Wednesday, April 10, 2013

Ayam Gulai

Ayam Ros [ninoZ]

bahan2 dia mcm biasa lah yer..korang kene agak2
1 ayam - dipotong kecil
4-5 btg serai - dititik
1 mug santan [nak ganti dgn susu cair pun boleh gak]
1 tin kecil tomato puree
kacang peas

dikisar halus2:
sedikit halia
1-2 bawang besar
3 ulas bwg putih
5 cili merah
10 cili kering - seeded n direndam [kalau nak pedas bleh taruk lebih2]

panaskan minyak, pastu tumiskan bahan kisar hingga wangi..then masukkan tomato puree..kacau seketika then masukkan serai n ayam
tambahkan air sket jika perlu..
agak2 ayam tu dah dekat nak empuk..masukkan santan
kacau sekali-sekala jgn bagi santan pecah..
bila ayam dah cukup empuk..boleh masukkan kacang peas then tutup api
hidangkan bersama taburan bawang goreng n hirisan daun limau purut



AYAM MASAK PADANG [hanieliza]

Bahan:
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan mesin
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendideh & naik minyak dan pekat.
5. Hidangkan dgn nasi putih, nasi minyak, roti atau roti jala.


Ayam Masak Padang [antiQue]

Bahan
1 ekor ayam
2 bawang besar sederhana ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu cili kering yg telah dikisar
1 inci halia ditumbuk
1/2 inci lengkuas ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
3 batang serai dititik
Santan kelapa dari sebiji kelapa
5-6 helai daun limau purut

Cara Membuat
Tumis semua bahan kisar bersama dengan serai sehingga naik bau. Lepas tu masukkan ayam dan sedikit air, renehkan sampai ayam kecut. Kemudian bila ayam dah agak kecut, masukkan santan. Kacau-kacau dan masukkan daun limau purut. Kacau sehingga kuah masak.


Ayam Kalio [Jonah]
Bahan-bahan
2.2 kg ayam (dipotong)
40 g cili kering dan cili padi
100 g buah keras - akak taruk sikit je
150 g bawang merah
100 g bawang putih
1 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
300 ml santan pekat
100 ml minyak masak
50 g lengkuas
30 g serbuk kunyit
garam secukup rasa

Cara Penyediaan
1. Kisar cili kering, cili padi, bawang merah, bawang putih dan buah keras
sehingga halus.
2. Goreng adunan tadi dengan lengkuas dan serbuk kunyit sehingga harum.
3. Masukkan ayam.
4. Kemudian, masukkan daun kunyit dan daun limau purut serta air sebanyak
500 ml dan renehkan selama 10 minit.
5. Tambahkan santan dan masak sehingga ayam menjadi lembut.



Malay India Curry [lacoste]

Bahan-bahan(Hidangan 3 orang dua kali makan)
tengok la apa kat pic tuh...yang tulis english tuh sebab nama melayu dia tau tau...

[img=200,150]http://img.photobucket.com/albums/v670/memasa/Ingredients.jpg[/img]

~bawang besar kalau 1 pun dah ok...then tomato 4 bijik pun dah ok
~3 ulas bawang putih
~Curry Powder
~Santan satu cawan (kalau pure India takde santan~sebab dah melayu punya taste Lacoste letak santan jugak)
~Ayam(di goreng dulu) or daging

Cara Memasak
~Potong bawang merah, bwg putih n tomato tuh....nak blend pun boleh
(tapi lacos masak bahan bahan nih terlebih dulu then blend...entah kenapa)
~Panaskan minyak then masukkan semua benda tuh
~Masukkan curry n santan
~Kacau bagi sebati...jgn sampai jadi kerak pulak
~Then masukkan semua bahan bahan yang belum dimasukkan
~Masukkan ayam tuh
~Tunggu sampai pecah minyak
~Garam secukup rasa
Siap dalam sejam je...termasuk cuci semua stuffs yang digunakan
Sampai pecah minyak macam nih...
siap untuk di makan


KARI AYAM [NoorMasri]

Bahan-bahan:
1 ekor ayam
3 biji ubi kentang }dipotong 2 jika besar potong 4
1 paket serbuk kari Babas} campur sedikit air panas jadikan pes
4 cawan santan
minyak masak untuk menumis
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
2 cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kering kisar

Bahan tumis:
2 ulas bawang merah }dimayang
1 ulas bawang putih }dimayang
1 tangkai daun kari

Cara membuat:
Ayam di cuci dan ditoskan.Panaskan minyak di dalam periuk.
Masukkan bahan tumis. Goreng hingga wangi.
Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik minyak.
Masukkan ayam, air asam jawa, garam dan secubit gula.
Renehkan sebentar, masukkan santan
Bila mendidih, masukkan kentang.
Renehkan sehingga ayam dan kentang menjadi empuk
Rasakan garam secukupnya.
Bolehlah dihidangkan

 GULAI AYAM TERENGGANU [NoorMasri]

Bahan-bahan :
1 ekor ayam }dipotong kecil
3-4 sudu besar rempah gulai ayam - boleh ganti rempah kari Babas jika suka} campur skit air panas jadikan pes
1 sudu besar kerisik
4 cawan santan
minyak masak untuk menumis
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit belacan

Bahan kisar :
2 cm halia
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1.5 cm lengkuas
2 sudu besar cili kering kisar

Bahan tumis:
2 ulas bawang merah }dimayang
1 ulas bawang putih } dimayang
2.5 kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Cara membuat:
Ayam di cuci dan ditoskan.Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan bahan-bahan kisar, belacan dan rempah gulai. Tumis hingga naik minyak.
Masukkan ayam, air asam jawa, garam dan secubit gula.
Renehkan sebentar, baru masukkan santan dan kerisik.
Didihkan perlahan-lahan sehingga ayam menjadi empuk dan pecah minyak
Rasakan garam secukupnya.
Bolehlah dihidangkan.
Thai Green Curry [dindazZz]
Bahan2:
6 ketul ayam (large size)
1 terung, potong dadu/memanjang
2 c. susu/santan
3 helai daun limau parut
10 helai daun kari
2-3 sb pes 'Thai Green curry' (lihat resepi dbawah)
1 biji bawang besar bombay (medium size)
minyak utk menumis

Cara2:
Tumiskan bawang besar, daun kari
Masukkan pula terung
Kemudian pes kari dan limau purut
Lepas tu susu/santan
Kacau2 sebati
Masukkan plak ayam
Tutup periuk, biar 10-15 min
Sedia utk dihidang...
Pes 'Thai Green curry':

10-12 cili hijau fresh, buang bijinya
3 batang serai, hiris halus
1 sb lengkuas, cincang
1 bawang merah besar, cincang
3 ulas b. putih
1 batang daun ketumbar(termasuk akar dan batang), cincang kasar
1/2 sb biji ketumbar
1/2 sb tsp jintan putih
1/2 st garam
1 sb minyak
minyak utk menggoreng

Cara2:
1. Blend semua bahan hingga hancur.
2. Panaskan minyak dan goreng campuran rempah hingga bertukar warna kpd hijau tua.
3. Sejukkan sebelum disimpan dlm bekas


bahan2 dia mcm biasa lah yer..korang kene agak2
1 ayam - dipotong kecil
4-5 btg serai - dititik
1 mug santan [nak ganti dgn susu cair pun boleh gak]
1 tin kecil tomato puree
kacang peas
dikisar halus2:
sedikit halia
1-2 bawang besar
3 ulas bwg putih
5 cili merah
10 cili kering - seeded n direndam [kalau nak pedas bleh taruk lebih2]
panaskan minyak, pastu tumiskan bahan kisar hingga wangi..then masukkan tomato puree..kacau seketika then masukkan serai n ayam
tambahkan air sket jika perlu..
agak2 ayam tu dah dekat nak empuk..masukkan santan
kacau sekali-sekala jgn bagi santan pecah..
bila ayam dah cukup empuk..boleh masukkan kacang peas then tutup api
hidangkan bersama taburan bawang goreng n hirisan daun limau purut


AYAM MASAK LEMAK DAUN KUNYIT [bebeh]

Bahan-bahannya:-
- Ayam seekor di potong ikut selera
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Cili Api kampung 20 biji
- Sedikit halia
- Sedikit lengkuas
- dua biji tomato dibelah empat
- Sedikit kunyit serbuk
- Sehelai daun kunyit disimpul
- Santan RM1.00 bahagikan dua

Cara Menyediakannya:-
1. Kisarkan cili, bawang, halia, kunyit, dan lengkuas. Kemudian masukkan
kedalam periuk. Masukkan ayam dan jerang diatas api yang sederhana.
2. Agak2 isi ayam dah memutih sedikit masukkan satu bahagian santan dan
campur semangkuk air sejuk dan serbuk kunyit kacau hingga sebati dan
biar dia menggelegak seketika.
3. Kemudian masukkan daun kunyit yang disimpul tadi dan buah tomato.
Kacau biar sebati masukkan satu bahagian santan lagi.
4. Bila menggelegak masukkan garam, ajinomoto dan bolehlah padam api.
Kacip_Fatimah Hantar pada 9-3-2005 18:03

No comments:

Post a Comment