Wednesday, April 10, 2013

Pari/kembung bakar sempoi [ninoZ]




ikan pari/kembung - basuh bersihkan..gaul garam kunyit

daun pisang

planta



ikan tu letak atas daun pisang pastu sapu sket dgn planta

balut kemas - kemas

bakat atas api atau atas griddle hingga masak

siappp!

hidangkan dgn air asam/sambal belacan/sambal kicap
 
 
 
 
Ikan Bakar n Air Asam [ninoz]




Ikan Bakar



Ikan - siangkan n bersihkan [terpulang nak beli ikan yg agak besar sekor atau 2-3 ekor ikan kembung



blend together:

santan pekat[sket je..just enuf utk blend

serai

bwg merah

cili merah

kunyit n daun kunyit[kalau ade]

halia sket je

cuka or jus limau sket aje

jintan manis n ketumbar[leh omit kalau maleh nak taruk]

garam gula



marinate ikan dgn bahan kisar then bakarkan..

bakar dlm oven pun boleh..



Variasi:

gunakan marinate yg sama utk sotong, udang, ketam bakar..

boelh bakar sekali naik je..

ikan bakartu kan.. kalau malas nak bakar..esp kalau guna pari n ikan kembung.. boleh dikukus atau rebus..then curahkan aje air asam di atasnya..serve berkuah camtu je.. jadik la ikan rebus air assam





Air Asam



cili merah

cili padi - hiris kasar

bwg besar - mayang nipis2

tomato - hiris nipis

air asam jawa - buat bagi pekat2

belacan - preferably yg dibakar

sedikit gula n garam

kerisik [jika suka]

limau nipis



tumbuk cili merah, belacan, gula n garam mcm buat sambal belacan..masukkan kerisik jika suka...bubuh air asam secukupnya

then gaulkan bersama bwg hiris, cili padi, tomato n perahkan sket limau nipis



Ikan Bakar ngan air asam special...[hanieliza]



Ikan (kembung/selar/pari )

1. diperapkan ngan sedikit kunyit & garam.

2. bakar atas dapur gas (gunakan pemanggang yang berlapik supaya tak mudah hangit) sehingga nampak berminyak/masak.

3. hidangkan dlam pinggan yang dialaskan daun salad.



Air asam special:



Buah belimbing buluh...potong 2

Cili api

cili merah

Belacan

air (agak2 ajer)

limau kasturi...cincangkan



1. Masukkan buah belimbing dulu dikuti bahan lain kedalam blender .

2. kisar (jangan terlalu halus)..rasakan masin.

3. Masukkan hirisan limau kasturi.

4. hidangkan ngan ikan bakar tadi.

No comments:

Post a Comment