Wednesday, April 10, 2013

KEK GULA HANGUS

Dec 26, 2009

KEK GULA HANGUS

kalu takut gula hangus tu keras bila dah sejuk...actually memang gula hangus ni akan mengeras bila sejuk....buat mcm speed selalu buat ni ...InsyaAllah ok dia tak beku or mengeras bila dah sejuk...
katakan 1 cawan air dimasak bersama2 dgn 1 cawan gula pasir....mula2 masakkan gula dulu hingga kuning keperangan (guna api perlahan jer)....then angkat lepas tu trus masukkan 1 cawan air secara perlahan2 jgn buh skaligus takut terpercik kat muka (abis lak muka lawa2 tu nanti)...masa ni gula hangus tu akan membeku.....then panaskan balik (guna api perlahan gak)....panaskan sehingga gula tu cair...bila kesemuanya dah cair baru sejukkan....so hasilnya gula hangus tu takkan jadik beku....

cara sut buat gula hangus..memula masukkan secawan gula dalam kuali ke loyang ke whatever la..kacau selalu gula tu..ingat api jangan besor nanti hangit jadinya..tak sedap...bila gula dah mulai cair dan keperang-perangan...masukkan air..jangan banyak..sket2 aje...sambil tangan sebelah lagi kacau gula tu...dia akan berketul..kecik api dan kacau sampai jadi sebati...bila semua dan beres...tutup api...tunggu suam2 kuku boleh ler di gunakan.....sekian terimakasih....

Saja nak share pengalaman buat gula hangus/caramel.....
1st time buat memang tak menjadi.... gula mengeras ..... masuk tong sampahlah jawabnya....
2nd time dan seterusnya... alhamdulillah.........

cara-cara (mak saudara ajar)
masak gula dulu (jgn campur air lagi), api jgn kuat sangat... kena sentiasa kacau, bila dah cair dan keluar buih sikit, perlahankan lagi api.... masukkan air separuh, sambil tu kacau...jaga-jaga takut terpercik (gunakan senduk kayu yang panjang sikit)... bila dah stabil tu masuk lagi air lebihan... biarkan atas api kejap kendian leh sejukkan..... so far bila air gula hangus tu dah sejuk die tak akan mengeras balik....
Ikutlah cara ni... insyaallah gula takan beku masa masukkan air tu kalau ikut cara ni....

Akak2 sumer sue nak konsi resepi kek gula hangusni yg selamani buat xprnh x jadi...cubalah mn tau ada rezeki jd lak...

1cwn gula}
1cwn air  } buat jd gula hangus....
1cwn tpg gandum
5 bj telur
2 sudu besar marjerin
1/4 tin susu pekat (tin yg harga dia dlm 1.85-2 tu tau..sue xtau bape ml...)
1 sudu kecil soda bikarbonat...

Akak masukkan sumer bhn2 tu dlm blender termasuk gula hangus tadi pastu blender sumer...smpi sebati..sapu acuan dgn marjerin,xyah alas paper n bakar cam biasa kita bakar kek...insyaallah jadi...

Mesti ada yg xcaya sue kata msk blender kan tp camtulah resepi yg mak ajar selama ni...Alhamdullillah cantik je sarang dia...

-----------------------------------------------------------
ni resepi kek gula hangus yang biasa sut buat....kepada sesiapa yang ingin mencuba silakan...

Kek Gula Hangus Nsutra
1 cawan marjerin - cairkan
1 cawan Gula dihanguskan campur dengan
1 cawan air
6 biji telor
6 sudu besar susu pekat manis
1 1/4 cawan  tepung gandum di ayak bersama dengan
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 susu kecil esen vanilla

caranya : kacau telor dengan menggunakan whisker, campur susu serta marjerin yang telah dicairkan.
bila dah sebati masukkan tepung beserta dengan air gula hangus tadi serta esen vanilla.  Kacau sampai tepung tak berbintil.akhir sekali boleh la dikukus @ dibakar..selamat mencuba.....
------------------------------------------------------------
KEK GULA HANGUS  (paja)

Bahan2:
250 gm mentega
5 biji telur
1 cawan gula
3 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan gula(untuk buat gula hangus)
1 cawan air(untuk buat gula hangus)

Cara:
1) Masak gula hingga hangus, masukkan air dan tutup api.Biarkan sejuk.
2) Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3) pastu masukkan telur satu persatu.
4) pukul sampai betul-betul kembang.
5) masukkan tepung dan serbuk penaik, kacau hingga sebati.
6) masukkan gula hangus dan kacau.
7) Bakar @ kukus hingga masak.

atau yang ini..
-------------------------------------------------------------
APAM GULA HANGUS SPEEDIAL

Bahan-Bahan:
3 cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
2 cawan gula [1 cawan dimasak gula hangus]
1 cawan air
1 tin susu cair
1 buku buttercup
2 sdt soda bikarbonat

Cara:
1.1 cawan gula dimasak hingga kuning,kemudian masukkan 1 cawan air dan butter.Biar butter cair.Tutup api.
2. Telur dipukul dengan 1 cawan gula sehingga kembang.Masukkan telur yang telah dipukul tadi ke dalam bekas,campur adunan butter tadi dan tepung gandum yg diayak bersama-sama soda.Masukkan susu cair.
3.Adun kesemua bahan-bahan tadi dan ditapis.
4.Tuang adunan tadi ke dalam bekas dan kukus selama 15 minit.
Selamat Mencuba!!
p/s:harap speedial boleh sahkan resepi ini.
-------------------------------------------------------------
bule try resepi channel ni.. selalu sue buat & menjadi.... simple jek
HoneyComb Cake (kek sarang lebah)

200g sugar
240ml water
85g butter
6 medium eggs
180g sweetened condensed milk
180g self raising flour
1/2 tsp vanilla extract
1 1/4 tsp baking soda

Preheat oven to 180C.
In a dry saucepan, on low heat, melt sugar until it is caramelized and golden brown in color.
Add the water and continue to cook until the sugar is dissolved - no need to stir ; simply leave the saucepan on the stove until the sugar is dissolved into the water. Remove from the heat.

Put in the butter, and stir until the butter is melted. Let cool completely.

In the meantime, in a medium bowl, lightly beat the eggs with a balloon whisk (pukul sekejap saja,tak perlu sampai kembang). Add the condensed milk and vanilla, and stir with the balloon whisk until well-mixed.

Pour in the sifted flour and baking soda. Stir with balloon whisk until the batter is smooth.

Once the butter/sugar mixture is completely cool, add to the flour mixture. Mix well.

Pour batter into an 8" cake pan (bottom lined with parchment paper and greased on bottom and sides).

Bake on "bottom rack" of oven for about 40-50 minutes, or until skewer comes out clean.

Cool on wire rack.

No comments:

Post a Comment