Wednesday, April 10, 2013

pie ayam cream cracker [eonis_balqis]

pie ayam cream cracker [eonis_balqis]

Bahan utk kulit:
1/3 tin besar susu cair
5 biji telur ayam
20-30 keping biskut cream cracker

Bahan utk intinya:
1 biji bwg besar   ]
2 ulas bwg putih  ]  tumbuk
sedikit serbuk lada sulah
1s/b kicap pekat manis
1 tin kecil kacang peas
1 cwn mixed vegetables
sedikit cendawan butang (jika suka)
isi ayam (dicincang/ potong kecil) @ daging (dikisar) lg byk aym lg best.
1 kiub pati ayam knorr
garam, gula
minyak jagung mazola

Cara membuatnya:
1. Atur sebahagian dari biskut ke dlm loyang.(loyang kena sapu sedikit minyak/margerin)
2. susu dan telur dipukul sebati.
3. tuang adunan susu dan telur ke atas biskut yang dsusun.ketepikan,biarkan kembang..
4. lebihan adunan susu dituang keatas baki biskut utk dijadikan lapisan atas.simpan sedikit adunan utk dtuang ke atas adunan tadi masa hendak d bakar.
5. tumis bwg putih dan bwg besar hingga garing.masukkan serbuk lada sulah,garam,gula dan serbuk perasa.
6. masukkan isi ayam dan air kacang peas.apabila ayam masak masukkan kacang peas, cendawan butang dan mixed vegetables.
7. apabila masak curahkan inti di atas lapisan biskut tadi.tutup inti dgn biskut yg telah drendam dgn bancuhan susu dan telur.
8. bakar dan apabila hampir masak curahkan baki bancuhan yg disimpan tadi ke atas pie ini utk kelihatan berkilat.kemudian bakar lagi hingga masak.

nota:
cuba jgn tak cuba.... pastikan biskut menutupi pie..kalau yg berlubang tu pandai2 le tampal.

No comments:

Post a Comment