Wednesday, April 10, 2013

IKAN SWEET SOUR

 Jenahak Masam Manis Buah Kiwi SINAR KEHIDUPAN


SIMPLE SWEET N SOUR KERAPU [gigi kuning]

SEKOR IKAN KERABU- 500g
LEPAS SIANG KELAR TANG PERUT SAMPAI EKOR, JADI LU BOLEH KEPAK IKAN TU, CAM KAT RESTORAN
UTK SALUT, AMEK TEPUNG JAGUNG, KUNYIT, PEPPER, GARAM N SERBUK KARI(OPTIONAL)
DAH SALUT GORENG YE

KUAH

3 SUDU BESAR SOS PLUM
6 SUDU BESAR TOMATO PUREE
GULA IKUT NAFSU SENDIRI
MASAK NGAN AIR JE
NAK PEKAT TARUK SIKIT TEPONG JAGUNG


Masak kerapu style mak aku [amdude]

Ikan kerapu sederhana besar
Sos cili & tomato
Sos tiram
Air
Bawang putih & merah (tumbuk lumat)

Sapu ikan dengan kunyit then goreng. Tumis bawang. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Pastu masukkan air.. garam biar kuah pekat sikit. Boleh gak masukkan carrot, nenas atau tomato kalau suka. Tuang kuah atas ikan.

No comments:

Post a Comment