Wednesday, April 10, 2013

IKAN ASAM PEDAS


1. Asam Pedas Ikan Bawal Emas Versi Melaka by Azie
2. Masak Asam Pedas Ikan Parang
3. Masak Asam Pedas Ayam
4. Masak Asam Pedas Ikan Bawal Putih



IKAN PATIN/TALAPIA MASAK ASAM PEDAS [meowlin]

Bahan2 kisar
1) tempoyak ikut suka kalau nak kuah pekat lebihkan tempoyak
2) cili api..kalu nak pedas lebihkan
3) kunyit idup 1/2 inci
4) halia suku inci
5) 1 ulas bawang putih.
6) air sedikit utk senang kisar..

bahan 2:-
1) ikan sungai kegemaran anda dalam 4 - 5 kerat
2) daun kesum secukupnya.
3) air secukupnya.
4) timun dibuang tengahnya lalu dikerat2.
5) garam, gula dan perasa secukupnya...

cara2nya:-
Kisarkan semua bahan2 kisar lepas itu panaskan dalam periuk berserta daun kesum tunggu sampai mendidih kemudian masukkan ikan dan timun...tunggu lagi dalam 2 minit masukkan gula,garam dan bahan perasa secukupnya...


Asam tumis [dewi]

bahan2
ikan yg best ikan pari/ ikan parang
bende/ terung
bunga kantan 2 kuntum belah 4
serai 2-3 batang ( ketuk )

bahan di kisar
cili kering 15 tangkai ( tgk ler nak pedas ker tak)
kunyit hidup besar ibu jari
lengkuas ( ader org bubuh ader yg tak bubuh) kecik jer
cili padi @ sikit lada hitam (kalau nak lagi kaw2)
bawang putih 2-3 ulas
bawang merah 5-6 ulas
belacan optional .
air asam jawa.

tumis bahan2 yg dah di kisar...campak jer sekali serai yg dah di ketuk.
tumis sampai pecah minyak tau. masukkan bende/ terung and bunga kanta
masukkan air asam jawa ( pekat tau jgn cair nantu tak sedap)
dah nak mereneh tu baru masukkan ikan.
jgn lupa buh garam lak .
rasa2 lebih kurang cam tu ler ( kot2 ader org melaka leh kasi resepi diorang tak kita tak reti sgt)


asam pedas utara [kitikat]

bahan2 yg perlu:
ikan (tamban/puting damak/parang-- mana2 yg byk tulang la)
asam keping/gelugur
daun kesum
bawang merah and putih
cili kering
cili merah sket
belacan
bunge kantan
serai -- dititik
garam

tumbuk bawang2 and cili2 and belacan. titik serai tuh lam lesung batu yg ader bahan yg ditumbuk tadi..
then masukkan la bahan2 yg ditumbuk lam periuk yg ade ayor...letak atas api sampai nidih
masukkan asam keping
masukkan ikan
then garam, bunge kantan, daun kesum
kalau masam sgt, tambah le sket gule ke hape...

No comments:

Post a Comment