Wednesday, April 10, 2013

AYAM BAKAR GORENG

AYAM BEREMPAH


Ayam Goreng Rempah



Lauk ni kita makan ngan nasi putih panas2 aja. tadak lauk lain lagi sbb mmg best giler ratah2 kepak ayam (sejak kebelakangan ni, lauk2 kita smer ada bunyi krapkrup krapkrup) pastu mamah tulang2nya pastu susun elok2 tepi pinggan utk dikebumikan...ahak! jom cuba :)

Bahan A:
Kepak ayam midwing, dipotong 2 & dicuci bersih, toskan
1 tbsp serbuk kunyit
2 tbsp serbuk ketumbar
1/2 tsp serbuk jintan putih
sedikit garam
--
Bahan B:
1 tbsp cili kisar
1 biji bawang besar, dihiris
2 biji bawang putih, dicincang
1 tsp sos ikan
3 tbsp air
1 batang karot, dipotong
1 biji timun, buang empulur & potong kiub
1 lembar daun bawang

Cara:
1. Perap bahan A selama lebih kurang 40min. Goreng 1/2 masak, angkat & ketepikan.
2. Tumis bawang hingga wangi & masukkan cili kisar & tumis lagi hingga garing. Masukkan gula & gaul lagi.
3. Masukkan sos ikan & air diikuti dengan ayam yg telah digoreng tadi. Gaul rata & masukkan pula timun & karot. Tambah garam jika kurang masinnya. Tabur daun bawang sebelum tutup api.


Ayam Bakar

Tentu jemu asyik makan nasi jer hari-hari...nak tukar selera lain lah pulak...apakata kita cuba buat ayam bakar dan makan ngan roti...bila dan rasa tentu syok...pokoknya rajin sikit...tapi berbaloi...


AYAM BAKAR

1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg) bersih dan keringkan
2 s/b madu
1 s/b air limau nipis atau limau kasturi              (kacau dan sapu pada ayam
2 s/b chicken marinade                                    perapkan 1 atau 2 jam)
1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih                                   bahan A
2 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
5 biji kentang kecil - buang kulit

CARA:
1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering.
2. Lumurkan ayam dengan bahan perap dan biarkan 1 atau 2 jam.
3. Masukkan bahan A kedalam perut ayam.
4. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.
5. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.
6. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.
7. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam dan baker lagi sehingga masak dan lembut.
8. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya.
9. Tuangkan sos lada hitam atas ayam.

SOS LADA HITAM
Air ayam dari ayam bakar tadi
2 s/b sos lada hitam
1 s/b tepung jagung -bancuhkan
1 cawan air

CARA MASAK
Masak semua bahan dan tuangkan atas ayam.

SALAD

Tomato
Salad bulat
Timun
Bawang besar
Cili Besar Hijau dan Merah
1 cawan mayonis
?nbsp; cawan susu segar
1s/b air limau nipis

Semua sayur dipotong nipis dan gaul semua bersama dengan mayonis dan susu dan air limau nipis dan sejukkan dalam peti sejuk selama 1 atau 2 jam.
Hidangkan bersama ayam bakar.


Ayam goreng rempah-[limobaly]

Nak nyibuk gak.. tapi dah buat resepi nie byk kali.. mudah dan sedap dimakan begitu sajer..

Ayam dipotong2.. buang kulit
rempah kari daging
sikit garam
sikit gula

cara:
gaulkan semua bahan2 diatas dengan ayam.. pastu goreng.. abis citer! dah bleh makan..


[b]Ayam goreng berempah II[/b]

Ayam.. potong2
lada hitam
bawang merah
bawang putih
halia
sedikit rempah kari
sos tiram
kicap
cili kering (blander)

Cara:
lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia kena tumbuk. Pastu gaul dan perapkan kat ayam tu.. campur sekali dengan sos tiram sikit, kicap sikit dan cili kering yg diblander tadi sikit gak (satu sudu cukup kot).
Then perap laa dalam 15 minit, then goreng


ayam goreng berempah [dewi]

Bahan2
A
Bawang besar
bawang putih
halia
cili giling
kunyit
telur
garam
lada hitam
jintan manis

semua bahan dikisar halus lada hitam & jintan tu kisar guna blender kering campur semua ( jgn blender ngan air byk) . nak blender bahan basah tu tak guna air pun tak per just telur tu dah cukup dah pecah kan terus dlm blender tu. that way dpt rempah2 yg pekat. peh tu masukkan sikit tepung jagung just nak kasi dia coat ayam baik nyer. perap ayam dlm bahan2 tu semua.

peh tu goreng ler.

tambahan:
cili or any rempah leh omit optional .....
ikut cerativiti masing2 ler

kalau nak buh madu pun leh ngan rempah2 tu tapi tak payah buh cili & lada hitam. peh tu perah lak lemon.
jadik ler ayam honey lemon

basic dia bawang besar, bwg putih , halia. telur & tepung jagung


ayam berempah sempoi [ninoZ]

ayam
serbuk kunyit + rempah kari
ketumbar biji yg ditumbuk - skett aje
tepung gandum - sket aje
daun kari - byk2 pun tak pe
garam n gula secukup rasa..

gaul.. perapkan kejap [x perap pun bleh]
pastu goreng..
siappp


Ayam Goreng Berempah Cok Style [cokelat rawk]

Ayam (dipotong sederhana besar), kalo tanak boleh pakai sayap dia..
serbuk cili
serbuk lada putih
serbuk rempah tumis (rempah tumis yang dikisar)
serbuk kunyit
serbuk halia
garam
ajinomoto

gaul je semua tuuuu.... perap selama 15 minit pastu goreng lam minyak panas...


Ayam goreng ala Cranko [cranko21]

bahan2
1 kilo kepak ayam
8 biji bawang putih - mesin halus
1 sudu makan bicarbonate soda
2 sudu makan serbuk kari
garam secukup rasa

- gaul bahan2 tadi dan perapkan utk sekurang2nya 20 minit.

1.5 cwn tepung beras
4 sdm tepung gandum
sedikit air

- campurkan tepung bersa dan tepung gandum ngan sedikit air hingga mendapat tektur yg sederhana pekatnya.. campukan ke dlm ayam yg di perapkan tadi dan gaul rata...

Tips :
1. Bicarbonate tu di guna agar ayam tadi kelihatan gebu dan tak keras....
2. masa mengoreng, jgn dok balik2.. biarkan garing sebelah.. baru balikkan tuk garingkan sebelah lagi..


Ayam Goreng [TAJMAH]

Bahan2nya:
Ayam (dipotong2)
Bawang merah, bawang putih & halia (dikisar halus)
tepung beras secukupnya.
serbuk kunyit, garam dan gula.
sedikit lada kisar.

Caranya:-
Perap ayam bersama bahan kisar, tepung, kunyit, garam, dan gula. biarkan selama 1 jam baru digoreng


Ayam goreng [Tok_janggut]

tumbuk halia dan lada hitam (sikit je) sampai lumat
gaulkan halia dan lada hitam pada ayam bersama garam, lepas tu masukkan 1 sudu kecil cuka....gaul hingga sebati
lepas tu biar selama 5-15 minit.
lepas tu goreng ngan minyak yang agak banyak.....

cuba la....tok selalu wat cam ni, hasilnya ayam goreng tu agak ranggup, warna kemerahan dan rasanya sedap...


Ayam Goreng ala KFC Hot & Spicy [speedial]

Bahan-bahan Perap
5 ketul kepak Ayam
5 ulas bwg merah - diblend
4 ulas bwg putih - diblend
3 sudu besar cili boh
1/2 sudu teh garam

Cara2:
Perapkan ayam dgn bahan2 yg diblend, cili, garam selama 30 minit/1 jam.
Kemudian ayam yg telah diperap dikukus selama 15 minit or separuh masak.
Kemudian angkat ayam kukus & tapiskan airnya...

Bahan-bahan salut
2 biji telur putih - dipukul sedikit
Sebarang jenis tepung goreng ayam or tepung KFC (yg ni I beli kat Bake with Yen tepung Hot & Spicy)

Cara2:
Ayam yg telah dikukus tadi dicelup ke dlm telur putih, kemudian gaul rata dgn tepung goreng ayam.
Goreng dgn api perlahan sehingga kuning keemasan/garing.
Bila dah masak hidangkan bersama2 cili sos...


Ayam Goreng:mum's recipe: [smeetasmitten]

Tumbuk bwg putih, jintan putih, jintan manis, ketumbar. Perah jus oren dan parut kulitnya (orange zest) letak tepung jagung tapi sikit je. Pastu goreng. Cubalah..


Ayam Goreng sedap [yaneng]

bwg merah+bwg putih+halia (mesin)
oyster sos, serbuk lada, madu /gula merah, lada hitam, kicap cair, tpg jagung (sikit), garam/sos ikan(sikit)
perapkan ayam (at least sejam) then goreng


ayam goreng[ kismis]

tumbuk bawang putih bersama garam, lepas tu tambah kunyit serbuk dan cili giling sedudu dua.. gaul..

gaul dgn ayam, perap kejap, biasanya setengah jam je. bila nak goreng tabur serbuk kari serata dan goreng..

tapi minyak cepat kotor sebab serbuk kari,t api tak pelah, janji ayam goreng tu sedapp.. ni petua dari florence tan (rasanya betul kot nama) yg kismis tgk kat tibi..


Ayam goreng ala india [bebop]

ada 2 cara
1) Bawang merah + bawang putih di tumbuk, garam, cili powder, curry powder, telur (1 biji), tepung gandum (2 sudu besar), gaul sebati semua bahan dan kemudian digaulkan pula dengan ayam, biarkan sebentar. Goreng kan ayam secara deep fry.

or

2) Bawang putih + halia + kunyit hidup + lada hitam + serai (blend semua). Garam, oyster sauce dan daun kunyit atau daun kari diracik halus, telur. Gaul sebati semua bahan dan kemudian digaulkan pula dengan ayam, biar sebentar. Goreng kan ayam secara deep fry.

p/s Adunan batter boleh di tambah air sedikit demi sedikit sekiranya adunan terlalu pekat. Jangan pulak terlampau cair, nanti batter tak lekat kat ayam....nanti tak besh....


Ayam goreng merah bermadu [airis

1 ekor ayam
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang utih
3 biji bawang besar
2 sudu besar madu lebah
1 sudu besar cili mesin (cili boh)
1 sudu besar rempah kari
2 tangkai daun kari
garam secukup rasa
minyak masak

1-Ayam dipotong dan dibersihkan. Bubuhkan garam & kunyit. Goreng ayam di dalam minyak hingga garing.
2-Tumiskan bawang merah dan bawang putih yg telah ditumbuk. Masukkan cili mesin dan rempah kari. Masak hingga garing
3-Kemudian masukkan daun kari, bawang besar dan madu.
4-Akhir sekali, masukkan ayam dan digaul rata. Masak hingga mendidih.
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:33


ayam goreng berempah sate [ninoZ]

beli rempah sate
pastu blend bwg, halia,serai..nak tambah ketumbar[or + jintan manis] sket pun boleh..
campo tepung gandum sket
perap pastu goreng
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:35


AYAM GORENG MASAK MERAH [cutie-riez]

Ini utk hidangan keluarga seramai 6 org?.lebey2 tu卲andaila tokok tambah sendiri k?br />
BAHAN2
?kg dada ayam
150 ml minyak jagung
4 sudu mkn sos tomato
150 ml susu rendah lemak
2 sudu mkn kerisik

UNTUK DI KISAR
10 biji cili kering
1 sudu teh jintan manis/jintan putih
10 ulas bawang merah
5 biji cili hidup
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
4 biji tomato
?sudu teh garam
?sudu teh gula

BAHAN2 LAIN
daun ketumbar 卙endaklah dihiris halus
1 biji cili kembung (capsicum)?.di potong dadu?

UNTUK HIASAN
Daun bawang
Daun sup?
(ikut suka la?kalau utk mkn sendiri卼ak de masanye nak hias2 ni hhehhehe)

CARA2
1.panaskan kuali dan tumiskan bahan-bahan yg dah dikisar tadi
2.masukkan ayam, susu rendah lemak, sos tomato dan kerisik
3.sebelum di angkat, masukkan cili kembung 卥acau rata then leh angkat?br /> 4.nak hidang tu letak la daun bawang n daun sup tadi?
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:36


Ayam Goreng Merah [ninoZ]

sekor ayam - cut into pieces..jgn kecik sgt la
satu labu garlic - tumbuk halus
halia 8cm - tumbuk halus
tepung jagung/gandum
sedikit serbuk kunyit
pewarna merah
garam secukup rasa
minyak utk menggoreng

gaulkan ayam dengan semua bahan [kecuali garam] n marinate semalaman [3-4jam pun dah ok] pastu gaulkan dgn garam
goreng terendam dlm minyak yg betul2 panas hingga garing [masa goreng tu masukkan daun kari atau daun selasih pun bleh gak..bau dia lagi harum]
angkat dah toskan[kalau size dia agak beso.. bleh chop mcm kat kedai mamak tu].. siap utk dihidangkan


Ayam goreng cok[cokelat-rawk]

kisar halus rempah tumis yang dalam peket tu, pastu mix ngan tepung jagung, tepung beras sikit...

ayam yang dah digaul ngan sedikit garam, perasa, paprik, serbuk halia dan lada sulah, dicelup dlm telur kendian digolek atas campuran tepung tadi....

nak best, golek lam serbuk roti dan goreng
kipasmeja Hantar pada 12-3-2004 21:39


Ayam Goreng Special [paja]

Bahan Utama:
Ayam seekor (potong ikut selera. make sure toskan air biar betul-betul kering)
Oregano (for those yang tak tahu boleh beli kat supermarket brand McCormick.
tapi kalau takde rempah ni pun takpe!)
Garam
Minyak masak
Tepung jagung (2 sudu besar)

Bahan Kisar/Tumbuk:
Halia muda (besar ibu jari)
Kunyit hidup (besar ibu jari)
cili merah/padi (ikut suka)
Bawang Merah (6 ulas)
Bawang Putih (6 ulas)
Lada Hitam (2 sudu besar)
Cuka (satu sudu besar)
Kicap Kipas Udang Lemak Manis (5 sudu besar)
(hehehehe .. siap promote kicap pulak ... but this is the best kicap so far selain kicap Tamin!)

Cara:
1) Ayam diperap dengan bahan kisar, oregano dan garam secukup rasa selama satu jam. Lagi bagus kalau dapat perap selama semalaman.
2) Keluarkan ayam dari peti sejuk dulu ya .. kalau tak, tak masak pulak bahagian dalam ayam.
3) Minyak mesti banyak untuk deep fry. Api sederhana besar dan pastikan minyak betul-betul panas sebelum goreng.
4) Sebelum goreng, campurkan tepung jagung untuk pastikan rempah melekat dan tak tertanggal dari ayam masa menggoreng.
5) Bila dah warna dark brown tu angkatlah untuk dimakan. ayam ni walau dah sejuk tetap ok rasanya, tapi kalau panas lagi power!! hehehehe


AYAM BAKAR COK STYLE [CoKeLat-RaWkZ]

1 ekor ayam dibersihkan...
madu @ gula pasir
bawang merah, bawang putih, bawang besor r(dikisar)
sos tiram
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam (leh gak)
serbuk rempah itik @ Pak Lor
garam
perasa

gaul suma bahan tadi dan perap selama 1 jam..
bakar lam oven, bila dah masak serve ngan cicah dia....
cicah ayam bakar cok:
cili merah,halia,bawang putih, gula (ditumbuk)
letak lam piring, tuang kicap dan cuka sikit, takpon perah asam limau...
siap!!
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:13


Ayam Bakar Sos Limau[hanieliza]

Bahan:
1 ekor ayam di potong 4
3 ulas bawang merah..........]
1 ulas bawang putih...........] mesin halus
2 inci halia.........................]
2 sudu tomato sos
2 biji limau sunkist....perah air
1/2 cawan air
gula
garam
kunyit
butter

Cara:
1. Bersihkan ayam dan lumurkan garam dan kunyit. Susunkan dalam loyang pembakar. 2. Bakar dalam oven 200C selama 1 jam atau masak kemasan
3. Tumiskan bahan yang dimesin dengan butter sehingga wangi.
4. Masukkan air, air limau. sos tomato, gula dan garam secukupnya.
5. Biarkan mendidih sekejap.
6. Angkat dan tuangkan keatas ayam yang telah dikeluarkan dari oven.


Ayam Campak-campak [ajinomotonosuga]

1. aaa campak je ketul2 ayam lam koli tu
2. campak bawang garlic halia cili padi kicap tamim skit coriander ground salt pepper paprika
3. buh lee kum kee sos tiram buh gula skit..
4. masak laa api medium..nak kuah buh air skit..
5. bila minyak2 ayam dah keluar aa masak la tuh..nak empuk,
6. tutup laaa bila dah kuor minyak jangan tutup bior kering skit..

makan dengan nasik..kalo malas nak separate sayur..
campak je brocoli ke beans ke terung ke kobis pun..
so seme dalam satu dish sayur dan lauk
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:18


Ayam Chikuteh[ninoZ]

500g kepak ayam
1 paket rempah chikuteh [ade jual kat jusco]
20g hirisan cendawan kering - rendam kejap then toskan
1 labu bawang putih- buang kulit sket2 je n biar dlm labunya
1 liter air
1 tsp kicap pekat
1/2 tsp serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Cara

1. Masak air hingga mendidih n masukkan rempah chikuteh..
2. tutup periuk n biar merenih atas api perlahan selama 15 minit
3. masukkan cendawan, bwg putih, kepak ayam n kicap..biar sekali mendidih 4. then renihkan dgn api perlahan selama 1 jam
5. tambahkan lada sulah n garam secukup rasa
6. pastu bleh la dihidangkan..



[b]Ayam Goreng Berempah[/b][chekshu]

Bahan ?bahan :

1 ekor ayam (sederhana besar)

Bahan A :
1/2 camca teh garam halus
1/2 camca teh serbuk unyit
1 camca teh cuka
1 camca teh sos tiram
1 camca teh lea&perrin


Bahan B :
4 batang serai
6 biji bawang merah (kecil)
3 ulas bawang puteh
1 camca teh biji ketumbar
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan puteh
1/2 camca teh lada hitam

Bahan C :
minyak untuk menggoreng

Cara memasak :

1. Tumbuk semua bahan B tetapi tidak terlalu hancur.
2. Gaulkan dengan bahan A, B dan ayam, Perap (marinate) selama 1 ?2 jam.
3. Panas kan minyak dan goreng sehingga garing.
4. Goreng menggunakan minyak yang banyak.

Seeloknya dimakan semasa masih panas2 lagi...
hanieliza Hantar pada 5-4-2004 23:24


[b]Ayam Goreng Kentucky[/b] [rodriguez]

caranya...

1. sediakan putih telur..
2. sediakan potongan ayam
3. sediakan tepung berempah untuk mencelup

untuk menyediakan tepung berempah..
masukkan tepung ke dalam satu bekas.bubuh serbuk lada,sedikit serbuk kari,garam secukup rasa dan serbuk lada hitam.gaulkan.
panaskan minyak.bagi dia cukup cukup panas dengan api yang sederhana.kendian amek ayam tadi,celup kat putih telur dan kendian baru salut ngan tepung berempah tadi.siap untuk digoreng.
enak di makan bersama sos cili.


Ayam Masak Kunyit [chempaka_ku]

Cara
1. Tumis bawang, halia, serai, cili & kunyit (ditumbuk semua) dan cili kering kisar...
2. masuk ayam, air asam atau asam keping.
3. Add kentang atau keledek....

emm...sedap...


[b]Ayam K.F.C[/b][sawah]

care memasak ayam spicy..
1. mula2.. ko perap dulu ayam tu bersama cili..
2. perap selama 24 jam..
3. pastu salutkan ianya bersama tepung biasa.. dan goncangkan ayam tuh selama 5 saat..
4. rendam ke dalam air selama 2 saat aje..
5. pastu angkat dan goncangkan selama 5 saat..
6. salutkan sekali lagi dengan tepung tadi...
siappppp...

punca ayam KFC lebih besar adalah krn ayam itu disalut 2 kali... ngan tepung...


[b]Ayam Masak Simple[/b] [paja]

1.2tumbuk/blend without liquid bawang merah, bawang putih, lada hitam, halia, cili merah, kicap manis, garam. pastu marinate ngan ayam. kalau rajin dan kalau ada kat dapur tu boleh ler campur sikit jintan manis, jintan putih. perap ler sejam dua .. lagi lama lagi sedap.

2. bila nak goreng .. boleh ler salut sikit ngan tepung jagung, nak bagi rangup. deep fried.

3. kalau nak bakar .. tak payah salut tepung. bungkus dalam aluminium foil, letak je atas api .. pelan je laa .. karang luar masak hangus, dalam tak masak.


[b]Ayam Tandoori [/b][hanieliza]

1 ekor ayam (sederhana besar)..potong 4 dan bersihkan

Bahan Perap:
1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1 cawan yogurt
1 ici halia............................]
1 labu bawang besar............]
3 ulas bawang putih.............]
2 biji tomato buah................]mesinkan dan gaul rata semua ini
1 pokok daun ketumbar........]
1 sudu besar madu/gula........]
1 sudu besar minyak.............]
garam secukupnya................]

1. Perapkan bahan ni bersama ayam dan bakar dalam oven 200 C sehingga masak (1 jam).
2. Hidangkan bersama salad dan roti atau nasi.


[b]Ayam Panggang Satok[/b] [ninoZ]

1 ekor ayam - dibersihkan n potong

dikisar halus2:
3 btg serai
3 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
3 cm halia

5 sudu gula apong
5 sudu kicap pekat
3 sudu gula
garam secukup rasa

gaulkan ayam dgn semua bahan sehingga rata n perapkan sekurang2nya 1 jam..lagi lama lagi bagus
then panggang atas api arang atau gunakan ketuhar/oven

siappp!


[b] Chicken tikka [RasaCinta][/b]

4 Servings
Ingredients:

1 1/2 lb Chicken breast; boneless
Garam; perasa
1 ts Chili powder
1 ts Ketumbar
2 tbsp Lemon juice
2 biji bawang putih, dititik
Ginger, grated
2 tbsp Minyak masak
2/3 cup Yogurt, plain

1. Cut the chicken into 3/4-ich cubes...cucuk guna skewers.. then susun dlm dulang leper..
2. Masukkan kesemua bahan2 dlm food processor and blend until smooth...pour over skewered chicken.. ratakan marinade sampai dia coat betul2...... cover and refrigerate for 6 hrs / overnite
3. Panaskan oven 230 deg C / 450 deg F...atur skewer and cook 5 to 7 mins.. basting occasionally with any remaining marinade...... serve hot, garnished with lime slices

Note:
lebihan marinade boleh dibuat kuah masala...... you may take the tikka off the skewers if you wish, but allow the meat to cool slightly before removing from the skewers.

[b]Part II. [/b]

5 oz. tomato paste
10 oz. tomato puree
2 lbs. tomatoes, chopped
2 ts ginger paste
2 ts garlic paste
2 ts green chilies] buang biji + hiris
1 Tbsp red chili powder
2 ts cengkih
8 biji buah pelaga / cardamoms
salt to taste
3 Tbsp butter
2/3 cup cream
honey to taste] kalo termasam

1. Put tomatoes, tomato paste and tomato puree in a pot and add abt 4-1/4 cups of water..
2. Masukkan ginger + garlic paste, green chilies, red chili powder, cengkih + pelaga dan garam...... masak atas api yg kecil hingga pekat
3. add butter and cream


AYAM GORENG LENGKUAS [cranko21]

Bahan:
1 ekor ayam (?1 kg), potong menjadi 8 bagian ?(I pakai 1 kilo isi ayam jer)
1 batang serai, dititik
2 lembar daun salam (bay leaf)
4 sdm lengkuas parut ?(I mesin kering jer)
minyak secukupnya untuk menggoreng

Bumbu yang dimesin halus:
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 biji buah keras
air asam jawa (campuran dari 2 sdm asam jawa & ?cwn air)
sedikit kunyit basah

garam dan gula secukupnya

Cara Membuat:
Campurkan potongan ayam dengan bumbu yang telah dimesin dan lengkuas parut dan gaul sampai rata.
Dalam sebuah kuali melengkung (sebaiknya guna kuali non-stick), masukkan campuran potongan ayam ini dengan daun salam dan serai. Biarkan diatas api sederhana hingga ayam setengah masak. Angkat dan toskan airnya.
Bersihkan kuali tadi dan panaskan minyak untuk mengoreng. Goreng ayam sampai kecoklatan. Angkat dan hidangkan dengan taburan bumbu2 yg telah garing digoreng bersama ayam tadi.

Selamat mencuba.


CHICKEN WING BBQ [hanieliza]

bahan
1 kg chicken wing [kepak ayam]
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]

Bahan Perap [mesin halus]
5 cm halia
3 batang serai
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
10 tangkai cili kering
1 s/b kicap
madu/gula
kunyit serbuk
garam

Cara.
1. Perapkan kepak ayam bersama bahan yg dimesin selama beberapa jam.
2. Bakar gunakan arang sehingga masak dan garingsambil renjiskan minyak menggunakan seai ketuk.
3. Hidangkan bersama salad dan juga cili sos


CHICKEN WINGS BBQ [cranko21]

1kg kepak ayam
6 biji bawang putih - mesin halus
5 sdm oyster sos
2 sdm serbuk lada (nak pedas tambah lagi)
2 sdm gula
sedikit garam

Cara : gaul semua bahan dan perap tuk sekurang2nya 1/2 jam
bakar dlm ketuhar hingga ayam masak dan kulit garing
(boleh gak goreng or buat bbq laaa)


Baked Buffalo Wings [A380]

[b]Chicken Wings [/b]
2 lb chicken wing drummettes (about 24)
2 tablespoons honey
2 tablespoons ketchup
2 tablespoons red pepper sauce
1 tablespoon Worcestershire sauce
Paprika

Celery sticks, if desired


Blue Cheese Dipping SaucE

1/3 cup reduced-fat cottage cheese
1/2 teaspoon white wine vinegar
2 tablespoons milk
1 tablespoon crumbled blue cheese
1/8 teaspoon white pepper
1 clove garlic, finely chopped


1. Heat oven to 350ºF. Line 15x10x1-inch pan with foil. Remove skin from chicken.
2. In resealable food-storage plastic bag, mix honey, ketchup, pepper sauce and Worcestershire sauce. Add chicken. Seal bag; refrigerate at least 15 minutes but no longer than 24 hours, turning occasionally.
3. Place chicken in pan; sprinkle with paprika. Bake uncovered about 30 minutes or until crisp and juice of chicken is no longer pink when centers of thickest pieces are cut.
4. Meanwhile, in blender or food processor, place cottage cheese, vinegar, milk, half of the blue cheese, the white pepper and garlic. Cover and blend on low speed until smooth and creamy. Spoon into serving dish. Stir in remaining blue cheese. Cover; refrigerate until serving. Serve chicken wings with sauce and celery sticks.


[b]BUFFALO CHICKEN WINGS [cranko21][/b]

1 kg kepak ayam (belah dua)
1/2 cwn Hot BBQ sos
150 gm mentega
minyak untuk mengoreng ayam

Cara:
1. Cairkan mentega dlm periok dan masukkan BBQ sos...
2. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ayam tadi, tapis minyak dan masukan ayam ke dalm periuk berisi sos dan gaul... keluarkan dan susun dlm tin pembakar dan bakar dlm ketuhar (350 deg) selama 10 minit


[b]BBQ Chicken Wings [dindazZz][/b]

10 kepak ayam

Bhn Marinade:
1 ulas b. putih, tumbuk halus
2 sb kicap cair
2 sb sos cili
2 sb sos plum
2 sb madu
1 st minyak bijan
1 st lada hitam


Perapkan kepak dgn semua bahan diatas (seeloknya semalaman).

Sedia utk dibakar/bbq


[b]black pepper wings [ahysa][/b]

2kg chicken wings atau ayam sekor potong 12
6 ulas bawang kecil
10 ulas bawang putih
5 hiris halia
3 sudu makan lada hitam (yg biji nyer, boleh tambah kalau suka pedas lagi)
5 sudu makan oyster sauce (the best that u r willing to pay for)
3 sudu makan brown sugar atau honey atau gula biasa

blend semua bahan. sblm bahan tadi dilumurkan pada ayam, make sure ayam bebetul kering. seeloknya perap dalam fridge 1 malam. kalau takde masa pun tak kesah tapi lebih lama perap lebih sedap.

susun atas baking rack dan bakar pada suhu 200 degree celcius. kalau tak guna rack, ayam tak garing sbb tertakung ayam nyer juice. masa tengah bake tu kalau rajin sapukan lebihan rempah ayam from time to time.

selalunya lebihan rempah utk perap ayam tu syah masak atas api yg kecil hingga pekat. bila dah pekat baru guna utk sapu pada ayam waktu membakar.


[b]Deli Chiken Wings [MAKLANG][/b]

Bahan Utama
8 ketul kepak ayam yang telah dibersihkan

Bahan untuk diperap
3 sudu mayonis
3 sudu marjerin daisy
sedikit kicap pekat
sedikit kicap masin
sedikit kicap manis
lada hitam yangditumbuk
sedikit lada sulah
bawang kisar
bawang putih
daun bawang dan daun saderi
garam secukup rasa

Cara-caranya;
1)panaskan margerin dan mayonis
2)satukan dengan semua bhan yang diperap dengan kepak ayam tadi dan biarkan 2 jam
3)Kemudian keringkan ayam dengan tisu
4)Boleh digoreng dengan munyak yang panas
5)Boleh dihidang bersama nasi yang panas


[b]Resepie BBQ chicken wings Anis [anis710][/b]

Sos Cair Meggie
Sos Pekat Meggie
Lada hitam

Bersihkan 1kg kepak ayam & tos kan
tuang 5 sudu besar sos Cair (biasa agak2 je) gaul rata
then 2 sudu besar sos pekat dan gaul rata sekali lagi
taburkan 1 sudu besar (agak2 je) lada hitam tumbuk dan gaul rata..

Remember must do one by one, gaul 3 kali, baru sedap.

Perap 1-3 jam sebelum panggang dengan slow burning charchol.

Every Hari Raya pasti akan ada BBQ session for the whole family... simple to prepare but gerenti enak punya. Boleh cuba la ya.

[[i] Last edited by NoorMasri at 3-11-2006 07:20 AM [/i]]
NoorMasri Hantar pada 10-3-2005 22:13


[b]AYAM GORENG KETUMBAR (15 orang) [Sweetmama][/b]

3 ekor ayam (5 kg) ayam - potong 8 - cuci bersih dan
toskan airnya.

Perapan : (Tumbuk bahan ini kasar2)
1 cawan ketumbar biji
1/2 cawan jintan manis
1 buku halia muda
1 labu bwg putih

2 sd besar garam (secukup rasa)
3 sd besar gula
sedikit msg
2 sd besar serbuk kunyit

1 kg minyak untuk menggoreng

Ayam yang telah ditoskan (pastikan tiada air untuk
lebih mudah menyerap rempah) digaul dengan bahan
tumbuk, garam, gula, msg dan kunyit hingga rata. Tutup
dan perap dalam peti sejuk biarkan semalaman. Function
gula dlm resipi ini adalah untuk melembutkan ayam.

Panaskan minyak dan goreng ayam bersama serabut2
rempah sekali hingga garing. Angkat dan toskan dgn
kitchen towel.

Selamat Mencuba


[b]AYAM GORENG CILIAPI [hanieliza][/b]

Bahan
500 g ayam [potong kecil dan gaulkan garam & kunyit]
15 biji cili api [mayang]
2 labu bawang besar ]mayang
1 batang serai [mayang]
daun ketumbar/daun sup [racik]
jus limau nipis
minyak

Cara
1. Panasakan minyak Tumiskan semua bahan yg dimayang sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak sehingga lembut.
3. Masukkan jus limau dan tutup api.
4. Masukkan daun ketumbar atau daun sup.
5. Boleh hidangkan dengan nasi putih


[b]AYAM PANGGANG MADU [hanieliza][/b]

1 ekor ayam [boleh juga dipotong kecil jika buat BBQ]
1/2 cawan madu

bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2 cm kunyi hidup
1 s/b jintan manis
1 s/k garam

Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Gaulkan madu dan bahan mesin.
3. Ratakan bahan perap besama ayam dan perapkan selama 3 jam atau semalamam dalam peti sejuk.
4. Bakarkan dalam oven 200'C selama 1 jam atau sehingga garing.

NOTA :
Jika buat BBQ..masaklah atas bara arang..mmg sodapppp...

[IMG]http://i38.photobucket.com/albums/e122/hanieliza10/RoastedChicken.jpg[/IMG]
[b]
ROASTED CHICKEN aka AYAM PANGANG [hanieliza][/b]

Bahan:
1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg)
2 s/b madu
1 s/b air limau kasturi
2 s/b BBQ sos

1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus
2 kuntum bunga lawang ]
5 kuntum bunga cengkih ] bahan A
2 biji buah pelaga ]
2 inci kulit kayu manis ]
5 biji kentang kecil - buang kulit

Cara
1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering.
2. Gaulkan madu, air limau dan BBQ sos.
3. Lumurkan ayam dengan bahan yg digaulkan dan perapkan
selama 3 atau 4 jam.
4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam.
5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.
6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.
7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.
8. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam
dan bakar lagi sehingga masak dan lembut.
9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan
dan letakkan ayam diatasnya.
10. Sediakan sos lada hitam.

GRAVY LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu besartepung jagung bancuh ngan 1/2 cawan sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam kukus atau ayam bakar atau pun chicken chop]


SOS CENDAWAN

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom [cincang halus]
1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam bakar atau pun chicken chop.

SOS REMPAH

bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam

cara
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.

[[i] Last edited by NoorMasri at 3-11-2006 07:18 AM [/i]]
CatLady Hantar pada 12-4-2005 08:44

[b]AYAM GORENG KACANG PANGGANG [ hanieliza][/b]

Bahan-Bahan:
500 gm isi ayam [potong kecil dan nipis]
1 tin kacang panggang
2 biji bawang besar [potong bulat]
2 biji cili merah [mayang]
2 biji cili hijau [mayang]
4 biji bawang putih ([dititik]
1 biji lobak merah [hiriskan nipis]
4 sudu besar cili kering kisar
1 s/b sos tomato
Gula secubit
Garam
Minyak

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga berbau wangi.
2. Masukkan cili kering kisar & tumis lagi sehingga garing.
3. Masukkan ayam, garam, gula, lobak merah & sedikit air. S
4. etelah lobak merah empuk, masukkan pula kacang panggang.
5. Setelah ayam masak, bolehlah masukkan dalam pinggang hidangan dan hidangkan dengan ansi putih atau roti.


[b]AYAM BAKAR [hanieliza][/b]

bahan A:
1 ekor ayam [1.5 kg berat]

Bahan B [Mesin Halus]
3 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam
3 biji cili merah [jika suka]

Bahan C
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk

sayuran hiasan:
salad..timun..tomato
kentang [hiriskan setbal 1/2 cm]

Cara
1. Ayam dibbersihkan dan toskan kering.
2. Perapkan semua bahan bersama ayam selama beberapa jam.
3. Masukkan ayam yg telah direpakan dan kentang hiris dalam loyang dan bakar pada suhu 200'C selama 30 minit.
4. Terbalikkan kedudukan ayam dan bakar lagi selama 30 mint.
5. Alihkan ayam dalam pinggan yg telah disediakan salad.
6. Susun kentang dan tomatao keliling ayam.
7. Siramkan kuah ayam badan ayam dan hidangkan bersama sos cendawan alda hitam dan coleslaw.

[b]Ayam Bakar BBQ [hanieliza][/b]

bahan:

1 ekor ayam [potong 8]
2 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/k lada hitam
3 biji cili merah
[semua bahan ini dimesin halus]

1 s/b kicap
madu/gula
garam
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukan [buat renjis sikit]

sayuran hiasan: salad..timun..tomato

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
2. Bakarkan ayam dengan api bara yg sederhana.
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
6. Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri

Nota:
Jika nak pergi camping pun boleh sediakan ayam yg diperapkan begini dan frozenkan sehingga betul2 keras...
Bila nak mulakan perjalanan...ambil ayam yg telah beku dan masukkan dlam bekas...
sampai di tempat camping..ayam akan lembut dan boleh dibakar.


[b]AYAM BBQ M/Wave [hanieliza]

bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit ]
2 s/b sos BBQ
2 s/b sos Lea & Perrins
3 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot kecil [potong kecil]
100 gm kacang sepat
100 gm cendawan tiram [koyakan kecil]
3 ulas bawang putih [hiris halus]
5 cm halia [racik halus]

cara
1. Ayam dipotong 4 dan bersihkan. Perapkan dengan sos L & P dan sos BBQ selama 1 jam.
2. Letakkan ayam dalam mangkuk tahan panas dan masakkan dalam m/wave pada HIDH selama 10 minit.
3. Kelauarkan ayam dan taburkan halia, bawang putih, kentang dan carrot . Tutupkan dengan pelastik dan masakkan semula selama 10 minit.
4. Keluarkan sekali lagi dan masukkan kacang sepat dan cendawan tiram. Tutupkan semula pelastik dan masukkan dalam m/wave dan masakkan selama 5 minit pada setting MEDIUM.
5. Hidangkan bersama sos BBQ Kraft.
[

b]AYAM PANGGANG TOMYAM[hanieliza][/b]

Bahan
1 ekor ayam [anggaran 1.8 kg..potong 4]
6 helai daun limau purut [hiris halus]
2 s/b jus limau nipis [2 biji]

bahan mesin
3 batang serai
8 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
garam

Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dan gaulkan rata.
3. Perapkan ayam selama 4 jam atau lebih.
4. Masukkan ayam dalam amngkuk dan bakarkan dlam microwave selama 15 minit pada kuasa HIGH sederhana.
5. Semasa membakar, balikkan ayam dan renggangkan penutup mangkuk.
6. Keluarkan ayam dan bakar dalam oven 200'C selama 20 minit.


[b]CHICKEN CHOP SOS REMPAH [hanieliza][/b]

Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]

Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak

Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
3. Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.

SOS REMPAH
bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam

cara
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.


[b]CHICKEN CHOP [hanieliza][/b]

bahan
2 keping dada ayam [buangkan tulang dan hiriskan besar tapi nipis]
1 s/k sos L & P
1 s/k kicap cair
1 biji putih telur
2 s/b tepung jagung
2 s/b minyak

bahan tumbuk halus
2 cm halia
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah

Cara
1. Perapkan ayam dengan bahan yang ditumbuk halus bersama sos L & P dan kicap cair selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam non-stik pan.
3. Cucukkan ayam dengan garfu dan celupkan dalam putih telur yg telah dipukul.
4. Golekkan ayam dalam tepung jagung.
5. Gorengkan dengan api sederhana sehingga warna keemasan.
6. Angkat ayam dan letakkan dalam pinggan bersana kentang goreng dan salad dan juga sosnya.


[b]Chicken chop (ringkas) [kiki][/b]

dada /paha ayam tanpa tulang
dried oregano
dried thyme
dried rosemary
lada sulah
garam
sos lea n perrins

caranya;

Gaulkan dried (rosemary, thyme, oregano dan lada serta garam),sos lea n perrins dengan ayam. Biarkan seketika lebih kurang 10 minit. Pukul telur (masukkan sedikit garam dan lada sulah). Celup ayam (yg diperap) dalam telur tersebut lepas itu gulingkan dalam tepung gandum. Goreng dalam api yang sederhana supaya isinya masak.
CatLady Hantar pada 16-4-2005 18:32


 NUGGET AYAM [Noormasri]

Resepi I:

Bahan-bahan:

500 g isi ayam } dikisar/cincang
1/4 cawan fresh breadcrumbs
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk cornflake secukupnya atau serbuk roti utk 'coating'
1-2 biji telur }dipukul sedikit

Cara membuat:

Campurkan ayam bersama fresh breadcrumbs, serbuk lada sulah dan garam
Gaul sebati
Ambil sedikit adunan bentukkan menjadi leper, ulang sehingga habis
Kemudian celup ke dlm telur dan lepas itu digolek kedlm serbuk cornflake/roti ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan diakhiri dgn serbuk cornflake/roti supaya mendpt lapisan luar yg agak tebal
Goreng dgn api perlahan sehingga kekuningan
Sedia dimakan bersama sos.

Resepi II:

Bahan-bahan:

2 keping dada ayam } potong sebesar 2 inci
1 1/2 cawan serbuk cornflake (cornflake crumbs) atau serbuk roti (bread crumbs)
garam secukup rasa
sedikit serbuk lada sulah
sedikit serbuk bawang putih jika suka
1-2 biji telur } dipukul sedikit
minyak utk menggoreng

Cara membuat:

Ayam dicucikan dan toskan.
Campurkan garam, lada sulah, serbuk bawang putih ke dlm serbuk cornflake atau serbuk roti, kacau sekata.
Celup ayam kedlm telur kemudian golekkan kedlm serbuk cornflake/roti kemudian celup semula ke dlm telur dan ulang golek semula ke dlm serbuk cornflake/roti
Panaskan minyak, goreng hingga kekuningan
Hidangkan bersama cili sos

[b]Chicken Nuggets [chempaka-ku][/b]

375g chicket thigh fillets, roughly chopped
1 egg
1 tbsp chopped fresh chives (kalau tak ada tukar or tinggalkan saja)
1/4 tsp sesame oil
2 tsps plum sauce
1 tsp soy sauce
1 cup cornflakes

1. Preheat oven to 180 degree Celcius.
2. Line a 32 x 28 cm tray dengan foil. Brush dengan melted butter atau oil.
3. Masukkan ayam, telur, chives, sesame oil dan sauces ke dalam food processor dan process hingga smooth ....or beli minced chicken dan gaul rata.
4. Ambil heaped teaspoons mixture dan buat bebola. Roll bebola tadi dengan cornflakes.
5. Simpan dalam tray tadi dan bakar selama 15 mins or until golden and crisp.

Selamat mencuba.

[img]http://img.photobucket.com/albums/v334/maisya/nuggetbatter.jpg[/img]


[b]Chicken Nuggets [maisya][/b] From Diana Rattray

[u]INGREDIENTS:[/u]
1 pound boneless chicken tenders
vegetable oil for deep frying
1/3 cup all-purpose flour
1/4 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons vinegar
1/4 teaspoon baking soda
1/3 cup water

[u]PREPARATION:[/u]
Cut chicken into nugget-size pieces, about 1x1/2-inch. Put oil in deep fryer or put about 2 to 3 inches in a Dutch oven; heat to 360? Mix flour with salt in a small bowl. Mix vinegar with baking soda. Add vinegar mixture and water to the flour mixture; beat until smooth. Dip chicken pieces into batter; allow excess batter to drip off into the bowl. Fry chicken nuggets, 4 to 6 at a time, until golden brown, or about 4 minutes for each batch.

[[i] Last edited by NoorMasri at 31-10-2006 04:01 AM [/i]]


[b]Ayam Tandoori...[hanieliza][/b
1 ekor ayam (sederhana besar)..potong 4 dan bersihkan

Bahan Perap:
1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1 cawan yogurt
1 ici halia............................]
1 labu bawang besar............]
3 ulas bawang putih.............]
2 biji tomato buah................]mesinkan dan gaul rata semua ini
1 pokok daun ketumbar........]
1 sudu besar madu/gula........]
1 sudu besar minyak.............]
garam secukupnya................]

1. Perapkan bahan ni bersama ayam dan bakar dalam oven 200 C sehingga masak (1 jam).
2. Hidangkan bersama salad dan roti atau nasi.
CatLady Hantar pada 20-4-2005 09:45


b]THAI PANDAN CHICKEN / AYAM PANDAN THAI [cranko 21][/b
Bahan A
5 keping isi ayam (tanpa kulit) - di potong dadu dlm 1-1/2 ichi besar
Daun Pandan secukupnya - pilih yg lebar2

1. bersihkan ayam tos airnya
2. bersihkan daun pandan dan di lap hingga kering

Bahan B
1 batang serai
3 ulas bawang putih
3 biji bawang kecil
sedikit kunyit
1 sdm sos ikan
1 sdt sos soya (dark soya sauce)
1 sdt gula
1 sdt serbuk lada putih - lebihkan kalau mahu lebih pedas
sedikit garam

Cara

1. Masukkan semua bahan2 B dlm blender dan di blend hingga halus.
2. Gaulkan isi ayam dgn Bahan2 kisar tadi dan perap selama sekurang2nya 1 jam
3. isikan ayam dlm daun pandan dan ikat secara baik.
4. Semasa mahu menghidang.. panaskan minyak dan goreng ayam dlm daun pandan tadi selama 5 minit.. toskan minyak dan hidangkan.

Nota:
Ayam pandan ni boleh di buat dan di simpan dlm freezer dan goreng bila2 masa di perlukan...


OVEN CRISPY CHICKEN WINGS [cranko]

Bahan

10 keping kepak ayam
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
1-1/2 sdm all-spices powder
1/2 sdm serbuk lada hitam
garam secukupnya

Cara

- Panaskan oven pada 180 deg cel
- bersihkan ayam dan potong 2
- campurkan semua bahan2 tadi dan gaul rata.
- pastikan ayam di saluti tepung.
- susun ayam dlm baking pan dan bakarkan selama 20 minit (kalau tepung di salut lebih.. naikkan masa hingga 25 minit) kemudian terbalikkan dan bakar lagi selama 20 minit.
- hidangkan panas2
NoorMasri Hantar pada 17-9-2005 23:33

[b]
Perapan BBQ [sarah][/b]

ni agak banyak bahannya, tapi hasilnya pada saya, sedap juga.
Sukatannya agak-agak, so kengkawan boleh adjust ikut citarasa
masing-masing. Perapan ni boleh untuk ayam, daging, kambing, dan sosej.

Bahan-bahan

6 ketul dada ayam (dikelar-kelar supaya perapan lebih meresap ke dalam)
1 botol sos BBQ jenama Knorr (perisa tradisional)
1 labu bawang besar
12 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 tangkai serai
3/4 inci halia
1/4 inci lengkuas
1 1/2 sudu besar madu
1/2 cawan kicap pekat manis (saya suka guna cap ABC dari Indonesia - ada
jual di Makro)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu teh garam atau secukup rasa
1/2 cawan gula merah
2 sudu besar margerin

Cara-cara

1.Tumbuk/giling/kisar (jangan tambah air) bawang besar, bawang merah,
bawang putih, serai, halia dan lengkuas.
2.Gaul rata sos BBQ, bahan kisar, madu, kicap manis, serbuk cili, serbuk
kunyit, garam, gula merah dan margerin.
3.Masukkan ayam dan gaul rata.
4.Biarkan pada suhu bilik selama 2 jam sebelum dimasukkan ke dalam peti ais
(kalau nak masak dalam tempoh 4 jam lagi, tak perlu masuk freezer/dingin
beku)


Tips/Nota

1. 6 ketul dada ayam boleh digantikan dengan 500 gram daging (hiris
lebar-lebar & setebal 3/4 inci) ATAU 6 keping lamb shoulder. Apa jenis
pun, dicadangkan supaya daging tu dikelar-kelar sikit supaya perapan lebih
meresap.
2. Gula merah boleh ganti dengan gula perang (tapi, kurang lemak rasanya)
ATAU gula melaka ATAU gula kabung. Kalau guna gula melaka/kabung, tumbuk
dulu gulanya supaya mudah sebati dengan bahan-bahan lain.
3.Margerin boleh digantikan dengan mentega atau minyak sapi.
4.Untuk ayam, sebelum dipanggang saya cadang kukus dulu sehingga setengah
masak. Dengan cara itu, ayam tak akan menjadi terlalu garing/kering
sewaktu dipanggang nanti & masa yang diambil untuk panggang pun taklah lama sangat.


[b]PERAPAN BBQ AYAM [mrs_livingstone][/b]

Bahan
*sekor ayam potong 4 atau 8 ikut suka
*bawang merah
*bawang putih
*bawang besar
*halia
*serai
*kunyit/serbuk kunyit
*1 sudu makan lada hitam
*sedikit cili kering(kalau mahu)
*sos tiram
*sedikit gula


Cara
*semua bahan (kecuali ayam) di blend
*gaul rata pada ayam dan perap beberapa jam
*bakar

[[i] Last edited by NoorMasri at 3-11-2006 07:21 AM [/i]]
NoorMasri Hantar pada 17-9-2005 23:37


[b]BBQ meditteranean style [thasya][/b]

if u all wanna try something different, can give this a try. it's more to meditteranean/spanish kinda marinade before grilling.

a cup of plain yoghurt(or u can vary it by using mango-flavored)
1tbsp ground dried ginger(can also use ground fresh ginger)
1tbsp ground cumin
1tbsp ground garlic
1tbsp paprika (can use chili powder but half the amt)
chopped parsley or rosemary(optional and can be substitute with dried herbs)
juice from 1 lemon
2 tbsp of olive oil
salt and pepper to taste

mix all ingredients and marinate meat for at least 1hr, overnite lagi sedap.
this marinade is suitable for all types of meat.

kalau guna lamb, gantikan herb tu dgn fresh daun pudina yg dihiris halus dan gunakan mango-flavored yoghurt. if u only have plain yoghurt, mix in 1tbsp of orange/strawberry/apricot jam. and go easy on the ginger. believe me, this'll change ur mind abt eating lamb

[[i] Last edited by NoorMasri at 1-6-2006 07:01 PM [/i]]


Kak liza suka makan satay ayam tapi agak leceh nak bakar saperti yg dijual.....
so selalunya kak liza bakar jer dalam oven..
kalau digoreng..nanti berminyak pulak...
tapi ada jugak sekali sekala kak liza gorengkan...

[b]SATAY AYAM [stail bakar dalam oven] - Hanieliza[/b]

Bahan:
500 gm isi ayam/daging [hiris kecil dan nipis]
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 s/k jintan manis - dikisar
1 s/k jintan putih - dikisar
1 s/b gula
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci hidup - dikisar
1 s/k garam - dikisar

Bahan tambahan:
timun [dipotong kecil]
bawang besar [potong kecil]
nasi himpit [potong dadu]
Kuah Kacang

Cara:
Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam yg telah diperapkan dalam loyang dan bakarkan dalam oven suhu 200'C selama 30 minit.
3. Hidangkan bersama bahan tambahan dan Kuah Kacang.

NOTA:
Sekiranya nak digoreng..[boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi tomato]
Panaskankan minyak dan tumiskan bahan yg diperapkan.
Masukkan bawang besar dan lada merah yg dipotong kecil.
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:45


[b]Satay goreng - Cranko[/b]

[u]Bahan2[/u]
Daging di hiris (cuci dan tos airnya)
Serbuk kari ikan
Serai )
Lengkuas ) bahan2 ni di kisar halus
bawang Besar )
Bawang putih )
Jintan Halus - kisar kasar2
JIntan Kasar - kisar kasar2
Gula
Garam
(nota : boleh juga gunakan serbuk jintan halus dan kasar kalu takmo guna yg bijik)

[u]Cara :[/u]
gaulkan semu bahan2 tadi hingga sebati dan biarkan sebentar sebelum di cucuk ke lidi atau di goreng.
shidaaziz Hantar pada 22-3-2006 14:45

Noor mmg suka buat sate kat sini, baru ni masa open house pung buat sate ayam dan daging

Selalu Noor buatcamni

Bahan-bahan satay:

1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar:

3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuatnya:

Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.

[[i] Last edited by shidaaziz at 22-3-2006 02:49 PM [/i]]


[b]AYAM GORENG CILIAPI [hanieliza][/b]

Bahan:-
500 gm ayam [potong kecil dan gaulkan garam & kunyit]
15 biji cili api [mayang]
2 labu bawang besar [mayang]
1 batang serai [mayang]
daun ketumbar/daun sup [racik]
jus limau nipis
minyak

Cara:-
1. Panasakan minyak.Tumiskan semua bahan yg dimayang sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak sehingga lembut.
3. Masukkan jus limau dan tutup api.
4. Masukkan daun ketumbar atau daun sup.
5. Boleh hidangkan dengan nasi putih.


[b]SPICY CHICKEN BURGER [NoorMasri][/b]

Bahan-bahan:

500 g isi ayam } dikisar/cincang
2 tangkai daun bawang } dihiris halus
1/4 cawan daun ketumbar } dicincang halus
2 ulas bawang putih } dicincang
1/3 sudu kecil serbuk cili - jika suka pedas tambah lagi
garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Cara membuat:

Campurkan kesemua bahan
Ambil sedikit adunan kemudian bentukkan menjadi bulat dan leperkan sedikit
Ulang sehingga habis
Kemudian simpan di dlm peti sejuk selama 20 min
Goreng dgn minyak yg sedikit sehingga masak
Sedia utk dimakan bersama roti burger/timun/tomato/salad

[b]Chicken Wings Panggang Sabah [Baiduri Othman][/b]

Bahan2nya:-

Chicken wings
Serai
Ketumbar biji or ketumbar serbuk
Jintan putih
Jintan manis
Madu
garam to taste

Cara2 membuatnya:-

1. Bahan2 spt serai, ketumbar, jintan putih+manis digiling hingga lumat. Lepas tu lumur kat chicken wings bersama garam. Baru masukkan madu. Madu ni yg buat ayam tu manis.
2. Perap ayam mcm biasa - dlm 1 - 2 jam. Lepas tu baru panggang mcm biasa hingga masak.

PS. Pandai2lah agak bahan2 dia sebab Puan Nurmimie kasi resipi mcm tu je. Anyone yg dah cuba buat boleh paste kat sini.


[b]Aye Goreng Pa'pek [tunteja78][/b]

resepi kawan bagi..ni kire masakan siam sebenarnya..biasa org buat guna belut..tp bg yg x makan belut cm teja leh guna ayam..or sotong

bahan blend:

bawang putih
belacan
kunyit
serai
lado burung/cili padi

bawang besar -hiris
tomato
daun limau purut - rampaikan

cara:
-tumis bahan blend sapa kering
-masukkan ayam
-biarkan sampai air ayam tu agak kering (api jgn besar sgt), masuk hirisan bawang besar, tomato dan hirisan daun limau purut.
NoorMasri Hantar pada 3-11-2006 06:42


[b]Ayam goreng Madu [chemist_UTM][/b]

ayam ni sebenarnya asalnya dibuat utk nasi ayam..tp buat goreng utk ratah2 dan makan dgn nasi putih pun sodap..

Bahan2:-
4 ketul kepak ayam / dada ayam / peha
kunyit serbuk
garam
penambah perisa
6 s/b madu
2 s/b kicap manis cap kipas udang

Cara2:
1) basuh ayam bersih..rebus ayam dgn air sehingga ayam empuk..jika gunakan dada/peha ayam,kelar skit ..
2) kemudian gaulkan dgn kunyit,garam dan penambah perisa (mcm biasa nak goreng ayam)
2) lepas tu gaulkan dgn kicap manis tadi..
3) gaulkan pula dgn madu..
4) perap around 1 hr..lagi lama lagi best coz bahan meresap ke dalam..
5) kemudian goreng dgn apa yg sederhana..tak perlu terlalu lama coz ayam dah masak bila direbus tadi..elok2 garing2 je..jgn sampai hitam/hangus..nanti pahit..

baki bahan yg kita perap tadi,selalunya chem gunakan utk buat sos kicap utk di renjis atas ayam..samada utk nasi ayam atau makan dgn bubur nasi..

sos kicap

bahan2:
lebihan bahan yg ada masa kita perap ayam tadi
1 kiub perencah ikan bilis maggi
4 sudu madu
3 sudu sos tiram
10 sudu kicap manis kipas udang

cara2:
campurkan semua bahan..masak diatas api kecil dan sentiasa kacau bahan2 sehingga pekat..rasa..jika kurang manis/masin,tambah skit lagi kicap manis atau garam..

air rebusan ayam plak,selalu buat sup nasi ayam..tp kalau buat ayam ni utk makan dgn bubur nasi,air rebusan ayam tu digunakan utk masak bubur nasi tu..


[b]Ayam Goreng [/b]

[b]Versi 1 [esciemo][/b]

bahan bahan :
ayam
asam jawa
garam
ajinomoto
sedikit serbuk kunyit (kalo tak nak letak pun takpe)

cara
campurkan ayam dgn semua bahan tadi n then goreng .jangan terkejut sebab ayam nih akan jadi hitam..tapi sedapp

[b]Versi 2 [Nek_fiona][/b]

ayam 1/2 ekor
kunyit hidup satu inci
halia 1/2 inci
serai 2 btg
bwg putih 2 ulas
bwg merah 5 ulas
minyak masak

Panaskan minyak dan masukkan serai yg di ketuk bersama dgn bahan2 yg diblend spt kunyit,halia,bwg putih,bwg merah.Kalau suka pedas tambah cili boh.Masukkan ayam dan masak sampai ayam keluar minyak dan garing..Minyak ayam berlebihan boleh di simpan dan digunakan masa nak buat nasi goreng.Sesuai dihidangkan bersama asam pedas.


[b]Versi 3 [ciku_nunu][/b]

2 sudu besar rempah tandoori
2 sudu besar tepung beras
garam secukup rasa
2 ulas bawang merah -kisar
1 ulas bawang putih- kisar
resepi ni biasanya guna 4 keping kepak ayam yg kecik comel je..
marinate dalam sejam......

dah tu goreng cam biasa...


[b]AYAM GORENG TOMYAM [hanieliza][/b]

Bahan
300 gm isi ayam [potong nipis]
2 s/b pes tomyam [boleh beli atau buat sendiri]
1 batang serai [ketuk]
5 biji limau kasturi [ambil jusnya]
1 batang kecil carrot [potong kecil]
3 batang putik jagung [potong kecil]
2 biji buah tomato [belah 6]
1 pokok daun ketumbar [potong kecil]
minyak
garam

Bahan mayang/hiris
2 labu bawang besar
5 biji cili merah
8 biji cili api
2 cm halia

Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan hiris, pes tomyam dan serai ketuk sehingga layu.
2. Masukkan isi ayam dan kacau rata. Masakkan sehingga lembut.
3. Masukkan carrot, tomato buah dan putik jagung. Kacau rata dan biarkan sehingga lembut.
4. Tutup api dan masukkan jus limau dan daun ketumbar. Kacau rata.
5. Hidangkan dengan nasi atau roti.


[b]Pandan Chicken [Shidaaziz][/b]
Sumber: [url=http://importfood.com/recipes/chickeninleaves.html]http://importfood.com/recipes/chickeninleaves.html[/url]

2 atau 3 keping dada ayam dipotong sederhana

Marinade

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar bawang putih cincang
1 sudu besar bawang halia cincang
secubit serbuk lada hitam
2 sudu besar tepung beras
1 daun pandan hiris

1. Campurkan semua bahan perapan dengan ayam. Perap selama lebih kurang 2 atau 3 jam.
2. Bungkus 2 ketul ayam dengan daun pandan.
3. Goreng hingga masak.
4. Hidangkan segera.

[[i] Last edited by nhuda at 12-4-2007 12:38 PM [/i]]
nhuda Hantar pada 12-4-2007 12:30

[b]Ayam Goreng ala KFC [/b]

[b]Versi 1[CoKeLat_RaWkZ]
[/b]
[size=14px]tepung gandum
garam
ajinomoto
lada sulah
serbuk cili
serbuk ketumbar
serbuk jintan
telur dipukul

ayam yang dah dipotong, dicelup ke dlm telur yg telah dipukul. bedak-bedakkan ngan campuran tepung tadi.. dan goreng terendam dlm minyak panas sampai keemasan. kena salut betul2 baru dpt efek ayam OR.[/size]

[b]Versi 2 [cranko21][/b]

guna campuran
tepung beras dan tepung gandum, sedikit garam, allspice powder, cillie powder.
(anggaran 3 cwn tepung beras & 1/2 cwn tepung gandum)

ayam tu u cuci bersih then rendam dlm air bicarbonate soda untuk at least 10 to 15 minits, tos airnya dan masukkan bahan2 kering tadi..jgn tambah air.. air dari bicarbonate soda tadi dah mencukupi.
biarkan dia bersalut dan bergentel2 pun tak pe...
panaskan minyak dan gorengkan ayam...
lepas masukkan ayam .. api turn to medium agar isi bahagian dlm ayam pun masak.

[b]Versi 3 [ayang77][/b]

bahan-bahannyer :

2 cawan tepung gandum
4 cawan biskut lemak ( di blender sampai halus )
kiub ayam
serbuk lada sulah
garam secukupnyer
sedikit rempah kari

caranyer :

gaulkan kesemua bahan2 di atas.pas tu bole ler gaulkan ayam..udang ..sotong..kupang..cendawan ker....dgn telur..pas tu gaulkan kat tepung..goreng...emmmm pasti sedap..cubalah...

p/s : kalau nak ayam goreng anda sebijik cam kat KFC tu senang jerk..nie ayang dapat pun dari pekerja dier gak..
guna tepung segera pun bole..lagi sedap....amik dalam 5~6 sudu tepung KFC...bancuh dgn air (mcm nak bancuh
tepung pisang goreng ) masukkan ayam..perap dalam 1 ~ 2 jam...lepas tu gaulkan dgn tepung KFC dan goreng
hasilnyer mmg sebijik cam kat KFC...

[[i] Last edited by nhuda at 12-4-2007 02:16 PM [/i]]
nhuda Hantar pada 12-4-2007 14:14

[b]Ayam Goreng Berempah[/b]

[b]Versi 1 [nano][/b]

Ayam 5 ketul
tepung gandum (budget sendiri ;) )
daun pandan - 5 helai
gula
garam
cili kering yg dah dikisar ( 2 sudu besar)

Bahan untuk kisar/tumbuk:-

bawang merah 3 ulas
bawang putih 2 ulas
halia (1/2 inci)
kunyit hidup (1/4 inci)
jintan manis
ketumbar
serai

Campur semua bahan2 yg dah di kisar bersama tepung, gula dan garam kemudian masukkan sedikit air. Gaulkan dengan ayam, sedia utk di goreng.

Masa tgh goreng ayam, masukkan daun pandan dlm kuali, sebagai penambah aroma wangi.

[b]Versi 2 [nano][/b]

Ayam 5 ketul
Madu 1 sudu besar
Kicap 1 sudu besar
Garam ?secukup rasa

Bahan2 utk di kisar/tumbuk:-

Bawang merah 3 ulas,
Bawang putih 2 ulas,
Halia ?inci
Kunyit hidup ?inci

Gaul bahan2 kisar, madu, garam dan kicap bersama ayam, peram selama 15 minit, kemudian goreng.

[b]Versi 3 [Harumanis][/b]

Bahan-bahan:
ketul ayam (ikut suka bahagian mana pun takpa)
sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam(x letak pun tak pe)

1 biji putih telur

Bahan B
2 senduk tepung jagung
3 sudu besar serbuk lada hitam (nak pedas leh tambah lagi)
2 sudu besar serbuk ketumbar (ni tak leh banyak, nanti lain plak rasanya)
2 sudu besar serbuk kari (tak letak pun tak pe

Caranya:
gaul ayam ngan sos tiram dan kunyit.leh tambah garam kalau suka, perap selama 1 jam

campurkan semua bahan B dan gaul sampai sekata semua bahan.

celupkan ayam yang telah diperap kedalam putih telur kemudian bedakkan dengan campuran bahan2 B.
goreng dalam minyak yang panas (api sederhana)


[b]AYAM GORENG RANGGUP [dianA][/b]

Bahan-bahannya
1 kilo kepak ayam, dibersihkan dan toskan
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Tepung beras secukupnya

1. Gaul kesemua bahan-bahan diatas kecuali tepung beras dan perap ayam selama 15 minit ?30 minit.
2. Kemudian salut ayam dengan tepung beras dan goreng menggunakan minyak yang panas sehingga ayam kekuningan dan garing. Angkat dan hidangkan sewaktu ia panas.


[b]AYAM GORENG KETUMBAR [DianA][/b]

Bahan-bahannya
1 ekor ayam, dipotong kecil
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa

Cara-caranya
1. Gaul kesemua bahan-bahan diatas dan goreng ayam sehingg garing.
2. Jika ingin ayam goreng yang bersalut tepung garing macam KFC gitu. Selepas gaul rata bahan-bahan diatas boleh taburkan tepung beras secukupnya untuk menyalut ayam dan kemudian digoreng sehingga garing.

[[i] Last edited by nhuda at 13-4-2007 09:56 AM [/i]]
nhuda Hantar pada 18-4-2007 13:03



[b]AYAM GORENG NENAS [antiQue][/b]

Bahan :
Ayam dalam suku kilo, potong kecil macam nak biuat paprik
setin nenas dalam tin
2 ulas bawang putih dimayang
2 ulas bawang merah dimayang
seinci halia dimayang
sepeket kecil serbuk kari
sebatang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
minyak, garam secukup rasa
1 sudu besar cili kering

Cara buat :
Ayam tu either digoreng dulu, atau direbus dgn sedikiiiiiit air... ikut suka lah. Lepas tu panaskan minyak, tumis bahan yg dimayang bersama kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga kuning. lepas tu masukkan cili kering, masak hingga garing. Masukkan pulak serbuk kari, tumiskan hingga agak masak. Masukkan ayam dan nenas, biasanya saya campurkan juga sedikit air nenas ni supaya ada kuah sikit tak terlalu pekat. Gaul-gaul dan boleh hidang.

No comments:

Post a Comment