Wednesday, April 10, 2013

IKAN

Saturday, February 28, 2009

Pes Ikan Bakar
Bahan-bahan A
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 s/b udang kering
1 s/b belacan
5 batang serai

Bahan B
1 kuntum bunga kantan [hiriskan halus]
daun kesum
daun limau purut [koyakkan]
1 s/b gula
1 s/k garam
1/2 cawan jus asam jawa
Minyak

Cara membuat
1. Mesin halus senua bahan A.
2. Panaskan minyak dana tumiskan bahan A sehingga wangi
3. Masukkan Bahan B dan kacau rata.
4. Rasakan garam dan biarkan sehingga pekat.
5. Bila siap masak, sejukkan dan simpan sebagai pes untuk membakar ikan atau nasi goreng.
Posted by hanieliza at 7:30 PM 0 comments

GULAI SIAM IKAN
Bahan-Bahan:
500 gm ikan tengiri/merah/tbala atau kembung
3 cawan santan [1 biji kelapa]
Sedikit terung pipit
sedikit buah belimbing buloh
5 helai daun limau purut
3 tangkai cili hijau (belah 2)
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Mesin
10 tangkai cili kering
10 biji cili api
1 s/k lada hitam
5 batang serai dihiris
2 cm lengkuas
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm belacan
2 cm kunyit hidup

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan santan dan biarkan mendideh.
4. Masukkan ikan, terung dan daun limau purut. Biarkan mendideh.
5. Masukkan buah belimbing buloh dan cili hijau. Perlahan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Bila kuah telah pekat tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.
Posted by hanieliza at 8:39 PM 0 comments


Gulai Kunyit Lengkuas + Mangga Muda
Bahan
beberapa keping ikan [sebarang jenis]
1 biji mangga muda [potong kecil]
2 cawan santan pekat
2 s/b minyak

Bahan Mesin
15 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
3 biji bawang merah
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga masak dan naik minyak.
2. Masukkan santan dan ikan. Biarkan mendideh.
3 Masukkan mangga muda dan perlahankan api. Biarkan mendideh sekali lagi.
4. Tutup api dan hangkan dengan nasi putih dan ulaman.
Posted by hanieliza at 10:19 PM 0 comments


Siakap Sweet-Sour
anak-anak kakliza tak makan pedas semasa diaorang kecil dulu..So kakliza mmg selalu masak lauk yg tak pedas..antaranya...

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Posted by hanieliza at 10:02 PM 1 comments


Lemak Ciliapi Ikan Keli dan Belimbing Buluh
Bahan
3 ekor ikan Keli
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai [ketuk]
10 biji belimbing buloh

Bahan mesin
20 biji cili api
2 ulas bawang merah
3 sm kunyit hidup
garam

Cara.
1. Ikan keli dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selama beberapa minit. Bilas lagi dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalm periuk dan masak dengan api perlahan.
3. Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak.
4. Bila nampak kuah nak mendideh masukkn santan pekat dan rasakan garam.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minya.
6. Bila mendideh tutup api dan boleh hidangkan.
Posted by hanieliza at 10:03 PM 0 comments


IKAN BAKAR
Bahan
Ikan [kebung/cermin/selar/siakap atau sebarang jenis ]

Bahan Mesin
5 cm kunyit hidup
5 tangkai ciliapi
1 ulas bawang putih
garam

Cara
1. Gaulkan semua dan sapukan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
3. Hidangkan dengan sambal mangga atau air asam.


SAMBAL MANGGA
Bahan
5 biji cili merah
7 bijij cili api
3 cm belacan
garam
mangga [cincang]

Cara
1. Tumbukkan [mesinkan] semua bahan kecuali mangga sehingga agak hancur.
2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga cincang.
3. Hidangkan dengan ikan bakar.
Posted by hanieliza at 4:44 PM 0 comments


IKAN MASAK ASAM
Bahan
2 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]

Bahan Hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
[boleh gunakan cuka..2 s/b cuka + 1/2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam

Cara
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.
NOTA:
Kak liza selalu makan masa dalam pantang..cuma tambahkan lada hitam.
Posted by hanieliza at 2:59 PM 0 comments


NASI KUKUS AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan

2 cawan beras panjang AAA

2 cawan air



Cara

1. Basuh beras dan rendamkan beberapa jam

2. Masukkan beras dan air dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan ansi masak. [lebih kurang 30 minit][/img]







AYAM GORENG BEREMPAH



Bahan

1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]

3 s/b rempah kari ayam/daging

3 s/b cili mesin

1 s/b serbuk kunyit

3 s/b tepung goreng ayam

3 ulas bawang merah ]

2 ulas bawang putih ] mesin halus

6 inci halia ]

3 batang serai ]

garam



Cara

1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam

2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.





Sambal Belacan



Bahan

5 tangkai cili merah

5 tangkai ciliapi

1 biji tomato buah

3 cm belacan

garam

2 biji limau nipis [ambil jusnya]



Cara

1. Masukkan semua bahan kecuali jus asam limau dalam blender dan mesin kasar.

2. Tuangkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan jus asam limau.

3. Rasakan masam dan masinnya.



kakliza buat kari kepala ikan..

masak pekat-pekat gitu..buh terung bulat dan kacang bendir..







KARI KEPALA IKAN



Bahan-Bahan:

1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]

2 bungkus serbuk kari ikan [bancuh ngan sikit air]

5 biji sayur bendir

2 biji terung bulat [belah 4]

3 biji cili hijau [buangkan tangkai]

2 biji tomato [belah 4]

1 cawan air asam jawa

1 cawan santan pekat

minyak

garam



Bahan tumis

5 ulas bwang merah ]

2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan

1 inci halia ]

1 s/b halba campur

2 tangkai daun kari



Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.

2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.

3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]

4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.

5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.

6. Apabila mendidih masukkan sayur bendir, terung bulat, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.

7. Hidangkan dengan nasi putih/kukus..atau roti biasa/canai.



Cara Hidangan

Hidangkan semuanya dalam pinggan bersama kari ikan atau kepala ikan, sambal belacan, ulaman timun dan sayuran mentah.

Posted by hanieliza at 10:06 PM 2 comments







Ikan Kukus



Bahan-Bahan:

3 keping ikan tenggiri atau bawal putih

2 ulas bawang putih(di hiris)

3 ulas bawang merah (di hiris)

1 inci halia (di hiris)

1 lada hidup (di hiris)

sedikit garam [jika perlu]

lada sulah hitam (di tumbuk kasar/jgn terlalu halus)

1 s/b sos nampla [sos ikan]



hiasan

daun ketumbar/daun sup [potong kecil]

tomato [belah 6]



Cara:

1. Sediakan bekas utk mengukus.

2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].

3. Taburkan bawang putih, halia dan lada hidup yang telah d hiris ke atas ikan tadi.

4. Taburkan juga sedikit lada sulah hitam dan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].

5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.

6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.

7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan hidangkan.

Posted by hanieliza at 7:49 AM 1 comments







Pindang Ikan



Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung/selar

2 hiris halia - dipotong panjang

2 batang serai - diketuk

3 cawan air

3 keping asam gelugur

1 labu bawang besar - dihiris

3 biji cili merah - mayang panjang

Sedikit serbuk kunyit dan garam



Cara [ gunakan microwave]

1. Bersihkan ikan dan potong kecil.

2. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk bertutup.

3. Masukkan ddalam microwave-oven dan setkan HIGH selama 20 minit.

4. Bila telah siap hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan sayur.



NOTA:

Jika gunakan dapur biasa, masukkan semua bahan dan masak sehingga mendideh.

Posted by hanieliza at 4:47 PM 0 comments







ASAM PEDAS IKAN PARI



bahan

500 gm ikan pari [bersihkan]

10 biji bendir

1 biji buah tomato [belah 4]

1/2 cawan jus asam jawa

5 tangkai daun kesum

4 s/b minyak masak

garam



bahan mesin

20 tangkai cili kering

1 labu bawang besar

3 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 s/k kunyit serbuk

3 cawan air



Cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak dan wangi.

2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendideh.

3. Masukkan ikan & garam dan biarkan sehingga mendideh lagi.

4. Masukkan buah tomato, daun kesum dan bendir.

5. Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.

6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin.

Posted by hanieliza at 6:07 AM 1 comments



GORENG IKAN TENGGIRI ASAM



Bahan

2 keping ikan tenggiri masam

3 biji limau nipis

3 s/b minyak



Bahan Hiris

3 tangkai cili merah

5 tangkai cili api

3 ulas bawang merah



Cara

1. Basuh ikan tengiri dan toskan.

2. Gorengkan ikan dalam kuali sehingga masak dengan api perlahan.

3. Angkat ikan dan masukkan dalam pinggan.

4. Taburkan bahan hiris dan perahkan jus limau.

5. Hidangkan dengan nasi.

Posted by hanieliza at 9:40 PM 0 comments







SAMBAL GORENG TEMPE DAN IKAN BILIS



Bahan

1 paket tempe...]potong kecil dan goreng dalam minyak dan toskan

1 biji kentang..]

1 cawan ikan bilis.. goreng garing dan toskan



Sambal [mesinkan]

20 tangkai cili kering

2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

sikit belacan..jika suka

1 s/b cuka

minyak

garam

gula



Cara memasak

1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan cuka. Masukkan garam dan gula sikit.

2. Bila dah naik minyak dan pekat baru masukkan ikan bilis, kentang dan tempe tadi.

3.Gaul rata dan angkat dari kuali.

4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...

Posted by hanieliza at 8:12 AM 1 comments







IKAN KUKUS SERAI



Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap atau kerapu [bersihkan dan kelar]



Bahan Hiris

2 ulas bawang putih

3 ulas bawang merah

3 batang serai

5 tangkai cili api

sedikit garam [jika perlu]

1 s/b sos nampla [sos ikan]



hiasan

daun ketumbar/daun sup [potong kecil]

hirisan carrot

jus limau kasturi



Cara:

1. Sediakan bekas utk mengukus.

2. Bersihkan ikan dan letak kan ke atas manguk kaca [tahan panas].

3. Taburkan bahan yang telah d hiris ke atas ikan tadi.

4. Taburkan sos nampla dan sedikit garam [jika perlu].

5. Letakkan ikan yg telah disediakan tadi ke dalam pengukus.

6. Masak/biar kan ikan dalam pengkukus dengan api yg sederhana selama 30 minit.

7. Bila dah masak, taburkan bahan hiasan dan jusnlimau.

8. Hidangkan dengan nasi putih

Posted by hanieliza at 8:44 PM 1 comments





IKAN PARI BAKAR



Bahan

ikan pari

kunyit

garam

minyak

daun pisang [jika ada]



Cara

1. Bersihkan ikan pari dan potong kecil. Toskan.

2. Gaulkan garam dan kunyit pada ikan dan perapkan selama 20 minit

3. Titiskan minyak akt non-stik pan [kalau ada daun pisang lapikkan]

4. Masukkan ikan dan tudungkan.

5. Masakkan sehingga ikan itu masak.

6. Angkat ikan dan hidangkan dengan air asam





AIR ASAM MANGGA



Bahan

1 biji mangga muda [parut]

5 tangkai cili merah

10 tangkai ciliapi

4 cm belacan

1/2 cawan air asam jawa

garam



Cara

1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesinkan sekejpa.

2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga muda.

3. Hidangkan dengan ikan bakar.

Posted by hanieliza at 9:33 PM 0 comments







Pindang Ikan



Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung/selar

2 hiris halia - dipotong panjang

2 batang serai - diketuk

3 cawan air

3 keping asam gelugur

1 labu bawang besar - dihiris

3 biji cili merah - mayang panjang

Sedikit serbuk kunyit dan garam

minyak untuk tumis



Cara membuat [Microwave]

1. Bersihkan ikan dan potong

2. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk bertutup.

3. Masukkan ddalam microwave-oven dan setkan HIGH selama 20 minit.

4. Bila telah siap hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan sayur.



Cara Masa biasa

1. Pnaskan minyak dan tumiskan bawang besar, halia dan serai sehingga wangi.

2. Masukkan air, garam, sedikit serbuk kunyit dan asam keping. Biarkan mendideh.

3. Masukkan ikan dan cili merah. Masak sehingga mendideh lagi.

4. Rasakan garam dan tutup api.

Posted by hanieliza at 10:43 PM 0 comments







Steak Ikan



kakliza suka makan ikan bakar..

so apa kata kita buat steak ikan pulak..cicah ngan sos lada hitam dan juga sayuran salad..



respi ni senang gilos..so kalau sapa takmo buat sajalah kannnnn...

jom kita tenguk apa yg terjadi.....



Bahan

2 keping [300 gm] ikan tenggiri

1 s/b lada sulah

garam

kunyit

sos lada hitam



Sayuran

bunga kobis [celurkan]

salad

timun

tomato



Cara

1 Perapkan ikan dengan lada sulah, garam dan kunyit selama 30 minit.

2. Bakarkan dalam non-stik pan sehingga nampak garing.

3. Hidangkan dengan sayuran dan sos lada hitam.

Posted by hanieliza at 5:43 PM 0 comments





KEROPOK LEKOR aka KEPOK LEKOR



Bahan

500 gm ikan selayang/parang/tamban

500 gm tepung sagu

garam secukupnya

sedikit kiub ais



Cara membuat

1. Ambil/kikiskan isi ikan, buangkan tulangnya.

2. Tumbuk atau blend halus isi ikan sambil dibubuh garam.

3. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.

4. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal [kental].

5. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.

6. Gelekkan supaya menjadi saperti sebatang kayu.

7. Jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya.

8. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.

8. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.





kakliza tolong pastekan cara-cara nak ambil isi ikan..dari http://myideahandzolah.blogspot.com/2007/07/keropok-lekorfish-ball.html

1. Potong/penggal kepala dan ekor

2. Buang sirip atas dan bawah bermula dr ekor ke atas

3.Buang Perut

4. Kalau nak buang kulit plak..tarik kulit dr bahagian ekor keatas perlahan2 utk kedua2 belah

5. Basuh bersih Ikan tersebut

6. Masukkan ibu jari kanan kat bahagian perut tekankan ibu jari supaya kita dpt pisahkan isi (tarik isi dgn tangan kiri disamping ibu jari kanan bergerak ke arah ekor)

Posted by hanieliza at 5:51 PM 6 comments





Ikan Taucu



Bahan-bahan

2 keping Ikan cermin[boleh gunakan ikan merah, bawal putih,kembung]

1/2 cawan taucu

1 batang timun [potong kecil]

1/2 batang carrot [potong kecil]

1/2 cawan air asam jawa

1 s/k gula

1 s/k kunyit

air secukupnya

minyak



bahan mayang/hiris

3 ulas bwg merah

2 ulas bwg putih

3 biji cili besar merah

3 biji cili hijau

3 labu bwg besar



Cara Memasak

1. Bersihkan ikan dan gaul dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih sehingga wangi.

3. Masukkan taucu, air asam jawa, gula, cili dan biarkan mendideh.

4. Masukkan timun dan carrot. Kacau rata.

5. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi.

6. Hidangkan bersama nasi putih.
Posted by hanieliza at 8:25 AM 1 comments

No comments:

Post a Comment