-cara
1. cuci cili kering dan potong kepada 3 bahagian (supaya senang nak menggoreng).
2. Panaskan kuali. Goreng cili kering tadi dengan jintan manis. Agak?dia dah brown. Angkat dan toskan. Kisar cili tersebut dengan satu cawan air.Tepikan.
3. Goreng bawang besar yang dimayang dalam minyak yang berasingan. Kalo pakai minyak cili kering tadi..mau ternganga...:D. Angkat dan tumbuk halus.
4. Tumiskan bawang besar tadi dalam sedikit minyak, masukkan cili yang dah diblend tu.Biar mendidih sampai pecah minyak.
5. Masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi, gula , garam dan lengkuas. Biar hingga naik bau..baru masukkan ayam.
6. Agak?ayam dah masak.Boleh la tutupkan api. Kalau yang suka kuah pekat..tunggu la lagi sampai dia pekat..kalau yang suka kuah banyak..agak dia dah masak tu boleh la tutupkan api.. Rasa dia ni manis manis pedas tau.


[b]Ayam Malas 2 [chipsmore][/b]
ayam
cili kering ( agak sendiri)
bawang besar - dimayang
sedikit gula (1 - 1 1/2 sudu je)
sedikit tomato sos & cili sos (sama gak macam gula)

cara:
goreng ayam
tumis cili sampai garing
masukkan bawang
masukkan cili dan tomato sos
masukkan gula dan garam...siap..


[b]Ayam Black pepper[/b] [ajinomotonosuga]

guna chicken breast saja..takdak bahagian tulang..
sprinkled heavily each side dengan pepper ground kemudian sprinkle dengan garam haluss..tekan2 kasik masuk ..do each side
masukkan a little oil then a bit of butter..grill the peppered chicken for 3 minit..turn over then antoher 3 minutes and then masuk dalam oven
around 15 minutes it will cook..kalo u cut through the breast kalo no juice so it has been in the oven far too long..one way is to pinch the breast after a while in the oven..if it too soft..it needs more time there..so make sure the breast is tender for that means it still juicy and need a couple minutes more for it to cook..k?

pepper sauce.

in frying pan..a little bit oil..a slice butter..black pepper corn..
jusat saute(api kecik.dan stir selalu) the sauce nicely, amik skit tepung jagung(corn flour) with litter water..stir to make it..smooth kemudian campurkan ke dalam pan tuu..sprinkle garam skit..dan secukup rasa black pepper ground..saute the sauce dalam 5 minit and it is ready

keluarkan ayam dari oven tuu..buh kat pinggan besar putih..pour the sauce on it..garnish dengan salad or baked potatoes..or chipss
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:43


[b]ayam/daging black pepper [/b][ninoz]

hiris daging/ayam..pastu stir fry kejap..pastu set aside
pastu tumis bwg putih yg dicincang byk byk..then lada hitam yg baru dikisar[kasar sket pun tak pe..bior byk sket] agak2 sume dah macam garing..then taruk sos tiram...tambah air sket kalau perlu..
masukkan daging pastu season dgn garam n gula..
masak agak agak empuk..masukkan susu cair..ikut suka la..kalau nak creamy sket taruk lebih..
bior cam pekat sket..
siappp
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:44


[b]ayam black pepper [/b][hanieliza]

Ingredients:
2 deboned chicken thighs, cleaned

Marinade (Combine these ground ingredients)
1 1/2 tbsp chilli paste
5 shallots
3 cloves garlic
1 stalk lemon grass
2cm slice galangal
1 tbsp freshly chopped coriander roots
1cm slice turmeric root
1 candlenut

Seasoning
1 tbsp lemon juice
1 tbsp nampla (fish sauce)
1/2 tsp ground black pepper
1/2 tsp sugar

Glaze
2 tbsp honey
2 tbsp olive oil

Method:
Cut diagonal slits on the chicken skin. Combine marinade and seasoning in a small bowl. Brush marinade on both the skin and meat side of chicken. Keep in a plastic container and set aside in the refrigerator for 1 to 2 hours.

Arrange marinated chicken on a grilling tray. Baste with glaze and grill at 220癈 for 15 minutes, meat-side first.

Turn chicken over and grill on the skin side for 13 to 15 minutes. Halfway through grilling, brush with honey glaze again.

To serve: Place grilled chicken To serve: Place grilled chicken on a serving plate. Add some cooked pasta and some organic vegetables. Serve grilled chicken with a slice of ripe mango.
ninoZ Hantar pada 13-3-2004 03:28


[b]black pepper chicken[/b] [lin]

ayam ( dada atau whole peha-buang tulang)
black pepper - dalam dua sudu besar, tumbuk
oyster sauce - dua sudu
bawang putih - seulas - tumbuk
bawang merah - dua biji - tumbuk
halia - 1/2 inci - tumbuk
fish sauce - ikut rasa ( guna garam pun ok)
kicap sikit
campur semua bahan, perap ayam dalan 10-15 mins
masukkan dalam pinggan, cover dengan cling film
masukkan dalam microwave, masak for about 5-10 high ( masa selalu ikut kuasa microwave).


[b]BLACK PEPPER CHICKEN [hanieliza][/b]

Bahan-bahan
500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

[b]bahan tumis [mayangkan/hiriskan] [/b]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

[b]bahan hiasan [/b]
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawan ] potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]

[b]Cara membuat [/b]
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti


[b]ayam mask lada hitam[/b] [finnie]

bahan2
1/2 ekor ayam diambil isi campur garam dan tepung kalau nak. kemudian goreng.

4 ulas bawang putih[dikisar]
4 ulas bawang merah[dikisar]
sedikit halia muda
1 sudu sos tiram
3 sudu sos lada hitam
1 sudu sos tomato'
1 sudu kecik kicap cair
sedikit bunga kobis, cendawan butang

caranya...

tumis bahan kisar sampai naik bau dan masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos tomato, kicap cair, kobis dan cendawan butang. biar sampai mendidih. masukkan ayam yang dah digoreng dalam kuah campur garam gulasecukup rasa kalo nak pedas campur sos lada hitam lagi dan lagi


[b]Ayam Masak Coke[/b] [tenko]

Bahan-bahannya:

(anggaran sendiri)
Ayam dipotong ikut suka dan bersihkan.
halia
bawang putih
cili boh atau serbuk lada
garam dan ajinomoto
1 tin air coca cola

Cara membuatnya:
Bawang putih dan halia ditumbuk, masukkan semua bahan tadi ke dalam kuali bersama air coca-cola sama paras. Biarkan di atas api dan tudungkan dengan penutup.
Kacaukan sesekali dengan senduk kemudian biarkan hingga airnya kering sedikit.
ninoZ Hantar pada 13-3-2004 03:33


[b]Crunchy Coca Cola Chicken[/b] [amelie_poulain]

Ingredients
4 chicken breast fillets
butter, salt and pepper
1 onion
1 clove garlic
2-3 tbsp vegetable fat for frying
3 tbsp peanut butter
400ml Coca-Cola
4 tbsp lime juice or lemon juice
50g chopped peanuts (roasted, unsalted)
2 tbsp fresh parsley

Method

Rinse chicken fillets under cold water and pat dry with paper towel.
Heat butter in skillet and sear chicken breasts on both sides over high heat.
Reduce heat and cook for a further 10 to 15 minutes and then season.
Chop onions finely, press garlic and fry the two ingredients over high heat at the same time in a second skillet.
Add peanut butter, stir until smooth, then add a little of the Coca-Cola. Gradually add the rest of the cola and then the lime juice.
Chop peanuts and parsley and add to sauce.
Arrange chicken breasts on plates with mangetouts and pour sauce over.
ninoZ Hantar pada 13-3-2004 03:39


[b]Ayam Pansuh [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya:-
Daun ubi utk dijadikan penutup kat atas buluh
1 kg ayam yg dah dibersihkan & dipotong2 kecil
halia
5 ulas bawang putih
Serai
Garam to taste
Beberapa helai daun kunyit dihiris nipis2
sedikit bunga kantan juga dihiris

Cara2 membuatnya:-
1. Mula sekali ayam yg dah dipotong tadi dicampur dgn garam bersama serai & bawang putih yg dah ditumbuk.Kalau nak perap utk 1/2 jam pun boleh.Lepas masukkan daun kunyit & bunga kantan.
2. Finally masuk ke dlm buluh & atas dia tutup dgn daun ubi.Then bakarlah mcm bakar lemang. Bila dah masak bolehlah dihidangkan.

Nota:-
Kuah ayam mansuh ni manis & natural je rasa dia.Sedap makan dgn nasi panas2 esp.nasi bukit.
BTW,kalau nak bubuh bawang merah pun boleh tapi selalunya kalau kat kampung2 Bidayuh/Iban,mrk cuma guna serai,bawang putih & halia je.


[b]AYAM PANSUH -IBAN STYLE[/b] [cokelat-rawk]


1. seekor ayam (dibersihkan dan dipotong2)
2. bawang merah (ditumbuk)
3. bawang putih (ditumbuk)
4. halia (ditumbuk)
5. serai (dititik)
6. garam
7. ajinomoto
8. daun ubi (secekak, kalau suka kasi banyak sket)
9. seruas buluh yang sederhana besarnya (1 ekor ayam : 1 ruas buluh)

cara-cara:

setelah ayam dibersihkan, gaulkan bersama bahan2 tumbuk tadi. Campurkan garam dan ajinomoto serta sedikit air, biar basah. masukkan daun ubi yang telah dibersihkan dan di koyak-koyak. masukkan campuran ayam tadi ke dalam buluh yang juga telah dibersihkan. ambil sedikit daun ubi dan sumbatkan di bahagian mulut/atas buluh tadi sebagai penutupnya. akhir sekali, bakarlah buluh tu as if you all bakar lemang.



[b]Manok pansoh[/b][muntz]

sediakan sebatang buluh besar (lebih besar diameter dari buluh lemang). sediakan ayam, bawang putih banyak-banyak dengan sayur kangkung. Pastu, masukkan garam sikit. Then, bakar kat arang. Waktu dibakar tu, kena selalu dibalik-balikkan takut masak sebelah jer. Make sure ayam tu dipotong kecik-kecik supaya senang nak masukkan dalam buluh. masukkan dgn kaki ayam sekali pasal kaki ayam nie pun ada 'jus' ayam, so rugilah kalau dibuang kan.

Hasilnya, manok pansoh yang juicy, sedikit berkuah (walaupun tak diletakkan air) dan sungguh sedap tak terkata!


[b]Ayam masak Thai[/b] [airisya]

Satu setengah kilo ayam
100gm tepung jagung
2 biji telur

ayam dipotong kecik2 saiznya dan dicampurkan dgn lada sulah & garam. Bancuhkan tepung jagung dgn telur ayam. Celupkan ketulan2 ayam & goreng dlm minyak yg mencukupi. Angkat & sejat minyak. Ketepikan ayam2 tersebut.

4 btg serai (dihiris nipis-nipis)
1 kuntum bunga kantan
10 biji cili padi
3 helai daun limau perut
bawang merah 3-4 ulas
kesemua bahan2 di atas dihiris halus2.

4 sudu besar pes tom yam @ 4 kiub kecil perisa tomyam
70 ml stok ayam (dari kiub stok ayam pun boleh)
2 sudu besar mayonis
garam, lada sulah secukup rasa.
Minyak sedikit utk mengoreng bahan2 di atas.

Panaskan sedikit minyak. Gorengkan bawang hingga agak garing. Lepas tu masukkan pes tomyam, stok ayam, mayonis, bahan2 yg dihiris tadi. Kacau sebentar. Masukkan garam secukup rasa. Biarkan agak kering sikit. Kemudian akhir sekali masukkan ketulan2 ayam yang telah digoreng terlebih dahulu. Setelah dicampur, masak sehingga agak garing sedikit. Kalau rasa dah ok. Maknanya dah siap la masakan tadi. Simple ajer kan. Kalau boleh minyak, tak perlu lah pakai byk. Masakan ni lebih kpd keringan tapi jgn sampai berminyak. Nanti tak sedap



[b]AYAM SOS PLUM[/b] [gigi_kuning]

AYAM DIPOTONG DADU
TARUK KUNYIT, GARAM,LADA SULAH DAN TEPUNG JAGUNG
GORENG
ANGKAT, BUANG MINYAK TADI
MASUK BALIK AYAM YG DAH GORENG DLM KUALI
TARUK SOS PLUM, KICAP MANIS DAN SIKIT BAWANG BESAR
KACAU LA BEB


[b]ayam sos plum versi cok[/b] [cokelat-rawk]

1. ayam dipotong dadu (kasi garam, lada sulah sket, ajinomoto, pastu celup telur dan golek2 dlm tepung jagung kendian guring sama dia!)
2. dengan menggunakan minyak gorengan tadi, tumiskan bwg putih,bwg merah dan sedikit hirisan halia.
3. bila dah garing, tuangkan sos plum dan kasi garam+perasa.. kalo pekat sangat masukkan sket air... pastu masukkan bawang besar yg dihiris bulat...
4. akhir skali masukkan ayam yg dah diguring tadi.... gaul rata, bila dah rata bulehlah dihidangkan..



[b]Ayam Halia Kukus[/b][hanieliza]

Bahan:
500 gm ayam..bersihkan
5 ulas bawang merah/kecil ]
1 inci halia ] kisar halus
2 tangkai daun ketumbar ]
2 tangkai daun bawang ] mayang kasar
1 sudu kecil kicap cair
1 biji cili merah...mayang
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit cendawan hitan (rendam dan potong kecil)
garam secukup rasa...

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan gaul rata.
3. Kukuskan selama 1/2 jam
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:31

Ayam Masak Kunyit [chempaka_ku]

Cara
1. Tumis bawang, halia, serai, cili & kunyit (ditumbuk semua) dan cili kering kisar...
2. masuk ayam, air asam atau asam keping.
3. Add kentang atau keledek....

emm...sedap...


[b]Ayam K.F.C[/b][sawah]


care memasak ayam spicy..
1. mula2.. ko perap dulu ayam tu bersama cili..
2. perap selama 24 jam..
3. pastu salutkan ianya bersama tepung biasa.. dan goncangkan ayam tuh selama 5 saat..
4. rendam ke dalam air selama 2 saat aje..
5. pastu angkat dan goncangkan selama 5 saat..
6. salutkan sekali lagi dengan tepung tadi...
siappppp...

punca ayam KFC lebih besar adalah krn ayam itu disalut 2 kali... ngan tepung...



[b]Ayam Madu Bersos[/b] [amdude]

Ayam gaulkan kunyit then goreng
Kayu manis
Bunga lawang
Halia, serai, cili kering, bawang besar & putih?blendkan
sos cili
madu
garam

Tumis bahan blend bersama kayu manis, bunga lawang dan serai. Masukkan sos cili, madu dan garam. Last sekali masukkan ayam dan kacau hingga rata
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:36

[b]Ayam Madu[/b] [ninoZ]

Ayam - potong kecil n gaul garam kunyit..goreng separuh masak
dikisar halus2:
cili kering - goreng seketika [jgn garing sgt aaa] pastu rendam air panas sebentar
bwg goreng
bwg beso
bwg putih
halia sket
sedikit kismis n buah kurma
madu
tomato puree sket

kayu manis
bunga lawang
cengkih
buah pelaga

1. panaskan minyak..pastu tumis rempah 4 sekawan tu sampai aromatic
2. masukkan bahan kisar..tumis sampai garing n aromatic [kalau masak dgn api pelan lama lam sket lagiii sedap]
3. then masukkan ayam n gaul biar sekata n biar masak kejap dgn api perlahan sampai ayam betul2 masak n bersalut

siappp!!

variasi:
cara lain.. bleh goreng ayam tu sampai garing..then chop mcm ayam utk nasi ayam tu then tuangkan sos madu on top of it..

or buat ayam utk nasi ayam cam biasa - celur dulu kejap..pastu goreng till golden..chopped utk dihidang n tuangkan je sos madu [tambah kicap pekat sket masa buat sos..goes well dgn nasi ayam] tu on top..jadik aa nasik ayam bermadu


[IMG]http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/AyamMadu.jpg[/IMG]
[b]
AYAM MADU [hanieliza][/b]

Bahan
500 gm ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
3 s/b tomato sos
1 cawan kacang peas
1 labu bawang besar [mayang kasar]
3 s/b madu
minyak
garam
kunyit

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia

Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Cara
1. Ayam digaulkan dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga masak.
3. Angkat ayam dan ketepikan.
4. Tinggalkan minyak gorengan ayam secukup untuk menumis [anggaran 1 senduk].
5. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
6. Masukkan bahan kisar dan kacau sehingga naik minyak semula.
7. Masukkan ayam, sos tomato, kacang peas, bawang besar dan madu.
Kacau rata.
8. Bila dah nampak pekat dan naik minyak boleh angkat dan hidangkan


[b]AYAM MASAK CINA[/b][jelita]

bahan2

10 kepak ayam (bahagian kepak saje dipotong 3)
halia (sebesar ibu jari tgn ye..bkn kaki....hehe)
bawang putih (5 ulas)
lada kering (dipotong 2, direndam seketika - jgn blend)
garam
minyak
kunyit

cara memasak

1. ayam tadi digaul garam n kunyit, digoreng 3/4 masak.
2. kurang kan minyak masa menggoreng ayam tadi tapi jgn angkat ayam.
3. hiris halus halia dan mayang bawang putih,
4. tumis bersama ayam tadi, masukkan lada kering.
5. balik2 kan ayam, masukkan garam, kicap.
6. masak sampai kering sikit......

taraaaaaaaaaaaaaaa...dah blh dimakan. sedap oooooo....sekian.

[[i] Last edited by NoorMasri at 3-11-2006 06:09 AM [/i]]
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:45

[b]AYAM MASAK KICAP ALA DG[/b] [DewaGanaZ]

BAHAN

1. AYAM SETENGAH EKOR DIPOTONG KECIK2 (TAK LER KECIK SANGAT NANTI TAK KENYANG PLAK)
2. HALIA 1 INCI KOT
3. BAYANG BESAU 1 BIJIK
4. BAWANG KECIK 3 BIJIK
5. BAWANG PUTIH 4 BIJIK
6. LADA ITAM
7. SERBUK KUNYIT
8. SOS TIRAM
9. KICAP PEKAT CAP APE2 PON BOLEH..PASTIKAN YG LEMAK MANIS

Cara

1. GAULKAN AYAM DENGAN SERBUK KUNYIT DAN GARAM HINGGA SEBATI.
2. GORENG AYAM HINGGA GOLDEN KEEMASAN
3. SETELAH ITU, TOSKAN AYAM DAN BIAUKAN DIA (IA) KEJAP
4. POTONG BAWANG PUTIH DAN BAWANG KECIK..(JGN LUPER BASUH)..PASTUH TUMBUK KASIK HANCUR DENGAN MENGGUNAKAN BATU LESUNG....BERHATI2..PAKAI SPEK KESELAMATAN JIKA PERLU...
5. POTONG JUGAK HALIA TADI..HIRIS2 DAN CAMPURKAN DENGAN BAHAN DI ATAS (NO 4).
6. TUMISKAN BAHAN NO 5 SETELAH BAU NAIK , MASUKKAN KICAP PEKAT. LETAKLER DLM 5-8 CAMCA...
7. SAMBIL TUH, HIRIS BAWANG BESAU TUH. HALIA YG LEBIH TADI HIRIS HALUS2.
8. MASUKKAN AYAM YG TENGAH RELAX TADI.
9. MASUKKAN HALIA.
10. MASUKKAN 2 CAMCA SOS TIRAM
11. LAST SEKALI LETAK BAWANG BESAU. BIARKAN SAMPAI 10 MINIT. KALAU KERING SANGAT CAMPUR 2-12 TITIK AIR DAN JUGA KICAP.

HIDANGKAN BERSAMA 2,3 POTONG CILI HIJAU. YG DIPOTONG SEPERTI BUNGA.


[b]AYAM MASAK KICAP[/b] [tembamgirl09]

ayam..ikut suka la banyak mana..
1 biji bawang besar dihiris nipis ikut bulatan
5 ulas bawang putih dihiris nipis
1 mangkuk kicap manis
1 mangkuk sos cili
1 mangkuk air (ikut suka la nak pekat or cair)
baby corn,carrot,cendawan butang cili merah dihiris..letak la banyak mana nak..lagi banyak lagi best..bg pengemar sayur la
garam secukup rasa

1. memula gorengkan ayam yg diperap garam dan kunyit..ketepikan
2. lepas tu tumiskan bawang putih dan merah..
3. lepas naik bau masukkan sayur2an..goreng sehingga separuh masak..
4. tuangkan kicap dan sos..letakkan sedikit air supaya berkuah sikit..
5. biarkan mengelegak sket pastu masukkan ayam tadi..
6. masak selama 2mnt supaya kuah tu meresap dlm ayam..
7. lepas tu hidangkan bersama nasi putih..
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:50

[b]::: ayam masak kicap Cokelat :::[/b][CoKeLat-RaWkZ]

Bahan2nya:

- ayam
- kicap
- sos cili
- 1 sudu teh gula
- rempah tumis
- bwg Bombay dihiris bulat

ditumbuk:
- kunyit
- serai (diketuk)
- bawang merah
- bawang putih
- cili kering
- halia

Cara2:

1. tumis sumer bahan tumbuk, dan rempah tumis.

2. bila dah wangi, masukkan ayam, biar sampai airnya kering.

3. masukkan kicap, sos cili, gula dan perasa

4. bila ayam dah empuk, masukkan hirisan bawang bombay, gaul rata, after 5 minit dah siap!!


[b]Ayam Masak KICAP [/b][eligible_gurl]


bahan-bahannya:

1 ekor ayam (digaul dengan garam dan kunyit)
1 ulas bawang besar (dikisar halus)
2 sudu cili merah (dikisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
? inci halia (dikisar halus) 2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 sudu air asam jawa
Sedikit perisa
Cili merah dan bawang besar sebagai hiasan

cara-caranya:

1. Basuh dan goreng ayam terlebih dahulu.
2. Angkat dan tepikan dulu untuk sementara.
3. Kemudian tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik baunya
4. masukkan ayam yang telah digoreng.
5. Setelah naik bau, masukkan pula kicap pekat, kicap cair dan air asam jawa. 6. Masukkan garam sebagai perisa dan masukkan ayam sehingga masak.
7. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.
8. Gubah cili merah dan bawang besar sebagai hiasan.

[b]AYAM MASAK KICAP [hanieliza][/b]

Bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
1 ulas bawang besar [mayang]
2 ulas bawang putih [mayang]
1 inci halia [mayang]
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar tomato sos
3 sudu besaar kicap pekat
2 sudu besar air
tomato buah [belah 6]
Cili merah dan hijau [mayang] jika nak pedas sikit

Cara:
1. Tumis bahan-bahan yang telah dimayangkan sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yang telah dpotong kecil tadi.
3. Satelah agak garing masukkan air, kicap, cili sos dan tomato sos.
4. Masukkan buah tomato yg dibelah dan biarkan agak pekat dan naik minyak.
4. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.


[b]Salad Ayam Goreng[/b] [CoKeLat-RaWkZ]

Bahan-Bahan: 1 ekor ayam
Garam dan kunyit secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukupnya
100 gm kacang sepat
6 biji kentang dibelah empat dan digoreng
1 batang lobak merah
Bahan-bahan digiling:

10 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 cm halia

Cara:
1. Ayam dibelah empat, digaul garam dan kunyit dan digoreng.

2. Tumis rempah giling hingga garing, masukkan garam dan gula.

3. Masukkan ayam, kacang sepat, kentang dan lobak merah.

4. Gaul hingga sebati dan angkat.


[b]Satay Bumbu Perapan [/b][ninoZ]

just incase ade yg tak tau

marinate utk sate:

dikisar halus2:
serai
lengkuas
halia
bawang merah
jintan manis
jintan putih
ketumbar
kunyit hidup
gula
garam

semua bahan digaul rata dgn daging/ayam yg telah dipotong kecil2 n diperap semalaman..
lepas tu bleh cucuk kat skewer.. siap utk dipanggang

lebihan jus perapan tu jgn buang..campurkan dgn minyak masak utk basting masa panggang sate nanti
gunakan beberapa batang serai yg dititik sebagai 'brush' utk basting..


[b]Zechuan Camphor Wood and Tea Duck[/b] [Remy_3D]

Ingredients:
1 Large Whole Duck -- giblets removed
1 Teaspoon Freshly Ground White Pepper
1 1/2 Tablespoons Ground Cinnamon
1 1/2 Tb Ground Ginger
3/4 Cup Brown Sugar
3/4 Cup Red Wine Vinegar
1 Teaspoon Sesame Oil
2 Teaspoons Peanut Oil
1/2 tsp Ground Star Anise

Directions:
Bring a pot of water, large enough to hold the duck, to a boil.
Remove from heat and plunge duck in the water for 5 minutes.
Remove and pat dry.

Combine the rest of the ingredients in a small saucepan and bring just to
the boil.
Off heat, allow mixture to cool to room temperature.
Liberally coat the duck with the mixture and let it sit at room temperature for 3 hours so that the coating dries out.

To cook:
Place duck on a rack, breast side up in a preheated 350 degree oven
for 2- 2 1/2 hours.
Roast until skin is crisp and brown.
Check occasionally and regulate temperature so that the coating does not burn.

To serve:
Let duck cool to room temperature.
Carefully carve pieces from the bone being sure to include the crisp skin.
Roll up in Chinese Pancakes recipe follows) with a dab of hoisin sauce and slivered green onions.


[b]Ayam Seri Ratu [sasha][/b]
Bahan2nya...

6 keping peha ayam
2 helai daun limau purut
30 gm. cili boh (giling)
10 gm halia
50 gm lobak merah
20 gm pes tomato
5 gm gula pasir
20 gm asam jawa
garam secukup rasa dan serbuk lada hitam

Cara membuatnya...

Mula2 goreng peha ayam (kalau tak nak peha apa2 part pun bole tp kalo nak cun pakai peha ayam lah) sehingga kuning keemasan kira sampai masaklah tuh...pastu angkat.

Lepas tuh goreng sedikit cili dan daun limau purut, halia dan pes tomato. Agak2 dah bau dia mengancam (jgn sampai hangus yer...) masukan peha ayam yg telah digoreng tadi bersama-sama asam jawa, lobak merah dan gula.

Then bubuh garam dan serbuk lada hitam mengikut rasa yg korang nak..nak lebih pun bole nak kurang pun bole...ikut citarasa koranglah...as long as secukup rasa...

OK dah siap...
lauk ni bole makan dgn nasi minyak, nasi tomata, nasi ayam dsbg



[b]Nyonya Coriander Chicken [lemoneko][/b]
(Loon Pah Chin)

Ingredients
1 kg chicken, chopped into bite-sized pieces
2 ?3 tbsp oil
1 tbsp sesame oil
30g young ginger, sliced thinly

Pound
12 shallots
3 cloves garlic
800ml water

Ingredients (A)
1/2 tsp salt
1/4 tsp sugar
Pinch of pepper

Ingredients (B) (combine)
2?tbsp coriander powder
1/2 tsp pepper
2 tbsp preserved bean paste (tau cheong), pounded
1?tbsp pounded cekur roots

Seasoning (C)
1 tbsp oyster sauce
1 tbsp light soy sauce
1 tsp chicken stock granules
1/2 tsp sugar
1/4 tsp thick soy sauce (for colour)

Method
Marinate chicken with ingredients (A) for an hour.

Heat oil and sesame oil in a saucepan. Fry ginger and pounded ingredients for 1 to 2 minutes.

Stir in ingredients (B) and fry until fragrant.

Add marinated chicken and ingredients (C). Bring to a boil.

As soon as it boils, lower the heat and add water. Allow to simmer until chicken is tender and gravy has thickened. Serve hot with rice.

(Chef抯 note: This dish tastes better if duck meat is used.)


[b]ayam simple [Jonah][/b]

1/2 ekor ayam - goreng separuh masak atau biarkan saja
1 labu bawang putih - cincang
1 inci halia cincang
2 - 3 sudu besar sos tiram
sedikit minyak bijan

CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan sehingga naik bau.
Masukkan ayam sehingga empok.
Masukkan sos tiram dan garam.
Perhatian: minyak bijan memberikan rasa yang berlainan.


[color=Green][font=Georgia][i][b][IMG=240,180]http://i10.photobucket.com/albums/a139/hanieliza7/masakan/BakedBeansCiken.jpg[/IMG]
[b]BAKED BEANS CHICKEN - HANIELIZA[/b]

Bahan-Bahan:
1 tin baked bean
300 gm ayam [potong kecil]
3 s/b minyak
3 s/b tomato sos
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 biji cili merah [cincang]
garam dan gula
1 pokok kecil daun sup [cincang]
kentang goreng [jika suka]

Cara:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih & bawang besar
3. Masukkan ayam (seeloknya ditutup bagi mempercepatkan daging itu masak).
4. Masukkan tomato sos
5. Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.
6. Taburkan daun sup dan tutup api.
7. Hidang bersama roti bakar atau garlic bread atau nasi


[b]AYAM KUAH KACANG [hanieliza][/b]

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
200 gm kacang tanah [goreng dan tumbukkan]
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan air
1 s/b gula
Garam
Minyak

Bahan Mesin:
15 tangkai cili kering
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
4 cm halia
2 cm lengkuas
6 batang serai

Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan dibersihkan.
2. Panaskan minyak. Tumiskan Bahan-bahan yang telah dimesinkan sehingga naik baunya.
3. Masukkan air, jus asam jawa, gula, garam dan ayam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Biarkan sehingga ayam lembut & kuahnya pekat.
5. Angkat & hidangkan.


[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/ayambambam20.jpg[/IMG]

[b]AYAM BAM BAM [NoorMasri][/b]

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam- dipotong 4
1 biji kelapa - jadikan 2 mangkuk santan
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan kisar:

15 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
8 biji buah keras
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
2 cm lengkuas
jika suka sedikit pedas boleh masukkan 3-4 tangkai cili padi

Cara membuat:

Ayam dibersihkan, lumurkan dgn sedikit garam.
Panaskan minyak, goreng ayam sehingga 3/4 masak.
Di dalam periuk, panaskan sedikit minyak tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
Kemudian masukkan masukkan santan, daun limau purut, daun salam ,garam dan gula secukup rasa
Masak hingga kuah menjadi agak pekat.
Masukkan ayam, masak hingga empuk. Angkat sedia untuk dihidangkan


AFRICAN CHICKEN@JUBEJEN[RasaCinta]

[img]http://www.geocities.com/luvnigella/makan/ChxAfrican.jpg[/img]

bahan2nya:

4 to 6 Chicken Thighs -- yg skinless n boneless
2 biji peppers (merah dan kuning), dihiris
1 ulas bawang, dihiris
2 sudu makan jus limau
2 camca halia, dihiris
2-3 cloves garlic, cincang
1/4 camca red pepper flakes/cili kering
salt n ground pepper to taste
1 sudu makan minyak canola

1. Campurkan pepper, bawang, jus limau, halia, garlic, red pepper flakes, salt and pepper; reserved/biarkan..
2. Panaskan minyak dlm nonstick skillet..masukkan ayam.. pastikan api sederhana ..cover dan tunggu masak dlm 10 min.
3. Terbalikkan ayam dan masukkan bahan reserved tadi..cover separuh tutup.. tunggu hingga ayam masak ..turn occasionally.
4. Hidang dgn nasi or couscous..


[b]Ayam/Ikan Yassa [Mrs_livingstone][/b]


BAHAN
*ikan/ayam
*seketul stock ikan/ayam
*2 labu bawang putih
*1 biji bawang besar
*4 sudu besar black pepper
*sebiji limau nipis
*garam+gula
*minyak utk menumis


CARA
*tumbuk semua bahan kecuali bawang besar dan limau nipis
+sebahagian dr bahan yg ditumbuk dilumur pada ayam/ikan
*perah limau nipis pd ayam?ikan. gaul hingga sebati,
*perap buat seketika sebelum bakar
*tumis sebahagian lagi bahan yg ditumbuk bersama bawang besar
*masukkan sedikit air
*tambah garam dan gula secukup rasa
*tuang kuah ini atas ayam/ikan yg dibakar tadi


[b]KUNG PAO CHICKEN [cranko21][/b]

[img=250,187]http://img.photobucket.com/albums/v179/cranko21/food_cari/ayamkungpao.jpg[/img]

Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.

Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu

Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api
CatLady Hantar pada 17-4-2005 01:09

[b]Ayam Tairu [cranko21][/b]

[img=280,210]http://img.photobucket.com/albums/v179/cranko21/food_cari/Picture089.jpg[/img]

BAHAN A
1 ekor ayam (potong 12)
3 biji bawang besar (hiris )
2 inci halia - tumbuk halus
4 ulas bawang putih - tumbuk halus
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kayu manis

BAHAN B
3 biji tomato (dipotong dadu)
3 biji lada merah (belah dua)
3 biji lada hijau (belah dua)
2 sudu makan tomato puree
3 sudu makan rempah kari daging
150 gm or 3 sudu makan tairu
segengam badam biji (kisar basah) - kalau takde badam boleh subsitute ngan gajus
segengam daun pudina (kalau takde daun pudina just lebihkan daun ketumbar )
segengam daun ketumbar
2 cawan air
Garam secukup rasa

CARA

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kayu manis, pelaga, cengkih. Then tumis halia, bawang putih dan bawang goreng hingga naik baunya. Masukkan ayam, dan gaul sebentar.

Masukkan bahan B kacau rata dan biarkan sehingga ayamnya empuk dan kuahnya pekat. Kecilkan api dan biarkan sehingga minyaknya naik.



[b]smoke chicken [aloysh][/b]

Ambik kuali (yang besar sbb dlm )
Lapikkan seluruh bahagian dalam kuali dgn aluminium foil
letak brown sugar dlm kuali (sukatan agak2)
letak sikit gula pasir
letak bunga lawang, kayu manis, gaul dlm campuran gula tu
(Ada lagi bhn yag di letak, tapi tak ingatla..rasanya anda semua boleh try and error, apa lagi ramuan yang boleh mewangikan dan menyedapkan)
letak cooling rack yang bentuk bulat dalam kuali
letak ikan/chicken wing yang telah dicuci bersih segala kekotoran dan kehamisannya
Tutup kuali dgn penutup periuk (penutup periuk yg digunakan dlm rancangan tu mcm penutup pengukus aluminium yang bertingkat2, yg boleh di beli di kelantan @ kedai hardware @ kedai brg plastik @ kedai cina yang menjual peralatan dapur)
pasang api kecik dan biarkan sehingga masak (masa agak2 sbb da tak ingat)
Harap ini dapat membantu serba sedikit

[[i] Last edited by NoorMasri at 1-6-2006 06:45 PM [/i]]
CatLady Hantar pada 17-4-2005 14:49

[b]Manok pansuh @ Chicken Cooked in Bamboo [CoKeLat-RaWkZ][/b]

Mula2 kita perlukan buluh yang agak besar.. sedang2 besar pon boleh..

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp3.jpg[/img]

Pastu korang stenbai lah ayam dlm sekor dua.

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp1.jpg[/img]


Lepas tu korang masukkan serai, bawang, garam, perasa, halia dll ikut citaraselaaa. Gaul rata.

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp2.jpg[/img]


Lepas tu masukkan ayam yg dah digaul tadi ke dalam buluh

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp4.jpg[/img]

jangan isi penuh sangat tau! Tutup buluh tu ngan cuk ubi?daun ubi yg muda2 lah?

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp5.jpg[/img]


pastu bako cam bako lemang, tapi awek ni dok Bandar so tepakse ler bako kat dapur gas gituk?

[img]http://photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/th_mp6.jpg[/img]


Taraaaa!!!!! Pansoh manok sudah siap untuk dimakan!!!!

[img]http://img.photobucket.com/albums/v204/cokelat-rawkz/Food%20Craze/mp7.jpg[/img]
CatLady Hantar pada 17-4-2005 22:23

[b]AYAM GAJUS(Chinese Style) [NoorMasri][/b]

[img=256,192]http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/ayamgajus40.jpg[/img]

Bahan-bahan:

500 g daging ayam dipotong dadu
125 g gajus
4 ulas cendawan kering
1/2 biji cili capsicum hijau }dihiris dadu
1/2 biji cili capsicum merah }dihiris dadu
3 ulas bawang putih dicincang
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil tepung jagung
2 tangkai daun bawang } di hiris
minyak kacang untuk menumis

Sos:

1/2 sudu kecil garam }
1 sudu kecil kicap cair } di campurkan dalam satu mangkuk
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah }
1 sudu kecil tepung jagung }

Cara masak:

Rendam cendawan hingga lembut dan potong 4 segi kecil.
Campurkan tepung jagung, gula dan garam bersama ayam.
Panaskan minyak kacang dalam kuali dan goreng gajus hingga kuning. Keluarkan gajus dari kuali.
Masukkan ayam yang telah diperap tadi, goreng hingga masak. Keluarkan ayam. Keluarkan lebihan minyak dan tinggalkan hanya dalam 1 sudu besar sahaja.
Masukkan bawang putih , goreng hingga naik bau kemudian masukkan semua capsicum dan cendawan
Masukkan sos, goreng sekejap sehingga pekat kemudian masukkan ayam, gajus dan daun bawang.
Kacau seketika dan bolehlah dihidangkan

[b]Ayam Goreng gajus [ninoZ][/b]

Bahan
Isi ayam - dipotong kecil
2-3 ulas garlic - chopped
4-5 cili kering - dipotong agak pendek n digoreng kejappp je
sedikit sos ikan [nampla]
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
gula perang secukup rasa [nak ganti dgn honey pun boleh]
1 tbsp cili panggang thai [nam prik pau] - kalau takde guna cili merah tumbuk pun boleh
air secukupnya
gajus yg dah disangrai/bakar secukupnya
daun bwg/daun ketumbar - dipotong kasar2
minyak masak n sedikit sedikit minyak bijan
skettt je serbuk lada putih

panaskan minyak pastu tumis garlic sampai naik bau then masukkan cili then kacau lagi ..kemudian masukkan ayam hingga agak2 hampir masak..then masukkan sos tiram, kicap manis, gula n sos ikan.
kacau hingga mesra..tambahkan air jika perlu
kemudian baru masukkan cili kering n gajus n lada hitam..kacau lagi n last sekali masukkan daun bwg

[utk sizzling]
kalau nak buat serve secara sizzling ade tambahan sket masa memasak ayam goreng gajus ni..
kene tambahkan larutan tepung jagung n air utk mendptkan kuah yg pekat..
then panaskan hotplate secukupnya..buh butter atau minyak sket [nak dpt effect splaterring]
then masukkan ayam goreng gajus dgn segera n hidangkan serta merta..


[b]AYAM GAJUS [hanieliza][/b]

Bahan
1 ekor ayam [baungkan kulit dan potong kecil]
150 gm gajus [gorengkan]
4 s/b kicap2 biji tomato [belah 4]
4 s/b minyak
garam

bahan kisar
15 biji cili kering
6 ulasa bawang merah
3 ulas bawang putih
2 s/b jintan manis
3 sm halia

Cara
1. Gaulkan ayam bersma bahan kisar dan perapkan sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan ayam. Masakkan sehingga agak garing.
3. Masukkan gajus dan kacau raya
4. Masukkan tomato dan kacau.
5. Angkat dan hidangkan.

[[i] Last edited by NoorMasri at 1-6-2006 06:48 PM [/i]]
NoorMasri Hantar pada 19-4-2005 00:21

[b]AYAM KASTURI [hanieliza][/b]

Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar]
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak tuntuk tumis
garam
kunyit

Bahan mayang
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. BBoleh angkat dan hidangkan.
NoorMasri Hantar pada 19-4-2005 00:22

[b]AYAM KASTURI [Kacip Fatimah][/b]

Bahan2:
5-6 ketul ayam bahagian dada [potong nipis2 n lebar skit] ada sesetengah tempat dah pack siap2..dan saya beli yg pack siap2 la..[fillet ayam] di bubuh garam n serbuk kunyit sikit..

bahan tumbuk:[tumbuk jgn halus sgt erkk..tumbuk malas gitu..]
7-8 biji cili padi [buang biji kalau taknak pedas sgt]
halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
kunyit hidup[ketul yg paling konet arr..pasal kat ayam tu dah taruh serbuk kunyit]

bahan2 lain:
2 biji limau kasturi[ambil jus]
gula
lada hitam kisar
oyster sos

bahan hiasan:
2 biji bawang besar [potong gelang] atau belah dua kendian hiris tebal2
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
1 biji tomato - ikut suka

cara:
panaskan minyak kendian masukkan bahan tumbuk.kacau hingga naik minyak.pehtu masukkan bahan hiasan [kecuali bawang besar n tomato]kacau lagi then masukkan ayam.tambah air jika nak berkuah tapi jgn byk pasal ayam pun akan berair skit.bila ayam dah empok masukkan jus limau,gula,sedikit sos oyster dan lada hitam.kacau sebati masukkan bawang besor n tomato yg dihiris.kacau lagi.tutup api.Siap


[font=Arial][b]AYAM MASAK UNGKEP [NoorMasri][/b]

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - potong 8
2 sudu besar ketumbar -disangai
1/2 sudu besar jintan halus/putih-disangai
2 cm halia
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 sudu besar cili kisar - optional
garam secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya

Cara membuat:

Tumbuk hingga lumat ketumbar dan jintan halus kemudian tumbuk pula halia, bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan cili kisar
Tumis sehingga garing
Masukkan ayam, asam keping serta sedikit air
Renehkan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat (kepekatan kuahnya ala2 rendang gitu)
Rasakan garam secukupnya boleh lah diangkat.

Variasi: baling serai ketuk sebtng dlm masakan ni, pong sodapp
kalau nak buat ungkep daging bezanya buh rempah kari (tak buh lah jintan2 & ketumbar tu sumer)


[mizelly]
tambah kerisik, santan, serai & daun limau purut nak bagi wangi.. tapi jintan & ketumbar yg serbuk le.. main campak je
tapi tak letak asam keping

[sue]
resepi sue.. ada tambah lengkuas..klu nak lemak sikit tambah gula melaka... then tak yah tumis... masukkan sumer sekali..dlm kuali.,.sampai ayam empuk.. then klu guna ayam tua.. masukkan tempe..nanti ayam cepat empuk
sedap klu letak daun kunyit.. racik halus mcm bunga rampai tu.. dah nak tutup api tu baru letak daun ni.. sedappp... harum jek[/font]



[b]AYAM HALIA BERKUAH [yoshie][/b]

1/2 ekor ayam
3 biji bawang merah besar (kalu guna yg kecik, dlm 6 biji)
3 ulas bawang putih
sebuku halia (dlm 5cm panjang)
1/2 biji asam limau nipis
sedikit sos tiram & sos lada hitam utk perap ayam
sedikit garam

mula2 basuh ayam dan perapkan dgn sos lada hitam + sos tiram.. biarkan dlm 1/2 jam..
racikkan bawang merah dan bawang putih.. bawang putih tu ketukkan dulu utk naikkan bau dan senang nk kupas (mcm la org x tau).. kupas halia dan racikkan kecik2 dan panjang2..

pansakan minyak dlm periuk, pastu ambik separuh drpd bawang + halia tadi, tumiskan sampai kuning dan naik bau.. masukkan ayam yg dah diperap tadi..

golek2kan ayam dlm periuk tu.. agak2 tumisan tu dah nak hangus, masukkan air sampai tenggelam ayam tu.. tunggu sampai menggelegak, masukkan baki bawang + halia dan kecikkan api.. pastu pegi la buat apa2 tgk tv ke baca paper ke... sambil jenguk2 ayam tu.. agak2 1/2 jam kemudian (atau lebih), check semula ayam tu.. kalu kuah dah kurang sampai 1/2 drpd asal, boleh lah hidangkan..

oppss, lupa.. sebelum dihidangkan tu, masukkan sedikit garam secukup rasa dan perhakan asam limau nipis ke dalam..

best makan panas2 dgn nasi putih.. kalu nak nampak cantik.. boleh potong lada merah, daun bawang taburkan atas tu..
NoorMasri Hantar pada 23-1-2006 02:42

[b]Ayam Masak Kerisik [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya:-

1 kg dada ayam (diperap dgn kunyit/garam/ajinomoto)
3 cili merah
sedikit kunyit
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
1 batang serai
1 biji kelapa parut dibuat kerisik & blender
sedikit air asam jawa
sedikit susu cair
perasa - gula, garam & ajinomoto
2 helai daun pandan

Cara2 membuatnya:-

1. Dada ayam yg sudah dipotong & dibersihkan diperapkan kunyit/garam/ajinomoto. Biarkan selama setengah jam sebelum digoreng. Jgn digoreng terlampau masak.

2. Cili merah ditumbuk bersama sedikit tepung kunyit, bawang merah, bawang putih & halia. Lepas tu ditumis hingga brownish in color. Masukkan serai yg dah ditumbuk. Masuk sedikit air yg dicampur dgn sedikit susu cair & air asam jawa. Bila dah nampak pekat baru masuk kerisik, garam, gula, ajinomoto & daun pandan.

3. Bila dah nampak pekat barulah masukkan ayam yg dah digoreng tadi. Kacau sehingga kerisik nampak kering. Siap utk dihidangkan utk lunch.
NoorMasri Hantar pada 23-1-2006 02:43

[b]Ayam masak Ketumbar [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya:-

1 kg ayam (diperap bersama kunyit, garam & ajinomoto)
1 packet ketumbar biji
3 cili merah or guna cili paste
sedikit serbuk kunyit
3 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
sedikit halia
setengah paket santan
sedikit susu cair
sedikit air asam jawa
perasa - garam, gula & ajinomoto

Cara2 membuatnya

1. Ayam yg dah dibersihkan, dipotong & perap dgn kunyit, garam & ajinomoto. Then goreng sampai masak. Jgn overcook.

2. Mcm biasa - cili merah ditumbuk dgn kunyit, bawang merah, bawang putih, halia. Then tumis sehingga garing. Masukkan serai yg dah dititik. Manakala biji ketumbar yg dah digoreng tanpa minyak diblender sehingga halus dimasukkan ke dlm adunan yg ditumis. Masuk sedikit air santan & tumis sehingga keluar minyak.

3. Then masukkan air santan bersama air asam jawa bersama gula, garam & ajinomoto. Biarkan menggeledak & nampak pekat baru masukkan ayam yg dah digoreng. Lepas tu baru masukkan sedikit susu cair. Kalau suka boleh masukkan daun kunyit yg dah dihiris halus2 ke dlm masakan. Memang yummy.
NoorMasri Hantar pada 23-1-2006 02:57

[b]ROJAK AYAM [NinoZ][/b]

rojak ayam tu lebih kurang rupanya macam rojak mamak
biasanya org taruk kentang rebus, ayam goreng, daun salad, sengkuang n timun..ade gak yg taruk sedikit cucur
kuahnya lebih kurang je dgn rojak mamak tetapi kacangnya lebih sket..

bahan2 asas nak buat kuah rojak ayam ni sempoi je [mcm biasa lah yer..agak2 je la sukatannya]:
cili kering+cili merah - kisar
bawang merah/besar - kisar
cuka
keledek/kentang rebus - kisar
sedikit kicap [optional]
gula merah
kacang tanah goreng - kisar
bijan
stok ayam [optional]

tumis bwg besar pastu masukkan cili..tumis sampai garing then masukkan the rest
adjust rasa mengikut kesukaan masing2..kalau boleh bior kuah tu merenih lama sket.. baru sedap
keledek/kentang tu jgn banyak sgt nanti jadik cam rojak mamak lak


[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v220/noormasri/rojakayam35.jpg[/IMG]

[b]ROJAK AYAM [NoorMasri][/b]

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - panggang di dlm oven pd suhu 200'C selama 1 jam atau hingga masak kemudian potong kecil2
4 biji kentang } rebus hingga empuk kemudian potong kecil
4 biji telur } rebus potong 2
4 keping tauhu } goreng kemudian hiris nipis
1/2 ketul daun salad }hiris
300 g taugeh } buang ekor kemudian celur 1 minit dlm air panas
1 btg timun } hiris
1 biji sengkuang } hiris

Kuah:

400 g kacang tanah } digoreng kemudian kisar kasar2
5 ulas bawang merah } belah 2
15 tangkai cili kering } potong 2 - kalau suka pedas leh tambah lagi ikut citarasa
sket cuka atau air asam jawa
2-3 sudu besar gula merah (gula melaka) atau mengikut citarasa
garam secukupnya
minyak utk menumis
air panas secukup nya

Cara membuat:

Panaskan minyak, goreng bawang merarh hingga naik bau angkat ketepikan
Kemudian goreng pula cili kering bila agak garing angkat
Kisar bawang dan cili tersbt hingga hancur
Campurkan kacang kisar, bahan kisar, cuka, gula merah, garam dan air panas secukupnya supaya kuah tidak terlalu cair atau pekat
Adjust supaya rasa masam, manis, pedas dan masin seimbang mengikut citarasa

Cara menghidangkan:

Masukkan kentang, timun, taugeh, ayam panggang, sengkuang, daun salad kemudian curahkan kuah atasnya.
Sedia di makan nyum nyum

Kalau versi rojak Trg, dorang buh sket mee kuning dan juga cucur udang hok nipis tu

[img]http://i3.photobucket.com/albums/y75/hanieliza4/RojakAyam.jpg[/img]
[b]
ROJAK AYAM [hanieliza][/b]

Bahan
1/4 ekor ayam
3 biji telur rebus [belah2]
3 keping tahu [goreng dan potong nipis]
1/2 biji sengkuang [saiz kecil]
1 batang timun
1/2 biji salad lectucce
500 gm mee kuning [celurkan sikit]

Kuah Kacang/sos Kacang
Buatkan saperti kuah satay

Cara:
1. Ayam dipotong 2 dan dibersihkan. Gaulkan garam dan kunyit dan gorengkan. Bila dah sejuk potong kecil.
2. Semua sayuran dipotongkan kecil.
3. Masukkan serba sikit semua bahan dalam pinggan dan taburkan kuah kacang atas bahan
Kacip_Fatimah Hantar pada 2-2-2006 16:52

[b]AYAM SOS OREN/LEMON [hanieliza][/b]

[img=240,180]http://i10.photobucket.com/albums/a139/hanieliza7/masakan/AyamOren1.jpg[/img]

Bahan2:
400 gm ayam tanpa tulang, dipotong ke 2 kepingan sama
2 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI
lada sulah secukup rasa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan tepung jagung (untuk menyalut ayam)
minyak untuk goreng terendam
2 ulas bawang putih (cincangkan)

A
1 cawan Jus Oren sunkist [2 biji]
1 s/k Serbuk Pati Ayam MAGGI
1 c/k gula atau secukup rasa
1 s/k minyak bijan (jika suka)
2 s/k tepung jagung dicampur dengan
2 s/b air
1 biji oren, dihiris [boleh gunakan lemon]
2 biji tomato, dipotong berbaji
pasli & cili merah


Cara
1. Buat hirisan pangkah di atas permukaan daging ayam.
Perapkan ayam dengan Pati MAGGI dan lada hitam selama 10 minit.

2. Sadur nipis ayam dengan telur, kemudian dengan tepung jagung
Goreng terendam ayam hingga kekuningan dan tuskan.

3. Keluarkan minyak hingga tinggal 2 s/besar dalam kuali.

4. Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan bahan A dan masak hingga mendidih.

5. Pekatkan sos dengan campuran tepung jagung.

6. Potong ayam ke kepingan yang disukai dan senduk sos ke atasnya.
Hias dengan hirisan oren, tomato, pasli dan cili.

[[i] Last edited by Kacip_Fatimah at 2-2-2006 04:58 PM [/i]]
Kacip_Fatimah Hantar pada 4-2-2006 23:01

[b]CHICKEN KARAHI [Alli][/b]

ingredients:
6 tablespoons vegetable oil
1 onion, chopped
2 cloves garlic, chopped
1 teaspoon grated ginger
2 to 3 fresh tomatoes, diced
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon chili powder
1 green chili, finely chopped
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon turmeric
500g chicken, cut into bite sized pieces
?cup water
1?teaspoons garam masala
1 green capsicum, chopped
1 tablespoon finely chopped green coriander

Method:
Heat oil in a large deep frying pan adding chopped onions and fry for 4 to 5 minutes on a medium heat or once the onions are brown.
Add the garlic and ginger and cook for a further 1 or 2 minutes. Add the tomatoes, salt, chili powder, green chili, ground cumin and turmeric.
Turn up the heat and further cook for another 1 minute then put in the chicken. It is very crucial that spices are mixed within the pan at this point to ensure that the chicken cooks with texture and flavor.
Add water after stirring the chicken into the spices.
Turn down the heat slightly and stir in the garam masala and fenugreek and cook for a further 5 minutes, also adding in the bell pepper stirring now and again.
Serve sprinkled with green coriander.

SELAMAT MENCUBA
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:23

[IMG=240,290]http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/gingerchicken2.jpg[/IMG]

[b]GINGER CHICKEN - DianaA[/b]
Source: Fauzia

[b]INGREDIENTS[/b]
1 lb. of Chicken Breast (off the bone)
1 (3"-piece) of Ginger (Adrak)
1/2 tsp. of Black Peppers (Kaali Mirch) (grounded)
1/2 tsp. of Salt
1 tsp. of Garam Masala
2 tbsp. of Plain Yogurt
4 tbsp. of Vegetable Oil


[b]DIRECTIONS [/b]

1) Cut the ginger into match-stick like pieces (3 inches long 2mm thick).

2) Mix the garam masala , black pepper and salt into the yogurt.

3) Now heat the oil and pour the yogurt mixture in it and stir/fry until the water of the yogurt has boiled away and you can see the oil.

4) Add the ginger sticks and stir/fry for 10 minutes.

5) Then add the chicken pieces and sprinkle 2 tablespoons of water over the chicken.

6) Cover the pan and let it to cook for 15 minutes.

7) Stir the chicken thoughly and cook for a further 10 minutes.

8) Stir it carefully (or carefully turn the chichen pieces over), leave the lid off and let it cook on low heat for 10 minutes.

[[i] Last edited by Kacip_Fatimah at 22-5-2006 10:05 PM [/i]]
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:25

[IMG=245,199]http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/chickenjalfarezi2.jpg[/IMG]

[b]CHICKEN JALFREZI - DianaA[/b]
Source: Fauzia

[b]INGREDIENTS[/b]
1 1/2 lbs. of Chicken Thighs (boneless & skinless) (cut in half)
1 Onion (grated)
1 (14.5 oz.) can of Tomatoes (peeled & diced)
2 cloves of Garlic (Lasan) (chopped)
2 tbsp. of Fresh Ginger Root (Adrak) (grated)
1/2 cup of Fresh Cilantro/Coriander Leaves (Hara Dhania) (chopped)
3 tsp. of Turmeric Powder (Haldi)
1 tsp. of Red Chilli Powder (Pisi Lal Mirch)
3 tsp. of Ground Cumin (Pisa Zeera)
3 tsp. of Ground Coriander (Pisa Dhania)
Salt (to taste)
2 tbsp. of Clarified Butter (Ghee)
2 tbsp. of Vegetable Oil


[b]DIRECTIONS [/b]

1) Heat the oil in a large deep skillet over medium-high heat. Add onions and garlic, and cook for about 2 minutes. Add the chicken, and season with turmeric, chili powder and salt. Fry gently, scraping the bottom of the pan frequently and turning the chicken.

2) Pour in the tomatoes with their juice, cover the pan, and simmer over medium heat for 20 minutes. Uncover, and simmer for another 10 minutes to let the excess liquid evaporate.

3) Add the ghee, cumin, ground coriander, ginger and cilantro, and simmer for another 5 to 7 minutes. Serve the chicken pieces with sauce spooned over the top.

[[i] Last edited by Kacip_Fatimah at 22-5-2006 10:06 PM [/i]]
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:26

[IMG=400,300]http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/chillichicken2.jpg[/IMG]

[b]CHILLI CHICKEN (PAKISTANI STYLE) - DianaA[/b]
Source: Fauzia

[b]INGREDIENTS[/b]
1 kg or 2.2 lbs. of Chicken Thigh Fillet (cut in pieces)
4 Onions (finely sliced)
3 cloves of Garlic (Lasan) (crushed)
1 tbsp. of Ginger (Adrak) (finely chopped)
3 tbsp. of Roasted Almonds (Baadaam) (slivered)
2 tsp. of Cardamom Pods (Choti Ilaichi)
4 Cloves
1 tbsp. of Cinnamon
1 tsp. of Black Pepper (Kaali Mirch)
1 tsp. of Red Chilli Powder (Pisi Lal Mirch)
1 tsp. of Salt
1/4 tsp. of Saffron (Zafran)
2 cup of Coconut Cream
2 cups of Plain Yogurt
125 grams of Butter or Clarified Butter (Ghee)


[b]DIRECTIONS [/b]

1) Fry the cinnamon, cardamom pods, black pepper, and cloves. Add garlic and ginger and cook for 5-8 minutes stirring continuously to prevent from burning.

2) Toss through the chicken and cook for a further 5 minutes. Combine the red chilli powder, plain yogurt, salt, and saffron and add to the chicken. Cook until tender.

3) Add the coconut cream and almonds and cook for a further 5 minutes to allow the sauce to reduce.
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:27

[IMG]http://i10.photobucket.com/albums/a140/Diana_A/sufaidmurghqorma2.jpg[/IMG]

[b]SUFAID MURGH QORMA - DianaA[/b]
Source: Fauzia

[b]INGREDIENTS[/b]
1 kilogram of Chicken Breasts (boneless & skinned)
350 grams of Onions
3 Green Chillies (Hari Mirch) (chopped)
1 Green Chillies (Hari Mirch) (whole)
2 tsp. of Garlic (Lasan) (finely chopped)
2 tsp. of Fresh Ginger (finely chopped)
4 Small Green Cardamoms (Sufaid Choti Ilaichi)
5 Cloves (Long)
2 Bay Leaves (Tezz Pattay)
50 grams of Cashew Nuts (Kaaju) (unsalted)
50 grams of Blanched Almonds (Baadaam)
1/2 tsp. of Nutmeg Powder (Jaifar)
1/2 tsp. of Mace Powder (Javatri)
1/2 tsp. of Poppy Seeds (Khash Khash)
150 grams of Plain Yogurt (with full fat)
4 tbsp. of Clarified Butter (Ghee) or Cooking Oil


[b]DIRECTIONS [/b]

1) Soak the poppy seeds in 100ml of water for 1 hour then drain off the water and grind into a fine paste in a grinder.

2) Hang the yogurt in a cheesecloth for 1 hour to drain off the whey, then place the hung yogurt in a bowl and whisk.

3) Heat most of the clarified butter or cooking oil in a cooking pot; add in the almonds, cashews and bay leaves and fry for about 3 to 4 minutes. Add in the onions and fry for about 10 minutes or until they are translucent and golden brown. Add in the chopped green chillies, cardamoms and ground poppy seeds and fry for 3 to 4 minutes. Add 200ml of water and cook for 10 minutes. Remove from heat, discard the bay leaf and allow to cool.

4) Put the mixture in a blender and puree to a smooth paste without any grains. Add 1 tablespoon clarified butter or oil to the cooking pot, and then add the garlic, ginger, whole green chilli and cloves. After 1 minute add in the chicken pieces. The chicken will gradually release its juices until the meat is almost dry. Lower the heat then add in the yogurt and stir continuously to prevent it from curdling. Add in the ground spice mixture with the nutmeg, mace and salt to taste. Stir well and add 300ml of hot water. Taste the mixture. If you find it bland you can add additional whole green chillies. Cook over a low heat for about 30 minutes or until the chicken is tender.

Nota: Resipi ini menggunakan kas-kas. Jadi tak payah gunakan la ye.


[IMG=400,300]http://i23.photobucket.com/albums/b353/fakhrullah/DSCN8964.jpg[/IMG]

Paprik Ayam Diana (dikutip dr. RN)

BHN
?ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi (depends, kalau suka pedas boleh tambah lagi)- ditumbuk
2 biji limau kasturi - diambil jusnya
5 helai daun limau purut - carik-carikkan
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa

CARA
Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing). Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

Komen resipi ni:- sedap dari yg jual kat kedai...:mll: aromo kasturi dan daun limau purut membuatkan perut maklang lagi lapo tak terhingga...:love:



[b]TOMATO BREDIE [puansri][/b]

Bahan-bahannya:-
1.2 kg ayam(buang kulit dan potong 12)
(saya buat seekor ayam)

tepung gandum saya agak aje asalkan boleh goreng

2 labu bawang besar( hiris)
2 ulas bawang putih ( dikisar)
30 gm halia(dikisar)
4 biji buah pelaga
30gm ketumbar
15 jintan hitam
2 tangakai cili hijau(hiris dan buang bijinya)
1 kg tomato(di celur,buang kulit dam dicincang)
40 gm serbuk kari
20 gm serbuk kunyit
sedikit gula perang
sedikit garam

Cara menyediakannya:-

Perapkan ayam bersama garam dan lada.Kemudian lumurkan bersama tepung gandum dan goreng ayam tersebut sehingga keemasan.Ketepikan .Panaskan minyak atau minyak sapi dan tumiskan mbawang besar,bawang putih dan halia sehingga naik bau.Kemudian masukkan buah pelaga,ketumbar dan jintan hitam.Masukkan kan ayam,cili hijau,tomato,gula perang dan garam.Reneh dia atas api sederhana seketika sambail dikacau sekali sekala .biarkan seketika barulah angkat .Jika bredia terlalu kering ,tembahkan sedikit air.


Ini gambarnya....

[IMG=300,200]http://i11.photobucket.com/albums/a172/srisayang/DSC01701.jpg[/IMG]

Tomato tu saya ambil sebiji yang tidak dicelur buat tomato.


[b]Kaki Ayam Masak Kicap [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya

¼ kg kaki ayam yg dah dibersihkan & direbus hingga lembut
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1 cili merah
sedikit kunyit
1 ½ senduk kicap
1 keping asam jawa
Serai yg dititik
Sedikit gula to taste

Cara2 membuatnya:-

1. Cili merah+bawang putih+bawang merah+halia ditumbuk. Lepas tu tumis bersama serbuk kunyit, keeping asam & serai hingga berwarna brownish. Baru masukkan kicap & sedikit air rebusan kaki ayam.
2. Bila kaki ayam dah lembut & air rebusan dah menggeledak, bubuh sedikit gula & ajinomoto (optional).
3. Kalau suka boleh bubuh sedikit kerisik & boleh hidangkan dgn ditaburkan daun bawang/daun sup.
NoorMasri Hantar pada 3-11-2006 06:16

[b]Ayam Masak Black Beans [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya

*1 kg ayam yg dah dibersihkan (digaul dgn kunyit & sedikit garam & goreng hingga masak
1 tin black beans
2 cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
gula to taste

Cara2 membuatnya:-

1. Cili merah ditumbuk bersama bawang merah, bawang putih & halia hingga lumat. Kalau nak dihiris pun boleh. Kemudian tumis hingga brownish.
2. Kemudian masukkan black beans bersama sedikit air & gula. Kalau kurang masin, tambah sedikit garam ttp selalunya memang masin pun (just in case)
3. Bila kuah dah agak pekat, boleh tuang ke atas ayam goreng.

*Since black beans dah masin, so jgn guna bnyk garam utk digaul dgn ayam.


[img]http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/ChickenFoldover.jpg[/img]

[b]SALAD AYAM [hanieliza][/b]

Bahan
1 keping dada ayam [kakliza gunakan chicken fillet]
1 biji telur
tepung gorengan KFC
minyak
mayonis
lada hitam

Bahan sayur
tomato [potong dadu]
timun [buangkan biji dan parut panjang]
salad
daun bawang[ hiris pendek]

Cara
1. Ayam dicelupkan ndan telur dan golekkan dlam tepung KFC.
2. Goreng dengan api sederhana sehingga masak tapi jangan garing.
3, Hiriskan nipis dan kecil.
4. gaulkan sayur dengan mayonis dan alda hitam.
5. Hidangkan dengan roti atau buat inti roti omlet atau buat sandwich atau buat foldover.
NoorMasri Hantar pada 3-11-2006 06:37

[b]CHICKEN FOLDOVER [hanieliza][/b]

Bahan
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 s/k garam
1 cawan air

Cara
1. Gaulkan semua bahan..
2. Tuangkan 1 senduk adunan dalam kuali on-stik dan masakkan gunakan api slow sehingga masak.
3. Bila nampak masak angkat dan letakkan salad ayam dan lapikkan dengan daun salad.
4. Lipatkan dan hidangkan..

SALAD AYAM

Bahan
1 keping dada ayam [kakliza gunakan chicken fillet]
1 biji telur
tepung gorengan KFC
minyak
mayonis
lada hitam

Bahan sayur
tomato [potong dadu]
timun [buangkan biji dan parut panjang]
salad
daun bawang [ hiris pendek]

Cara
1. Ayam dicelupkan ndan telur dan golekkan dlam tepung KFC.
2. Goreng dengan api sederhana sehingga masak tapi jangan garing.
3, Hiriskan nipis dan kecil.
4. gaulkan sayur dengan mayonis dan alda hitam.
5. Hidangkan dengan roti atau buat inti roti omlet atau buat sandwich atau buat foldover
NoorMasri Hantar pada 3-11-2006 06:39

[img]http://i80.photobucket.com/albums/j199/MasakanHanieliza/RojakAyam.jpg[/img]

[b]ROJAK AYAM [hanieliza][/b]

Bahan
1/4 ekor ayam
3 biji telur rebus [belah2]
3 keping tahu [goreng dan potong nipis]
1/2 biji sengkuang [saiz kecil]
1 batang timun
1/2 biji salad lectucce
500 gm mee kuning [celurkan sikit]

Kuah Kacang/sos Kacang


Cara:
1. Ayam dipotong 2 dan dibersihkan. Gaulkan garam dan kunyit dan gorengkan. Bila dah sejuk potong kecil.
2. Semua sayuran dipotongkan kecil.
3. Masukkan serba sikit semua bahan dalam pinggan dan taburkan kuah kacang atas bahan.

KUAH KACANG

Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/4 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan mesin
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras


Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak.

No comments:

Post a Comment