Wednesday, April 10, 2013

MASAKAN BARAT

spanish omelette [ajinomotonosuga]



mudah ringkas dan nutritious..salu aku pakai baby spinach..kalo takmo pakai tak pe..saja nak kasik ade vegie dan texture dia nampak cantik ada yellow browny dan kehijauan..so in this part aku tak buh spinach.

bahan.
5 biji tlur
3 biji kentang medium saiz
1 ulas bawang besar
garam
pepper ground ( aku rekemen beli pepper grinder, mudah keje)
butter

cara
buang kulit kentang
slice kentang , tebal skit jangan la nipis sangat
slice bawang , di mayang bukan kasik hancur
kacau tlur dengan whisk macam nak buat tlur dadar or scramble eggs
panaskan frying pan...buh minyak skit..buh satu slice butter
masak kentang dan bawang medium api..make sure kentang btul2 masak
bila da masak kentang tuu..curah saja tlur yang dah di pukul dan di campur ramuan lain seme tuh dalam pan tersebut..api still medium

teknik
pakai hujung pisau..guris edge pan, the whole pan, once edge omelette nampak browny, guna pinggannn cover pan , by holding bottom pinggan ko flip over the pan kemudian slide balik masukkan dalam pan panas tu , this is to cook the other side

atau kaedah 2 guna kalo ada pan handle BESI/ pan segalanya besi..ko bleh masukkan dalam oven lepas dalam 5 minit on the burner...k?

total minute to cook around 10 minit sebab kita nak masakkan tlur tu saja, the rest tu seme dah cook


Variasi[ninoZ]

masa tumis taruk garlic and sebelum grill taruk capsicum n mushroom then sprinkle dgn cheese

pukul telur, taruk lada ajishio secukupnya..lada hitam sket pastu taruk daun bayam secukupnya[bior byk sket..nanti dia akan kecut]..then goreng cam biasa
siap la my spinach omelette

No comments:

Post a Comment