Wednesday, April 10, 2013

Buttercream

CREAM COKLAT [hanieliza]

250 gm cooking coklat
1 sudu besar majerin
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking coklat secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan sfresh cream/whipping cream dan majerin dan kacau sehingga sebati.
3. Tuangkan atas kek dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.


CHOCOLATE TOPPING [ummiauni]

Bahan topping :
1. 1/4 cawn butter
2. 1/2 cawan serbuk koko
3. 1 cawan gula halus
4. 2 biji kuning telur
5. 1/4 cawan tepung jagung
6. 3/4 cawan air
7. 1 cawan susu cair / fresh milk
8. 1/4 sk esen vanilla
1/2 sk garam
Cara :
1. Campur semua bahan kecuali butter dan gula. Bila dah sebati, tapis. Masukkan gula halus, kacau atas api sederhana. Masukkan butter. kacau sehingga adunan tu betul2 pekat, barulah dipadamkan api.
Kemudian sapu lah atas kek. Kek ni perlu disimpan dalam peti agar toppingnya tak cair.

CHOCOLATE GLAZE [shidaaziz]

250gm coklat masak diparut
300gm cream
1 sudu besar honey
30gm butter

1. masak cream & honey hingga agak2 panas.
2. masukkan coklat masak
3. kacau hingga pekat
4. akhir sekali masuk butter & terus tutup api
5. kacau sehingga sebati.


CHOCOLATE TOPPING [sunsuria3]
Source : BWY

1 cup susu cair
1 cup water
1 cup sugar
1/2 cup coco
1/2 cup tepung jagong
2 egg yolks

kacau atas api jgn tinggal..dah nak likat tutup api boh butter 1/4 cup..then boleh boh topping dua biji kek zaima ni..kadang terlebih gak sebab saya kukus guna bekas plastic tu tepi tak yah boh..simpan dlm fridge next time buat kek, kek panas2 lagi boh topping baru kuar dari fridge ni terus dia jadi lembut tak payah perhangat kan lagi= kerja orang malas ni...ha ha kalau rajin perhangat lah balik...eh


CHOCOLATE TOPPING [ahpek]

Bahan
1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak lah
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia.
5. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

Saya suka sgt resepi ni sbb topping dia x keras bila sejuk.tp untk sesape yg x suka topping cair x sesuai kot resepi ni.


CHOCOLATE GANACHE [nina]

300-400 gm cooking chocolate - potong kecil2
100 gm whipping cream

1. Panaskan cream hingga mendidih (sebentar saja). Angkat.
2. Masukkan chocolate tu dan kacau hingga cair semuanya. Kalau x cukup pekat, tambah lagi cooking chocolate tu....until consistency dia jadi agak berat.
3. Biar sebentar - then baru tuang atas kek - goyang2 sikit board tu (kalau pakai board), kalau pakai wire rack tu terus tuang je....tp nina malas nak angkat pulak atas board, so terus tuang je....lepas tu kemaskan le....kalau nak lagi tebal, biarkan first coating tu sejuk sikit, tuang sekali lagi. Baki ganache tu boleh buat bunga, tp susah sikit sbb coklat mudah lembik.


CHOCOLATE TOPPING [Kacip_Fatimah]
Source : bepop

Bahan-bahan:
250 gm cooking choc
50 gm susu cair
2sdb marjerin [nie saya tambah sendiri]

Cara:
1. Masak bersama hingga likat.Kemudian sapukan kek dan di sekelilingnya.Pastikan kek benar-benar sejuk.


CHOCOLATE TOPPING [epal_hijau2429]

200 gm cooking choc
100 gm emborg
1 tbsp butter

@

200 gm cooking choc
60 gm susu segar
1 tbsp butter

cara2nya - masukkan emborg/susu bersama butter ke dlm periuk ( masakdouble boiler ). emborg/susu hdklah panas dan butter hdk sebati dgnsusu/emborg tadi. then masukkan cooking choc yg dipotong cube2 ( cepatcair cooking choc tu ), then kacau sebati.



CHOCOLATE TOPPING [ainunaina]

1 tin kecil susu pekat manis
3/4 cawan serbok koko
1/2 cawan minyak jagung (minyak lain pun tak pe)

caranya:-

campurkan semua bahan, dah sebati kacau atas api perlahan sampai pekat.


CHOCOLATE TOPPING [holmes]

2 cawan gula (bleh kurang/tambah mengikut kesesuaian)
2/3 cawan susu pekat
3 squares (3 oz) cooking chocolate *
1/4 cawan mentega
1 sudu teh vanilla esen

cairkan semua bahan dengan api yang perlahan



CHOCOLATE TOPPING [ribena_beri]

100gm air
1 sudu besar margerin planta
70 gm gula kastor
10 gm tpg jagung}
20 gm serbuk koko} dikacau bersama

cara2:
-panaskan air dan masukkan campuran koko.
-dengan api perlahan kacau sehingga mendidih dan masukkan marjerin planta dan kacau sebati.
-bila sejuk sapukan atas kek coklat..
-kalau nak pekat sikit just lebihkan tepung jagung.


1 sudu teh vanilla esen

cairkan semua bahan dengan api yang perlahan



CHOCOLATE TOPPING [blue_jambu]

200ml susu
200gm coklat masakan
satu sudu tepung jagung bancuh dgn sedikit air

masak atas api sehinggs agak pekat dan tuang atas kek.



AISING MENTEGA [speedial]
Source : Alaf21

500 g marjerin (mentega enak tetapi agak lembik)
500 g krimwell/marvello/creamlight
200-250 g gula aising (atau ikut manisnya)
Sedikit vanilla

Putar marjerin dan creamlight hingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit gula, putar lagi hingga ringan dan gebu. Akhir sekali, campurkan dengan vanila kemudian kacau rata-rata.

NOTA: Krim jenis ini, jika disimpan di dalam peti sejuk, mesti dibiar pada suhu bilik dan diputar sebelum digunakan. Gunakan marjerin jenis baik kerana ia akan menjamin krim enak serta halus.



BUTTERCREAM [alin_raaz]

230 gm gula icing (diayak)
45 gram butter
2 camca besar susu sejat
Secubit garam
Perisa ikut suka, (kopi, coklat, oren atau strawberri)

Cairkan butter, tapi jgn sampai mendidih. Campur susu, masak sekejap. Jgn. biar sampai mendidih. Tuang gula icing. Angkat dari api dan putar hingga gebu.

Cream jenis ni sesuai untuk melapis kek atau sebagai isian kek, contoh cupcake atau kalu nak buat bun (mcm. roti cream la)


BUTTERCREAM [alin_raaz]

250 gm butter
250 gm marvello (atau creaming margerin)
250 gm gula icing diayak
1 camca teh esen vanila


Putar butter dan marvello hingga kembang, Masukkan gula sedikit2, putar hingga gebu. Sedia utk. digunakan.

NOTE : Yang ini sesuai untuk menyalut kek dan untuk tulisan.



BUTTER ICING [alin_raaz]

250 gm butter
Gula icing secukupnya - diayak

1. Kacau butter hingga lembut, tuangkan gula sedikit2.
2. Kacau sehingga icing tidak melekat ditangan.

NOTE : Cream jenis ni akan mengeras sedikit bila salutan dibiar agak lama dan rasanya jugak agak manis.


CAKE ICING [tarbiah]
Source : Bakery Class

100gm Mentega
100gm Marvello
100gm Shortening

Gula - 250g - dididihkan dengan sedikit air hingga menjadi sirap yang agak likat, sejukkan

1. Pukul ketiga-tiga bahan diatas hingga kembang dan masukkan sirap tadi sedikit-sedikit
2. Pukul lagi hingga gebu dan ringan.Bolehlah dihias di tengah dan atas kek setelah diletak pewarna yang disukai.


BUTTER CREAM [bepop]

400 gm butter
100 gm marvello / cream margerine / shortening
180 gm icing sugar
1 tsp esen vanilla

1. Pukul butter dgn marvello hingga gebu.
2. Kemudian masukkan icing sugar dan pukul lagi.
3. Akhir sekali masukkan esen dan pukul hingga halus dan gebu.



SUGAR SYRUP BUTTER CREAM [bepop]

250 gm gula castor
1 cawan air
250 gm butter
200 gm marvello or cream margerine
2 tsp vanilla

1. Masak gula dan air hingga menjadi syrup.
2. Pukul butter dan marvello hingga gebu.
3. Kemudian masukkan syrup gula dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga halus dan gebu.


BUTTERCREAM [inai]
Source : Amy Beh

55g butter
1 cup icing sugar
1/2 cup cocoa powder
2 egg yolks
1/2 tsp salt
250ml UHT milk
180ml water
1 tsp vanilla essence
1/2 cup corn flour

1. put butter, cocoa powder, sugar, egg yolks and the rest of the ingredients into a saucepan.
2. Stir well to combine over a low fire until mixture turns into a fairly thick spreadable consistency.
3. Cool the mixture completely, then gently pour the chocolate topping over the cake.
4. Allow the chocolate topping mixture to spread by itself over and down the sides of the cake.
5. Place cake on a stand and let the topping set.



ROYAL ICING [alin_raaz]

450 gram gula icing - diayak
2 putih telur - pukul sampai kembang
anggaran 1 sudu besar air lemon

gula icing - diayak dan dicampur ngan sedikit putih telur + air perahan lemon atau air limau nipis. Then kacau sampai sebati

* paling penting, jgn biarkan icing ni terdedah pada udara, nanti dia jadik keras dan susah nak pipe atau decorate.

[ Last edited by maisya at 24-10-2008 10:28 AM ]



BUTTER ICING [NoorMasri]
Source : Kuali Cyber

Ingredients

150g cold butter, cut into small cubes
250g icing sugar, sifted
3 tbsp cold UHT milk
3/4 tsp vanilla essence or any other essence of your choice

Methods

Cream butter with an electric beater until light to almost creamy then slowly add icing sugar, alternating it with cold milk.

Keep on beating until the butter icing is light and fluffy. Stir in the essence and beat until it is well blended.

You can divide your butter icing into 3 to 4 portions and add a different colouring to each portion so that you?l get different-coloured icing for your cupcakes


BUTTERCREAM [1mas2r@]

A
250g air
600g gula caster

B
750g butter
250g krimwell
2-3 titik ros esen/vanilla esen

Cara
1. Masak A hingga mendidih. Bila dah suam sejukkan dalam peti ais selama overnight.
2. Pukul butter and krimwell high speed sampai kembang dan gebu. Kemudian slowly tuang chilled syrup tadi sampai habis. Masukkan juga esen. Pukul dalam 2-3minit sampai well combined dan gebu. (Mixer tak payah stop semasa tuang syrup biar ongoing)


BUTTERCREAM [shidaaziz]
Source : Deco Class

Bahan
180gm air
360gm gula castor
45gm putih telur
75gm creamwell

Cara:

1. Masak gula dengan air hingga gula cair.
2. Alihkan ke dalam bekas lain.
3. Kacau guna whisker hingga sejuk atau suam-suam kuku. Jangan masuk peti ais atau letak air di bawah untuk menyejukkannya.
4. Bila dh sejuk, masukkan putih telur. Pukul hingga berwarna putih.
5. Masukkan creamwell. Pukul hingga kental.
6. Sedia digunakan.



BUTTERCREAM [shidaaziz]
Source : Deco Class

100gm butter
100gm creamwell
100gm icing sugar

Cara:
Pukul semua bahan hingga kental.



MERINGUE BUTTERCREAM ICING [CheKiahAbd]

450 g butter
5 egg whites
175g sugar
1/2 tablespoon of vanilla extract

1. Cream butter and vanilla extract and put aside.
2. Beat egg whites and sugar until glossy peaks start to form.
3. Add in creamed butter into meringue. You can add food coloring to have the icing colored. You can use this icing to decorate as well. I only used it as fillings . Makes 4 cups of icing.


BWY BUTTERCREAM [Norlida]

500gm Krimwell
500gm butter
200gm golden syrup
1tsp vanilla


BAGUS BUTTERCREAM [Norlida]

1kg krimwell
500gm butter
400gm golden syrup

Kalau tengok2 resepi pakai golden syrup walaupun chef berlainan. Saya ada tanya kenapa tak pakai icing sugar, dia kata nanti tak smooth.



ICING CREAM [shidaaziz]
Source : Mr. Hau

500g krimwell
500g butter
200g golden syrup

Caranya:
Pukul Creamwell selama 20 minit dengan kelajuan sederhana..pukul sampai kembang
Masukkan butter dan golden syrup, pukul lagi 20 minit..

Note: sekiranya nak manis lagi boleh tambahkan golden syrup

Golden Syrup

Bahan A
200g gula
1/4 potong limau nipis
50 gram air

bahan B
20g air

Caranya:

1. Masak bahan A sampai perang
2. Dah masak ,tutup api tambahkan bahan B


BUTTERCREAM [dewi]

250g butter yg dah lembut ( unsalted butter lagi bagus )
500g gula ising ( ayak)
1 sudu makan air panas
2 sudu teh esen vanila

1. Pukul butter sampai lembut. Campur gula, air panas dan esen vanila.
2. Pukul sampai putih dan kembang.

Untuk flavour choc

choc putih atau coklat biasa tambah 100g coklat yang dicairkan

atau
tambahkan
1 sudu makan serbuk koko yg di bancuh dgn 1-2 susu air panas hingga jadik paste

untuk perisa koi tambah 1 sudu instant kopi bancuh gak jadik paste dgn air panas dan beat dlm butter cream.

atau boleh guna esen tapi just titik setitik dua jer pasal esen pekat dah.


BUTTERCREAM for DECOR [chempaka_ku]
Source : Baking and Pastry, Mastering the Art and Craft, The Culinary Institute of America

Untuk 737g jadi bahagikan ingredients untuk dapatkan portion yang sikit

227 gm Vegetable Shortening
5 gm Garam
5 ml Vanilla Extract
90 ml Air
907gm Icing Sugar

Campurkan shortening, garam, vanilla dan 60 ml air dalam mixer elektrik, blend perlahan dengan paddle.
Masukkan gula aising dan 30 ml air selebihnya hingga benar-benar blended.


BUTTERCREAM I [yusnina]

1 cawan krimwell
1 cawan shortening
4 cawan gula icing - ayak
4 sudu besar susu segar
1 sudu teh perasa badam
1 sudu teh perasa vanila

Cara
Adun krimwell dan shortening hingga kembang. Masukkan gula sikit demi sikit biar sebati dan hancur. Masukkan perisa dan susu segar dimasukkan sedikit demi sedikit - bergantung konsistensi adunan


BUTTERCREAM II

150 gm shortening
50 gm krimwell
200 gm susu pekat manis

Icing ni mudah cair, so kalau nak buat bunga, kena cepat2....nozzle no brp x ingat, tp guna yg tsf punya...yg muncung U tu...


BUTTERCREAM III

120 gm telur putih
200 gula icing
250 gm krimwell
350 gm shortening
Sedikit esen ros

Putih telur dengan gula icing dimasak secara double boiler. Kacau selalu dengan whisk. Pastikan putih telur tersebut sudah cukup panas dan gula telah hancur sebelum diangkat. (Ini utk memastikan ia selamat untuk dimakan). Alihkan ke dalam pemutar dan putar sehingga ia menjadi meringue. Ketepikan sebentar.

Putar krimwell dan shortening hingga putih. Kemudian masukkan meringue tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega.

Kacau dengan kelajuan perlahan hg kembang.



BUTTERCREAM [epalmerah]

1/2 kg krimwell
300gm gula icing
60ml air

Cara:
Pukul kesemua hingga kembang



BUTTERCREAM PUTIH TELUR [1mas2r@]

350 gm marvelo/supertact/ krim well
250 gm butter
175 gm gula pasir
110 gm putih telur

1. Masak putih telur dan gula secara double boiler, kacau selalu.
2. Pukul butter dan krimwell hingga putih.
3. Di dlm mangkuk lain, pukul putih telur yg dimasak tadi hingga menjadi meringue.
4. Masukkan meringue sedikit-sedikit ke dalam adunan butter.
5. Pukul lag pada kelajuan sederhana hingga putih.



BUTTERCREAM [juliajie80]

1 cawan shortening (lelemak sayuran)
1 cawan krimwell (sejenis marjerin putih)
4 - 5 cawan gula icing (diayak)
1 sudu teh perisa vanila
1 sudu teh perisa badam
6 sudu besar susu UHT

1. Putar shortening dengan krimwell hingga kembang.
2. Masukkan perisa badam dan vanila. Putar lagi.
3. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit, masukkan susu sedikit demi sedikit.
4. Putar hingga gula hancur dan adunan gebu


BUTTERCREAM [anir]

1 kg krimwell
500 gm butter
1 tin susu pkt

Pukul semua bahan hingga putih & gebu.


SNOW WHITE BUTTERCREAM [lynnhassan]

163g solid white vegetable shortening
1 tsp flavour ( I use wilton vanila flavour)
2 tbsp milk (use UHT) or water
454g icing sugar
1 tbsp Wilton Meringue powder (egg white powder)
secubit garam

1. Beat shortening, flavour, dan water/milk.
2. Bila sebati, tambah icing sugar, meringue powder dan garam. Mix gunakan medium speed sempai sebati dan creamy.

NOTE:
1. Resepi ini boleh dapat 3 cups. Selalunya untuk cupcakes, saya add 2 tbsp milk untuk each cup, senang nak pipekan
2. Buttercream jenis ni tak muak sikit. Sesuai kalau untuk tempahan sebab dia stabil. Sesuai untuk buat design seperti bunga, cartoon



BUTTERCREAM I [loveliana]

100gram butter
200gram icing sugar (ayak 2x)
flavour

cara :
1. Pukul butter sampai kembang,masukan icing sugar sikit2.
2. Last masuk flavour.


BUTTERCREAM II

200gr vegetable shortening
450-500gr icing sugar (ayak halus)
3 sudu makan lemon juice

cara :
1. Pukul shortening sampai kembang,putih dan gebu,masukan icing sugar sikit2,pukul lagi sampai kembang.
2. Last masukan juice lemon dan mixer sekejap.siap digunakan

NOTE:
Apabila terlalu dry tambahkan 1 sudu makan air masak.(takleh lebih,nanti lembik)


SWISS MERINGUE BUTTERCREAM [Kero_kero]
Makes 3 to 3 1/2 cups

4 biji putih telur
3/4 cawan gula halus
2 sudu besar air
1/4 sudu kecil cream of tartar
1 sudu kecil vanilla
300 gm butter @ margerin

1.Pukul putih telur, gula, air & cream of tartar did lm mangkuk besi.
2.Masukkan mangkuk besi tadi dlm periuk yg berisi air mendidih. (guna cara ?ouble boiler?. Pukul adunan putih telur selama 2 ?4 minit.
3.Lepas tu, angkat mangkuk dr periuk & pukul adunan telur dgn mixer hingga gebu & kembang selama 3 ?5 minit. Masukkan esen vanilla & pukul hingga sebati.
4.Masukkan buter @ margerin sedikit demi sedikit dlm adunan putih telur & pukul hingga sebati dgn menggunakan mixer.

*Buttercream ni boleh disimpan dlm peti sejuk selama 6 hari @ boleh disimpan dlm freezer selama 6 bulan.


BUTTERCREAM [Kero_kero]
Source : Planta

250 gm margerin planta
500 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla

1. Pukul margerin hingga gebu & kembang.
2. Masukkan gula aising & pukul hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla & adun sampai sebati.


CREAM CHEESE FROSTING [shidaaziz]
Source : Arlina Umar (resepi.net)

Bahan:
3/4 ketul cream cheese - 1 ketul = 250gm
1/3 cawan icing sugar
3 sudu makan butter
1 sudu teh lemon juice

Caranya:
1. Putar semua bahan sehingga fluffy.
2. sedia digunakan.



CREAM CHEESE FROSTING I [chempaka_ku]

200g cream cheese, softened
2 tsp grated lemon rind
1/2 cup (80g) icing sugar, sifted
3 tsp lemon juice

1. Beat cream cheese and rind in small bowl until light and fluffy.
2. Gradually beat in the sifted icing sugar and lemon juice, beat until smooth.



CREAM CHEESE FROSTING II

125g cream cheese
30g soft butter
1 tsp grated lemon rind
1 1/2 cups (240g) icing sugar mixture/confectioners'/powdered sugar

1. Beat cream cheese, butter and rind in small bowl until light and fluffy
2. Gradually beat in icing sugar

NOTE:
Resepi ini sesuai untuk carrot cake




CREAM CHEESE TOPPING [hanieliza]

250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel

Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.


CREAM CHEESE FROSTING [platinum8]

1/2 cup butter, softened
8 ounce cream cheese, softened
4 cups confectioners' sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 cup chopped pecans


Cara-cara:

1. Campurkan butter, cream cheese, sugar dan vanilla. Beat sampai mixture smooth and creamy.
2. Then masukkan chopped pecans, kacau.
3. Frost on cooled cake.



CREAM CHEESE FROSTING [zaiima]
Source : penyulawa.fotopages.com

120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang.



FONDANT [yusnina]

750 gm gula icing - diayak
10 gm gelatin
3 sudu besar air
1 sudu teh shortening - dicairkan
1 sudu teh gliserin
3 sudu teh liquid glucose

Cara
1. Masakkan gelatin dengan air sehingga gelatin larut sepenuhnya.
2. Masukkan gliserin dan liquid glucose dan kacau. Terus angkat dari api dan kacau hingga sebati.
3. Tuangkan gula icing ke dalam adunan tadi dan kacau. Teruskan menguli sehingga ia menjadi doh dan tidak melekit. Jika lembik, tambah gula icing dan jika keras, boleh tambah air atau shortening.
4. Simpan doh dalam zipper bag dan letak dalam container. Sebaiknya biarkan doh sehingga lebih 12 jam.



ROYAL ICING [yusnina]

4 1/2 sudu teh meringue powder
2 cawan gula icing - diayak
3 sudu besar air panas

Cara
1. Campurkan semua bahan dan dipukul hingga sebati.
2. Jangan dedahkan icing kepada udara. Sebaiknya tutup dengan tuala lembap


SUGAR PASTE [dewi]

500g gula ising
1 biji telur putih
30ml ( 2tbsp) liquid glocose

1. Masukkan gula ising ke dalam mangkuk dan buat lubang ( well) di tengah. Masukkan glucose dan telur di tengah dan kacau guna sudu kayu.
2. Gaul rata dan uli guna tangan sampai licin. Bungkus dgn 2 plastik bag untuk elak gula mengering, boleh di guna kan terus. tak perlu di simpan dlm peti sejuk. sugar paste ni mengering bila kena udara jadi ambil yg perlu jer bila nak guna yg lain tu tutup dgn plastik bag tu.
Bila nak roll tak nak kasi melekat tabur gula ising.Jangan guna tepung.


ROLLED FONDANT [cendawan_liar]

100gm Shortening ( melt in warm temperature)
15 gm Gelatin Powder
60 gm Air (STEAM UNTIL DISSOLVE)-AIR DAN GELATIN
100 gm Liquid Glucose
50 ml Glycerine
750gm - 1000gm Icing sugar

Cara-cara
1 Steam( air dan gelatin )
2. Bila cair, masukkan glucose
3. Bila glucose cair masukan shortening-kacau hingga cair
4. Keluarkan mixture dari double boiler masukkan glycerine
5. Masukan icing sugar ( tapis dahulu) sedikit demi sedikit
6. Putar 2/3 minit



MARZIPAN COOKED [maisya]
Source : allrecipes.com

3 cups sugar
1 cup water
4 cups ground blanched almonds

1. Add the sugar to the water in a saucepan and cook until the sugar is dissolved.
2. Add the almonds and cook it until the batter stops sticking to the pan.
3. Remove from heat and place onto a marble slap, wooden board or a sheet pan.
4. While still warm knead first with a wooden spatula and then by hand until smooth. Store in an airtight container or plastic bag.

Marzipan can be softened by adding small amounts of syrup to it, if too soft add additional powdered sugar to it.




ALMOND SUGAR GLAZE [chempaka_ku]
Source : Cupcakes year-around

1 pound confectioner's sugar (kira-kira 4 cawan)
2 biji putih telur jenis besar, atau 5 tbsps meringue powder yang dicampur dengan 1/3 cawan air
1/2 hingga 3/4 cawan air
1/4 tsp almond extract
1/4 tsp orange oil

1. Dalam mixer, pakai paddle attachment, pukul gula dan putih telur atau meringue dan air.
2. Pukul hingga pekat dan kembang, kira-kira 5 minit. Perlahankan mixer dan tuang air sedikit-sedikit.
3. Stop mixing when the icing holds a ribbon dropped from a spoon for 7 seconds. Gaul almond extract dan orange oil.
4. Bubuh warna ikut suka.



MARSHMALLOW FONDANT (MMF) [karamel]

16 ounces white marshmallows
2 to 5 tablespoons water (saya guna lebih)
2 pounds icing sugar, sifted. if not berketul2 nanti
?cup Crisco shortening

for choc MMF:
Add 1oz dark choc & 1 Tbspn cocoa powder. (This is what i did for the kek hantaran, dpt flesh kaler)

Method:
1. Masukkan marshmallow dalam mangkuk besar, tambah 2 T air. Cairkan dalam microwave atau double boiler (saya prefer microwave, x selekeh), selama 30saat. Keluarkan, kacau2, panaskan balik for another 30mins. Repeat sampai semua marshmallow cair.
2. Tuangkn 3/4 ising sugar atas marshmallow cair, dan kemudian humbankan isi perut mangkuk tu atas counter. (saya xde counter jd saya guna dulang besar frm IKEA, gula pn x melimpah2. grease HEAVILY counter/dulang with shortening, grease tangan sekali, celah2 jari, belakang tangan).
3. Mula menguli, mcm uli dough. Adunan mmg melekit2 kat tangan, jd teruskan je menguli, tambah lebihan icing sugar td, dan uli lagi.
kalau melekit2, grease balik tgn dan counter. Kalau adunan nampak kering, pecah atau keras, tambah kan air sedikit demi sedikit. by 1/2 tspn or 1 tspn at a time.
4. continue uli-ing sampai dapat bebola yg smooth, flexible (means tak senang patah kalau nk letak atas kek).
5. Sapu shortening kat bola fondant tu, and double wrap with plastic wrap. better to let it sit overnite before use.
yg best tu, boleh buat in advance and simpan dlm peti sejuk. nk guna, kalau terlalu keras, masukkan dlm microwave jap utk lembutkan.
nhuda Hantar pada 10-10-2007 08:50



FONDANT [cranko21]

150ml air panas
1 sdm gelatin halal
1 sdm glucos
1 sdm glycering
1.3kg icing sugar (appx- mungkin lebih, mungkin kurang tengok cuaca)

Cara:
masukkan gelatin dlm air panas dan kacau rata. Masukkan glucos, glycering dan kacau sebati.
uli campuran air panas tadi ke dalm icing sugar hingga rata dan lembut
biarkan 10 minit sebelum di gunakan.
nhuda Hantar pada 10-10-2007 08:52


HOME MADE PIPING GEL [maisya]
Source : [url]http://design-wedding-cakes-pictures.blogspot.com[/url]

INGREDIENTS
1/3 cup sugar,
1 tablespoon cornflour,
1/4 cup freshly squeezed lemon juice,
1/4 cup water.

METHOD

1. Mix sugar and corn flour in a small saucepan, gradually add juice then water.
2. Stir over high heat until mixture boils then thickens. Colour as desired using liquid or powder
3. Dont take your eye off the ball whilst making it or it goes lumpy you have to stir it all the time. It keeps for weeks in the fridge
nhuda Hantar pada 10-10-2007 09:03



CHOCOLATE GANACHE [mrs.yati]

Kita buat Ganache Topping:
2/3 cup Whip Cream.(170ml)
200gm dark chop.
90 gm castor sugar

Stir all ingredients over low heat untl mixture is melted and smooth
(Note kita doublekan resepi ini utk penuhi topping 12 x 12" size cake)
nhuda Hantar pada 10-10-2007 09:04



CHOCOLATE MOUSSE FILLING [Kero_kero]

INGREDIENTS:
1 (14 ounce) can sweetened condensed milk
2 (1 ounce) squares unsweetened chocolate, melted
1/2 cup cold water
1 (3.9 ounce) package instant chocolate pudding mix
1 cup heavy cream, whipped

DIRECTIONS:
1. In a large bowl, mix together sweetened condensed milk and melted chocolate. Gradually stir in the water, then instant pudding until smooth. Chill for at least 30 minutes.
2. Remove the chocolate mixture from the refrigerator, and stir to loosen. Fold in whipped cream and return to the refrigerator for at least another hour.
3. Place one layer of cake onto a serving plate. Top with 1 1/2 cups of the mousse, then cover with the remaining cake layer. Frost with the remaining mousse, and refrigerate until serving. Garnish with fresh fruit or chocolate shavings.



CHOCOLATE TOPPING [detox]

500 g choc
250 g double cream

Panaskan double cream tu, pastu masukkan chocolate. Kacau sampai sebati. Biar sebentar supaya menjadi pekat sebelum di sapu ke atas kek
nhuda Hantar pada 10-10-2007 09:14



[b]CASTARD FILLING & TOPPING [shidaaziz][/b]
Source : Deco Class

100gm instant custard
200gm air masak/ air jus oren/ lemon
sedikit whipping cream

caranya:
1. campurkan instant custard dengan air masak / jus buah-buahan.
2. kacau sebati
3. masukkan sedikit wjhipping cream untuk melemakkan cream custard dan kacau rata
4. sedia digunakan

Custard tak perlu dimasak. Guna air masak atau kalau nak sedap guna jus buah-buahan.
maisya Hantar pada 24-10-2008 10:30



[b]ROYAL ICING ( for cookies decoration ) [tunteja78] [/b]

2 biji telur putih
150grm gula icing
lemon (atau cuka makan )
semua bahan dipukul hingga pekat

[[i] Last edited by maisya at 24-10-2008 10:33 AM [/i]]
maisya Hantar pada 5-11-2008 21:58



[b]BASIC GANACHE - GANACHE ASAS (dikutip dr. blog diana)[/b]

CHOCOLATE GLAZING - Glis Coklat
250 gram coklat hitam, dipotong kecil
300 gram krim whipping
30 gram mentega
1 sudu besar madu

Masak krim whipping dan madu hingga mendidih. Campurkan dengan coklat. Gaul hingga coklat cair dengan sempurna. Masukkan mentega dan gaul hingga sebati.


CREAM GANACHE - Ganache Krim
300 gram whipped cream
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
30 gram mentega

Masak whipped krim hingga mendidih. Campurkan dengan coklat. Gaul
hingga coklat dicairkan dengan sempurna. Masukkan mentega dan pukul
hingga sebati. Biarkan ia semalaman suapa ia sejuk dan keras.


BUTTER GANACHE - Ganache Mentega
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
250 gram mentega, dilembutkan

Masukkan coklat kedalam mangkuk. Reneh diatas air yang mendidih Gaul coklat sehingga cair. Masukkan mentega lembut kedalam dan gaul sebati. Biar sehingga ia pekat.


MILK GANACHE - Ganache Susu
300 gram susu
500 gram dark chocolate, dipotong kecil
30 gram mentega

Masak susu sehingga mendidih. Tuanakan ke dalam mangkuk yang berisi
coklat. Kacau hingga coklat cair. Masukkan mentega dan kacau sehingga
sebati. Ketepikan sampai ia pekat.


WHITE CHOCOLATE GANACHE - Ganache Coklat Putih
300 gram coklat putih, dipotong kecil
150 gram krim whipping

Masak krim whipping sehingga didih. Tuangkan ke dalam coklat putih dan
gaul sehingga sebati Biarkan ia sejuk.


PETUA: Coklat hitam dan coklat putih boleh digantikan dengan coklat
masakan dalam setiap resipi. Namun, rasa couverture hitam dan couverture
putih mempunyai keenakkan yang lebih terasa

No comments:

Post a Comment