Wednesday, April 10, 2013

MEE LAKSA PASTA

Mee Goreng Mamak



Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging )
100 gm fish cake ) hiris nipis
100 gm fish ball )
4 keping kueh cucur udang )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar [cincang halus]
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau [hiris nipis]  

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan.
Posted by hanieliza at 11:57 PM 0 comments Links to this post



MEE GORENG-http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 1 kg mee kuning
* 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
* 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 20 ekor udang sederhana besar
* 1 mangkuk sotong yg telah dipotong
* 1 mangkuk taugeh } buang ekor
* 1 pokok sawi } hiris
* 1 sudu besar cili kisar } jika suka pedas boleh tambah lagi
* 2 sudu besar kicap cair
* 2 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar sos tiram
* 2 sudu besar cili sos
* 2 sudu besar sos tomato
* minyak utk menumis
* garam jika perlu
* 1 sudu besar gula atau mengikut citarasa
* 1 paket tauhu } digoreng dan hiris nipis
* 2 tangkai cili hidup } hiasan
* sedikit air jika perlu

Cara membuat:
* Panaskan minyak dlm kuali, masukkan bahan-bahan yg ditumbuk.
* Tumiskan sehingga agak garing dan wangi.
* Kemudian masukkan cili kisar, tumis lagi sehingga garing
* Masukkan semua sos dan kicap
* Masukkan sotong, udang, garam dan gula secukup rasa.
* Masukkan mee & sawi kemudian kacau rata.
* Jika mee agak kering tambahkan sedikit air panas
* Masukkan tauhu dan taugeh, kacau sekejap boleh lah diangkat
* Angkat hiaskan dgn hirisan timun, tomato & cili merah


Bihun Goreng



Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 s/b minyak
sedikit kicap
garam
air  

Bahan Mesin/Tumbuk
10 biji ciliapi
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
Posted by hanieliza at 5:06 PM 0 comments Links to this post
Labels:

MEE HOON GORENG SINGAPURA--http://www.noorma.tk/


Bahan-bahan:
* 350 g mee hoon } direndam hingga lembut
* ½ batang lobak merah} hiris panjang
* ½ biji cili benggala hijau} hiris panjang
* 20 ekor udang yg sederhana besar
* sedikit isi ayam } di potong kecil
* 4-5 ulas bawang putih } di tumbuk
* 2 sudu kecil serbuk lada sulah (lada putih)
* 1 sudu kecil sos tiram
* 1 sudu kecil kicap cair
* garam secukup rasa
* sedikit serbuk perasa jika suka
* sedikit air
* minyak utk menumis
* setangkai daun bawang } dihiris utk hiasan

Cara membuat:
* Panaskan sedikit minyak di dlm kuali
* Tumiskan bawang putih hingga keperangan dan naik bau
* Masukkan daging ayam dan udang kacau hingga setengah masak.
* Masukkan kicap cair, sos tiram, lada sulah, garam, serbuk perasa dan air secukupnya
* Kemudian masukkan mee hoon, kacau rata
* Masukkan lobak merah dan cili benggala
* Gaul hingga sebati, angkat dan taburkan daun bawang
* Sedap dimakan bersama cili hijau jeruk

Bihun Goreng



Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 s/b minyak
sedikit kicap
garam
air  

 bahan mesin/tumbuk

10 biji ciliapi
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
Posted by hanieliza at 8:16 AM 2 comments Links to this post


MEE HOON GORENG SPECIAL--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 1 bungkus mee hoon (direndam dlm air hingga lembut)
* 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
* 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
* 20 ekor udang sederhana besar
* 1/2 mangkuk isi ayam
* 1 mangkuk taugeh
* sedikit daun kucai } dihiris
* 1 sudu besar cili kisar } jika suka pedas boleh tambah lagi
* 1 sudu besar kicap cair
* 1 sudu besar kicap pekat
* 1 sudu besar sos tiram
* 1 sudu besar cili sos
* sedikit air asam jawa
* minyak utk menumis
* garam secukup rasa
* 1 sudu besar gula

Cara membuat:
* Panaskan minyak dlm kuali, masukkan bahan-bahan yg ditumbuk. Tumiskan sehingga agak garing.
* Kemudian masukkan cili kisar, tumis lagi sehingga garing
* Masukkan semua sos dan kicap serta air asam jawa.
* Masukkan isi ayam, udang, garam dan gula secukup rasa.
* Masukkan mee hoon yg telah direndam lembut, kacau rata.
* Jika mee hoon masih kurang lembut tambahkan sedikit air panas
* Bila agak masak masukkan taugeh dan daun kucai. Kacau rata.
* Angkat hiaskan dgn hirisan timun, tomato, cili merah dan telur dadar.

Kuetiaw Kerang

Kuetiauw-Kerang  

KUETIAW KERANG
Bahan-Bahan:
500 gm kuetiaw
300 gm isi kerang
1 ikat daun kucai [dipotong 1 inci ]
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu besar cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
1 biji tomato [potong kecil]
sedikit minyak garam [jika perlu]

Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan kerang, tomato sos dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kuetiaw, tomato buah, tahu, taugeh dan kucai. Kacau rata dan tutup api.
5. Hidangkan dengan lada jeruk

NOTA:
pastikan jangan terlalu kering… biarkan agak basah aje …
Posted by hanieliza at 12:12 PM 6 comments Links to this post


Kuetiaw Goreng



Bahan-Bahan:
500 gm kuetiaw
100 gm daging
1 ikat daun kucai dipotong 1 inci
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
2 biji telur [pukul sikit]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
sedikit minyak garam [jika perlu]  

Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan daging, tomato sos dan air. Biarkan daging lembut sbentar.
4. Maukkan tahu, telur dan kuetiaw. Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.
5. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau sentar dan tutup api.
pastikan jangan terlalu kering… biarkan agak basah aje …
Posted by hanieliza at 3:42 PM 0 comments Links to this post


Mee Kari



Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis
Bahan Kuah:
1/2 kg ayam…potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam

Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.


MEE KARI--http://www.noorma.tk/


Bahan-bahan:
* 1 kg mee kuning } dicelur
* 1/2 ekor ayam } dipotong kecil
* 5-6 sudu besar minyak utk menumis
* 5 sudu besar serbuk kari ayam Babas } campurkan dgn sedikit air panas jadikan pes
* 2 sudu besar serbuk cili atau cili kisar pun boleh – nak pedas tambah lagi
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* 1.5 – 2 liter santan
* 100 g bebola ikan } dibelah dua
* 2 keping kek ikan }dihiris
* 5 keping tauhu kering } dihiris
* 200 g isi kerang yg telah direbus
* 2 keping asam keping
* garam secukup rasa

Bahan tumis:
* 2 batang serai } diketuk
* 5 ulas bawang merah } dimayang
* 1 ulas bawang putih } dimayang
* 2 cm kulit kayu manis
* 2 biji buah pelaga
* 1 kuntum bunga lawang

Bahan kisar:
* 2.5 cm halia
* 5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih

Bahan hiasan:
* 3 batang sawi } dipotong kecil dan dicelur 1-2 min
* 100 g taugeh – buang ekor } lebih enak tanpa celur
* 4 tangkai cili merah} dihiris
* 4 tangkai cili hijau } dihiris
* 1 tangkai daun bawang } dihiris
* 100 g bawang goreng
* 5 biji limau kasturi } belah dua

Cara membuat:

* Panaskan minyak.
* Masukkan bahan tumis dan goreng hingga garing/wangi
* Masukkan bahan kisar, pes kari, serbuk cili dan serbuk kunyit
* Kacau sehingga sebati dan pecah minyak (dgn api yg perlahan) – pastikan sampai pecah minyak dan garing baru sedap
* Kemudian masukkan santan, ayam dan asam keping
* Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu kering, isi kerang dan garam secukup rasa.
* Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
* Bubuh mee ke dalam mangkuk, tuangkan kuah ke atasnya diikuti bahan-bahan hiasan.
 

Mee Jawa

MeeJawa



MEE JAWA--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 1 kilo mee kuning – dicelur
* 2 cawan keledek kuning/oren – direbus dan dilenyek
* 1 cawan udang kering – digoreng (tanpa minyak) dan dikisar
* 1 cawan udang hidup – direbus & dikisar
* 15 tangkai cili kering – direbus & dikisar
* 5 ulas bawang putih
* 8 ulas bawang merah
* 1 inci halia
* 5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
* Sedikit belacan – dibakar
* minyak untuk menumis
* garam dan gula secukup rasa

Hiasan:
* Telur rebus
* Cili hijau dan cili merah – dihiris
* Bawang goreng
* Daun saderi dan daun bawang – dihiris
* Taugeh – dicelur
* Limau kasturi – dibelah

Cara membuat:
* Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia.
* Pijarkan minyak didalam periuk
* Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau
* Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati
* Masukkan air dan biar mendidih
* Masukkan keledek
* Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air.
* Sesuaikan rasa gula dan garamnya

Cara menghidang:
* Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk
* Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas mee
* Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya
* Letakkan telur di atasnya
* Taburkan daun saderi & daun bawang
* Letakkan belahan limau kasturi di atasnya.
* Hidangkan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mee Jawa Bonda [NinoZ]
Bahan-Bahan:
Bahan Kuah:

Sedikit Udang Kering

Segenggam kacang tanah (disangan)

Cili padi (mengikut selera masing2)

Sedikit jintan manis

Sedikit jintan putih

2 biji kentang (direbus hingga empuk)

2 biji keledek (direbus hingga empuk)

Air rebusan daging

Bahan Untuk Kuih:

Tepung gandum

100g udang sederhana besar

Daun kucai

Daun bawang

1 sudu mauripan

Telur (dipukul hingga kembang)

Cara-cara :

Cara membuat Kuah:

1. Rebus daging dan ambil airnya.

2. Kacang tanah disangan tanpa minyak. Kemudian kisar halus.

3. Tumbukkan jintan manis dan jintan putih sehingga lumat.

4. Tumbukkan cili padi sehingga lumat. Jumlahnya tidak terbatas, mengikut selera masing-masing.

5. Tumbuk udang kering yg telah dibasuh sehingga lumat.

6. Akhir sekali tumbuk kentang dan keledek yang telah direbus sehingga empuk tadi.

6. Satukan kesemua bahan-bahan di atas dan gaul rata menggunakan air rebusan daging. Sekiranya adunan tidak halus, bolehlah dikisar menggunakan blender supaya kuahnya lebih halus.

7. Kemudian, masukkan bahan yang telah digaul rata ke dalam periuk, masak di atas api yg sederhana. Sekiranya kuah kelihatan cair, puan boleh bancuhkan sedikit tepung jagung/tepung gandum dah masukkan ke dalam kuah.

8. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Boleh juga ditambah dengan serbuk perasa sekiranya suka.

9. Masak sehingga kuah mendidih.

Cara MemBuat Kuih:

1. Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk.

2. Pukul 1 biji telur ayam sehingga kembang dan masukkan ke dalam tepung tadi.

3. Masukkan udang, daun bawang dan kucai yang telah dipotong ke dalam adunan.

4. Kacau adunan hingga sebati, masukkan 1 sudu mauripan untuk menjadikan adunan kembang. Garam secukup rasa.

5. Biarkan sehingga adunan kembang barulah digoreng seperti membuat jemput-jemput tepung.


Hiasan:

1. Rebus 3 biji telur dan belah 2 setelah masak.

2. Hiris nipis daun sup untuk ditabur ke atas mee.

3. Gorengkan bawang untuk penabur.

4. Tumbuk udang kering sehingga menjadi serbuk halus.

5. Hiris nipis cili masak.

6. Rebus tauge.

7. Potong kuih yang telah digoreng tadi.

Apabila telah siap, mee bolehlah diletak di dalam mangkuk berserta kuah, Hiaskan dengan telur rebus, bawang goreng, daun sup, tauge, serbuk udang kering, cili hiris dan kuih yang telah dipotong-potong.


Mee Jawa [CoKeLat-RaWkZ]

1 kg yellow noodles

1 kg medium prawns

500g sweet potatoes - mashed

50 g gula melaka

2-3 heap tbsp cornstarch

1/2 cup oil

salt & pepper

2.5 l water

To make herb paste, blend or pound:

3 stalks lemon grass

6 shallots

4 pips garlic

4 cm ginger

4 cm galangal

5 red chillies

Heat oil and fry the paste till fragrant.

Add prawn stock, simmer and bring to a boil.

Stir in the mashed potatoes and thicken with the cornstarch
and season with sugar and salt and pepper.
Serve with fried tofu, slices of hard boiled egg,
prawns, beansprouts, potatoes and a squeeze of lime juice.
To make prawn stock:

Bring 2.5 litre water to a boil and pour in the prawns.

When prawns are cooked, dish them out.

Shell the prawns and keep aside for the noodles.

Return the prawn shells to the pot to make prawn stock.

Continue boiling the stock for another 30 minutes.

Discard the shells.


Mee Jawa Istimewa [ninoZ]


Bahan-bahan :

300 gm mee

2 biji ubi keledek

絢ati udang basah

2 sudu tepung ubi

1 sudu besar chili boh

10 ulas bawang putih

10 ulas bawang kecil

2 cm halia, 2 cm lengkuas

1 btg serai

sawi & taugeh

garam & minyak ikut rasa

tahu digoreng dan dihiris memanjang

2-3 biji limau sambal

Cara-cara :

Ubi & udang direbus berasingan dan ditumbuk halus kedua-duanya.

Bawang kecil, bawang putih, halia, lengkuas dikisar halus.

Tumis bahan yg dikisar tadi dan masukkan air serta ubi keledek dan udang.

Masukkan tepung ubi, serai yg dititik serta gula & garam mengikut rasa.

Taugeh,sawi & mee dicelur & hidangkan bersama tahu
dan tuangkan kuah yg sudah dimasak keatasnya.
Perahkan sedikit limau sambal ikut selera anda


Mee Jawa II [ninoZ]

Ingredients :

1kg yellow noodles

1kg medIum prawns

500g sweet potatoes, mashed

50g gula melaka

2-3 heaped tbsp cornstarch

1/2 cup oil

salt and pepper

2.5 l water

Herb paste (blend or pound):

3 stalks lemon grass

6 shallots

4 pips garlic

4 cm ginger

4 cm galangal

5 red chillies

Method

Heat oil and fry the paste till fragrant.add prawn stock,
simmer and bring to a boil.
Stir in the mashed potatoes and thicken with the cornstarch
and season with sugar and salt and pepper.
Serve with fried tofu, slices of hard boiled egg, prawns, beansprouts, potatoes
and a squeeze of lime juice.
To make prawn stock:

Bring 2.5 litre water to a boil and pour in the prawns.

When prawns are cooked, dish them out.

Shell the prawns and keep aside for the noodles.

Return the prawn shells to the pot to make prawn stock.

Continue boiling the stock for another 30 minutes.

Discard the shells.


Mee Jawa [shinchan]

bwg merah )

bwg besar )

bwg putih )

halia ) blend

cili kering )

udang kering )

ubi keledek / ubi kentang direbus

cara2 :

1. tumis bahan2 yg di blend dlm periuk hingga wangi & garing

2. sambil tu blend plak keledek/kentang yang direbus tadi.

3. Tuang la blended keledek/kentang dalam periuk.

4. Tambah air sket (shinchan tak suka pekat sangat)

5. Tambah garam & gula secukup rasa....

6. If guna kentang taruk la gula lebih sket sbb dia tak manis mcm keledek.

7. dah siap....

8. tuangla atas mee & accesories nya...

accesories mee jawa :

ikut suka la...telur rebus, tahu goreng, sawi celur,

lada besar, taugeh, daun sup, bwg goreng. bla..bla..bla...

kalau taruk tepung goreng, jadila mee rebus!

pas tu kalau dalam kuah & accesories letak udang basah, jadila mee udang plak!


MEE JAWA [hanieliza]

Bahan-Bahan:

1 kg mee kuning (dicelur)

1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]

300gm tauge (buangkan kakinya)

2 tangkai daun bawang (dihiris)

5 biji cili merah (dihiris)

3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)

3 biji telur rebus (dibelah)

3 biji limau nipis (dibelah)

Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:

1/2 kg keledek (direbus & dikisar)

3 ulas bawang putih ]

5 ulas bawang merah ]

3 batang serai ] mesin halus

Sedikit halia ]

sedikit lengkuas ]

230 gm udang kering ]

2 s/b cili kisar

2 s/b serbuk kari daging

air rebusan daging

Sedikit garam

Sedikit minyak masak

Sedikit gula

Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mee Rebus-http://myperiukbelanga.blogspot.com/



Teringat masa dulu2 teringin nak masak mee rebus, sepatah haram mak tak tau. nak buat sendiri takut tak menjadi, maklum semangat 5 minit aja. terpaksa beli rencah siap segera kat pasar. lepas tu rasa mee rebus yg mak masak semua sama aja sbb pakai rencah yg sama. so skrg ni mak dah terer buat bumbu dia sendiri ahak! passed dgn cemerlangnya. ialah saper lagi kalau tak dapat pujian dari org rumah sendiri. kembang kuncup idung ku ini :p

Bahan2nya:
1/2 kilo tetelan, potong kecil2, rebus hingga empuk (jgn buang airnya)
1 kilo mee kuning, celur & ketepikan
50 sen taugeh, dicelur 1 min.
limau kasturi
telor rebus
tahu goreng
bawang goreng
daun sop/bawang
lada hijau, dihiris
2 batang serai, dititik

Dikisar halus:
7/8 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia
50 gm udang kering atau udang geragau kering, direndam dahulu
---
1/2 cawan taucho, cuci, tos & tumbuk sederhana kasar2
2 1/2 tbsp rempah kari ikan
2 1/2 tbsp serbuk ketumbar
2 tbsp atau lebih lada kisar
3 biji keledek oren, direbus, kupas kulit & kisar dgn sedikit air
gula pasir*
gula timbang (warna oren)*
garam
*sukatan gula terpulang pada individu utk perasa masing2

Cara2nya:
1. Panaskan minyak dlm periuk & tumis serai hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan lada kisar & tumis hingga terbit minyak.
2. Masukkan tetelan serta airnya. Gaul rata hingga sebati.
3. Masukkan rempah kari & ketumbar, gaul lagi.
4. Masukkan keledek, taucho, gula & garam. Masak hingga mendidih.
5. Sediakan mee, taugeh di dlm mangkuk & tuang kuahnya. Tabur bahan yg lain2.


Mee Bandung



Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm ayam (dipotong kecil)
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/nipis (belah 2)
2 biji telur (rebus dan belah 2)
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (belah
bawang goreng
cili merah/hijau (mayang)
Garam & minyak masak  

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih,
bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
Biarkan merenih perlahan-lahan.
4. Masukkan udang, sawi, & masak selama 2 minit.
5. Bila dah masak boleh ditutp api dan hidangkan.
Posted by hanieliza at 11:58 AM 0 comments Links to this post


MEE BANDUNG MUAR--http://www.noorma.tk/


Bahan-Bahan:
* 1 kg mee kuning – dicelur
* 400g sawi – dipotong dan dicelur
* 4 keping tauhu – dipotong dadu dan goreng
* bawang goreng
* 3 tangkai cili merah – dihiris nipis
* 2 sudu besar sos tiram
* 1 cawan udang – buang kulit
* 1 cawan daging – rebus dan hiris nipis
* ½ cawan sotong – hiris
* 4 cawan air rebusan daging
* 1 paket fish cake -hiris nipis
* 1 biji keledek oren – direbus dan dilecek
* 1/2 cawan gula
* garam secukup rasa
* 4 sudu besar kacang tanah digoreng tanpa minyak – dikisar
* minyak utk menumis

Bahan kisar:
* 10-15 tangkai cili kering
* 10 ulas bawang merah
* 6 ulas bawang putih
* 1/2 cawan udang kering – direbus

Cara membuat:
* Blend bawang besar, bawang putih, cili kering & udang kering sehingga lumat.
* Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bahan2 kisar kemudian masukkan gula kacau sehingga wangi
* Masukkan sos tiram,sotong, udang dan daging rebus, kentang lecek, kacang tanah & masak sampai mendidih.
* Bila hampir masak masukkan fish cake
* Di dalam kuali lain, ambil sedikit kuahnya utk memasak telur. Masak telur satu persatu.
* Semasa hendak menghidangkan, ambil mee masukkan ke dalam pinggan diikuti sawi kemudian curahkan kuah diatasnya, letakkan sebiji telur yg telah dimasak tadi, hirisan cili merah, tauhu goreng dan taburkan daun sup dan bawang goreng.


Mee bandung [AssamBoi]


air rebusan daging/ ayam
cili boh
bawang putih
telur
sawi
bawang goreng
tomato sos
Tepung jagung

panas kan minyak masukkan 2biji bawang putih .. lepas tuu masukkan cili boh 2 sudu makan... tunggu seketika sehingga cili boh dah betul2 masak lepas tuu masukkan tomato sos.. kacau seketika dan masukkan air rebusan tadi bila dah mengelegak air rebusan tadi masukkan telur tapi jgn kacau telur tuu biar masak agak-agak dah ok masukkan tepung jagung bagi kuah tak cair... lepas tuu masukkan mee dan daun sawi.. masukkan kan dalam mangkuk taburkan dengan bawang goreng daun sup dan cili..
Selamat Mencuba


Mee Bandung Asli [dewi]
Bahan2 untuk kuah
Cili kering ( blender) - dlm 3-4 senduk ( nak pedas tambah lagi ler kalau tak kurang kan)
ayam ( potong kecik2)- 1/2 ekor)
udang (buang kulit) - kalau kaya sgt buh ler byk tak der buat rencah sikit pun jadik ler
fish kek ( potong nipis)
fish ball ( potong nipis gak)
keledek ( rebus) 1 kilo
daun sup & bawang
sos tomato. 1 botol kecik
bawang putih & merah untuk menumis
asam keping

bahan2 tabur

Daging ( di rebus pas tu potong nipis2 dan di goreng garam kunyit)
tahu ( goreng pas tu hiris tebal 1 tahu potong jadik 5-6 keping )
daun sup & bawang ( hiris halus)
cili merah ( hiris halus)
bawang goreng
telur rebus ( belah 2)
mee kuning ( celur)
limau nipis ( potong) sori lupa had nie tadi

Cara buat kuah
Tumis bawang sampai wangi dan tumis cili blender ... sampai wangi.
peh tu masukkan ayam, udang, fish kek & fish ball .
bahan2 nie sebenar nyer optional ader ayam & udang pun dah cukup.
dan masukkan asam keping dan sos tomato.

(petua : kulit udang yg kita siang tu jgn buang , basuh dan rebus kendian blender kan .
pas tu tapis ambik air nyer)
tunggu sampai bahan yg kita tumis tu bersama2 cili tu semua pecah minyak.
sementara tu belnder keledek yg dah rebus tadi. jgn cair sgt nanti kuah cair tak best. ( jgn ader ketul2 tau)
bila bahan tumisan dah masak masukkan air udang tadi ngan keledek .
tgk ler jgn pekat sgt dan jgn cair sgt. kalau pekat sgt tambah air sikit.
peh tu buh ler garam. rasa kasi cukup rasa masam manis nyer. biar didih seketika.
potong daun sup daun bawang sapanjang 3-4 inci panjang
dan masukkan dlm kuah. dah siap.

cara hidang:
buh mee dlm pinggan . buh tahu 2 keping, daging 2 keping , telur rebus sebelah.
tabur daun sup & bawang, cili & bawang goreng. peh tu tuang kuah kat atas


Mee Bandung Muar [rodriguez]
Bahan bahan:
1/2kati kerang (direbus & dikopek kulitnya)
3sudu besar cili kering yg tlh dimesin
1/2kati sawi
1kati Mee kuning
1/2 kati daging (direbus)
Telur ayam - ikut berapa org yg makan
1cawan udang kering (mesin halus)
2cawan kacang tanah (mesin 1/3 halus)
4ulas bawang merah (mesin)
2ulas bawang putih (mesin)
daun sup
daun bawang
Bawang goreng
garam
gula

Bahan2 utk Sup:
1/2kati tulang lemb* (direbus-simpan airnya
1sudu jintan manis (dimesin)
11/2sudu jintan putih (dimesin)
4ulas bawang merah (dimesin)
1ulas bawang putih (dimesin)
1inci halia (dimesin)
daun sup & daun bawang
1kuntum bunga lawang (penumis)
1kuntum cengkih (penumis)
1batang kulit kayu manis (penumis)
1biji buah pelaga (penumis)

Cara buat sup tulang (A) :
Tumis bhn penumis hingga wangi kemudian masukkan bhn-bhn mesin goreng hingga kekuningan.
Lepas tu bubuhkan tulang yg telah direbus & air rebusnya.
Biar mendidih tambahkan garam daun sup & daun bawang.

Cara buat rempah mee (B) :
panaskan kuali.
Tumiskan bawang yg dimesin bersama cili mesin.
kacau seketika tambahkan udang kering & kacang yg telah dimesin.
Bubuhkan 1/2cawan air rebusan daging. biar seketika,
Tambahkan garam & sedikit gula.
kemudian masukkan isi kerang & daging.
tambahkan sedikit air rebusan daging.
Biar hingga masak. ketepikan.

Cara nak makan mee (C) :
Panaskan kuali kosong bubuh beberapa sudu bahan rempah mee yg telah dimasak (ikut berapa org yg makan)
tuangkan sup sebanyak mana yg anda suka biar mendidih seketika.
Kemudian masukkan mee kuning,sawi,daun sup & daun bawang &
pecahkan beberapa biji telur ayam (ikut berapa org makanlah).
bila nak makan boleh ditabur sedikit bawang goreng.
* seeloknya bila nak makan baru kita buat step (C) ni
sebab kalau kita buat awal-awal nanti meenya kembang & tak sedap dimakan.


MI MAGGI BANDUNG ALA BAMBU[putubambu]
Bahan2nya
1. Sebungkus Mee Maggi.. sebaiknya perisa kari.. perisa lain tak sodap..
2. Cili kisar (biasanya cili kering) dalam 2 sudu besar
3. Bawang putih - dihiris halus ataupun ditumbuk halus
4. Sawi atau Kobis - sedikit jer buat perencah
5. Telur sebiji (yg ni ikut sukalah..kalau nak bubuh lebih pun boleh)
6. Air dalam 2-3 cawan (ikut byk mana kuah yg anda hendak)
7. Cili sos dalam 2 sudu besar
8. Sedikit minyak masak dlm 3 sudu besar
9. Sedikit bawang goreng & cili merah dihiris halus utk hiasan

Cara2 membuatnya:
1. Tumis bawang putih sehingga kuning
2. Masukkan cili kisar tadi dan tumis lagi dlm 3-5 minit
3. Bubuh air dalam tumisan tadi... biar sehingga mendidih
4. Bila dah mendidih, boleh ler bubuh perencah kari Maggi tu tadi..kacau
lagi sehingga sebati
5. bubuh sos cili tadi.. dan kacau lagi
7. Masukkan 1 biji telur tadi.. biar telur masak sedikit (ikut suka nak keras ker lembik ker)
8. Masukkan sayuran tadi dan kepingan Mee Maggi tadi serentaK
9. Bila Maggi tadi dah agak2 masak (jgn lama sangat nanti Maggi tu lembik)
angkat dan hidangkan.
10. Hidangkan dengan sedikit bawang goreng & cili merah yg dihiris tadi.


Mee Bandung Simple [hanieliza]
Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
200 gm daging ayam (dipotong kecil)
300 gm udang
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/nipis (belah 2)
2 biji telur (rebus dan belah 2)
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (belah 8)
bawang goreng
cili merah/hijau (mayang)
Garam & minyak masak

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
4. Masukkan udang, sawi, & masak selama 2 minit.
5. Bila dah masak boleh ditutp api dan hidangkan

Cadangan Hidangan:
Masukkan mee & tomato ke dalam mangkuk.
Tuangkan kuah panas hingga penuh.
Bubuhkan telur rebus, cili merah, limau kasturi, daun bawang & bawang goreng.


Mi Bandung Pedas [chempaka_ku]
Bahan:
400g mi kuning
4 ulas bawang putih, dicincang halus
5 ulas bawang merah, dicincang halus
2 sudu teh cili boh (atau cili kering kisar fresh lagi bagus)
2 sudu teh sos cili
1 sudu teh kacang tanah, dihancurkan (i used peanut butter )

Bahan lain:
150g ayam, dipotong halus
150g udang
100g sotong
50g sawi
50g taugeh
1 mangkuk stok ayam
note: skip mana-mana ingredients yang tak suka or tak ada

Cara masak:
1. Tumis bawang putih dan merah.
2. Masukkan kacang tanah, cili boh dan sos cili. Gaul hingga sebati.
3. Selepas itu, masukkan ayam, udang, sotong (kalau pakai semua) dan stok ayam. Biarkan ia mendidih untuk seketika.
4. Akhir sekali, masukkan mi kuning, sawi dan taugeh. Kacau rata. Sedia untuk dihidangkan

Kalau lama lagi nak makan, part no. 4 tu dibuat sebaiknya sebelum makan supaya mee dan sayuran nampak fresh.


Mii bandung @ mi kuah mamak india [roz]
1 kg Mee Kuning
Telor (utk buat telor mata lembu(bulleye)
Isu Udang (goreng di-kuali tanpa minyak dan tepikan)
3/4 biji telor (goreng scramble)
$2/- daging (rebus dan potong slice2) Air-nya di-simpan
Sayor sawi dan Kobes (potong2 3 inchi panjang)
Sayor campor (mix vegetable)
Cili tumisan (cili boh campor bawang dan ketumbar jintan)
Sos Cili Maggi

Cara-nya:
1) Taroh sedikit minyak. Masokkan 1 tbsp cili tumisan dan Cili sos.
2) Tuangkan dua senduk air daging.
3) Masokkan sawi, kobes, udang daging, telor scramble.
4) Bila kuah sedang medidih, pecahkan telor (masak mata lembu)
5) Kemudian mee kuning dan mix vege dan garam. Agak 5min angkat dari kuali.
NB: Garam jgn banyak kerana mee dah masin)
Siap di-hidang. Boleh buboh bawang goreng di-atas utk pelengkap.


Mee bandung [buncis]
bungkus mee kuning
daging (rebus)
udang
2 keping tahu
2 bijik tomato
gula melaka
lobak
2 biji telur
sawi
kacang tanah (tumbuk halus)
perencah mee bandung muor (satu senduk)
bawang putih
bawang merah
cili kering (ikut kalo suka pedas letak banyak)

cara2
1.rebus daging tu bior empuk.air daging tu yg penting
2,tumis bawang putih + bwg merah + lada kering
3.masukkan air daging tadi dgn dagin sekali
4. masukkan udang
5.masukkan perencah mee bandung
6.biler dah gelegak masukkan tahu
7.masukkan kacang tanah ngna gula melaka(gula pasir pun boleh),masukkan telur
8.letak garam
10.me kuning,sawi,and lobak celur


Mee Bandung Asli [AngsaMerah]
Bahan2 untuk kuah
Cili kering ( blender) - dlm 3-4 senduk ( nak pedas tambah lagi ler kalau tak kurang kan)
ayam ( potong kecik2)- 1/2 ekor)
udang (buang kulit) -
keledek ( rebus) 1 kilo
daun sup & bawang
sos tomato. 1 botol kecik
bawang putih & merah untuk menumis
asam keping

bahan2 tabur
Daging ( di rebus pas tu potong nipis2 dan di goreng garam kunyit)
tahu ( goreng pas tu hiris tebal 1 tahu potong jadik 5-6 keping )
daun sup & bawang ( hiris halus)
cili merah ( hiris halus)
bawang goreng
telur rebus ( belah 2)
mee kuning ( celur)
limau nipis ( potong)

Cara buat kuah
Tumis bawang sampai wangi dan tumis cili blender ... sampai wangi.
masukkan ayam, asam keping dan sos tomato.
(petua : kulit udang yg kita siang tu jgn buang , basuh dan rebus & blender kan .
pas tu tapis ambik air nyer)
tunggu sampai bahan yg kita tumis tu bersama2 cili tu semua pecah minyak.
sementara tu blender keledek yg dah rebus tadi. jgn cair sgt nanti kuah cair tak best. ( jgn ader ketul2 tau)
bila bahan tumisan dah masak masukkan air udang tadi ngan keledek .
Pastikan kuahnya tak terlalu pekat atau terlalu cair
Masukkan garam- rasa kasi cukup rasa masam manis nyer. biar didih seketika


MEE BANDUNG [Cranko21]

 
1 kg Mee Kuning
Bahan2 A ?di kisar halus
15 btg lada kering
2 biji bawang besar (atau gunakan 15 biji bawang kecil)
4 biji bawang putih
2 sdm udang kering
sedikit belacan

Bahan2 B
100 gm udang ?buang kulit (tinggalkan ekor)
150 gm daging lembu 杁icincang (atau guna daging yg di potong nipis2)
100 gm isi ayam ?di potong nipis2
50 gm sawi - potong kecil
50 gm kobis hijau - potong kecil
4 biji tomato potong 6
2 sdm makan tomato puree (boleh di ganti dgn tomato sos)
4 sdm kicap manis
4 biji telor
air secukupnya (dlm 5 cwn)
?cube ayam knorr (optional)
garam & gula

Cara
?Tumis bahan kisar hingga garing.
?Masukkan daging lembu - masak sebentar dan masukkan air, tomato puree, kicap, isi ayam dan udang. Biarkan kuah mendidih ?rasa garam & gula
?Masukkan sawi, kobis. Biarkan sebentar dan masukkan mee. Kacau sebentar dan pecahkan telor sebiji- sebiji dan biarkan telor setengah masak.
?Hidangkan dgn tomato yg di potong tadi


Mee Ladna



Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kuning [500 gram]
100 gm udang [buangkan kulitnya]
100 gm sotong [dipotong]
100 gm isi ayam [dipotong]
kacang sepat
bunga kobis
carrot
capsicum merah dan hijau [potong panjang]
1 s/k lada hitam
1 biji telur
air secukupnya
sos tomato
sos tiram
Minyak masak
daun bawang & daun sup [racik]
bawang goreng  

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang merah dan bawang putih cincang. Gorengkan sampai wangi.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong
3. Masukkan air, sos tiram, tomato sos, lada hitam dan carrot.
4. Bila mendideh masukkana telur dan kacau supaya hancur.
5. Masukkan mee dan sayuran. Kacau rata. [Jangan masukkan garam kerana sos tiram dan sos tomato dah ada garam]
6. Bila sayur dah layu boleh masukkan dalam pinggan hidang dan taburkan daun bawang & daun sup serta bawang goreng.
Posted by hanieliza at 9:50 AM 0 comments Links to this post

Mee Kungfu

 

MEE KUNGFU

bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
Posted by hanieliza at 9:36 PM 0 comments Links to this post
Labels:

Fried Instant Mee


kekadang tak tahu nak masak apa..
begitu juga ngan kkliza..
bila tanya anak-anak..depa minta masak instant mee..mee maggi tuu…
tapi jemu juga asik rebus ngan air jer kannn…so kakliza cuba buat begini…

 


Bahan
2 bungkus mee segera [rebus dan toskan]
100 gram isi ayam [hiris nipis]
sawi [potong kecil]
kobis [potong kecil]
carrot [hiris nipis]
minyak
kicap

bahan tumbuk
3 biji cili merah
2 ulas bawang merah

Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk. Goreng sampai wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam lembut.
3. Masukkan sayuran dan juga sedikit kicap dan air.
4. Kacau rata. Masukkan mee dan biarkan sehingga lembut
5. Angkat mee dan hidangkan.
Posted by hanieliza at 8:13 PM 0 comments Links to this post

Mee Sizzling

 

MEE SIZZLING

Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
100 gm daging ayam (dipotong kecil-kecil)
100 gm udang [buang kulit]
1 s/b lada hitam (tumbuk)
3 cm halia (diketuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk])
300 gm sawi(dipotong)
100 gm kobis [potong kecil]
1 batang carrot [potong kecil]
4 s/b cili sos
5 s/b kicap manis
5 s/b sos tiram
2 cawan air
1 s/b tepung jagung
2 biji telur
Minyak secukupnya untuk menumis
cili merah atau ciliapi = bawang putih [tumbuk]
limau kasturi atau limau nipis

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
3. Masukkan air, sos tiram, kicap dan cili sos. Biarkan mendideh.
4. Masukkan kobis dan carrot.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sawi.
6. Bila mendideh masukkan telur.
7. Biarkan masak tuangkan atas mee yang telah dicelur.
8. Hidangkan dengan cili merah atau ciliapi tumbuk + bawang putih dan jus limau.
Posted by hanieliza at 1:08 AM 2 comments Links to this post

Mee Calong

Kekadang tu mmg rasa buntu nak masak nasi dan laukpauk…
so kakliza suka serve mee atau seangkatan dengannya..
lagi simple lagi kakliza suka masak..
senang kerja..tak banyak songeh…
MeeCalong


MEE CALONG [MEE FISHBALL]

Bahan
1 rangka ayam [potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
1 kiub ayam [maggi atau knor]

Bahan tumbuk/mesin
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam

Bahan Sos Kicap Pedas
15 biji ciliapi ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih ]
2 s/b kicap cair

Bahan Calong
1/2 cawan isi ikan tenggiri atau selayang
1 s/k lada hitam tumbuk
sedikit tepung jagung
sedikit garam

Cara.
1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Bulat2 bentuk kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
3. Masukkan air dan biarkan mendideh.
4. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendideh.
5. Apabila mendideh asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan calong.
6. Masukkan kiub ayam dan carrot dan bairkan mendideh perlahan2.
7. Masukkan sawi/kailan.
8. Bila mendideh tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
9. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
10. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.
Posted by hanieliza at 7:44 AM 4 comments Links to this post

Bihun Sup Utara

bihun sup utara

BIHUN SUP UTARA 

Bahan A
1 paket bihun ] rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit ]
Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda [potong besar]
300 gm perut
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam
air secukupnya

Bahan Hiasan
daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]
Sos Cili

Bahan
10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka
garam
gula dan air
Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendideh dan pekat

Cara
1. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
2. Daging dan perut dihiriskan nipis.
3. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.
5. Hidangkan,
Posted by hanieliza at 4:00 PM 2 comments Links to this post
Labels:


MEE HOON SUP BEBOLA DAGING--http://www.noorma.tk/

Bahan utk bebola daging:
* 600g daging cincang
* 70 g tepung kanji/sagu (tapioca flour)
* 50 g tepung jagung
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* 1 sudu besar sos tiram
* 1 sudu besar minyak bijan
* 1 sudu besar serbuk lada sulah
* ¾ sudu kecil garam

Cara membuat:
* Campurkan semua bahan-bahan kacau hingga sebati..
* Bulat-bulatkan mengikut size yg sesuai. Ketepikan

Bahan utk kuah:
* 2½ liter air
* 1 ketul kiub pati daging
* 2 sudu kecil kicap cair
* 4 ulas bawang putih }dicincang halus
* ½ sudu kecil serbuk lada sulah
* 1 sudu besar minyak masak
* garam secukup rasa
* 2 batang celery } dihiris nipis
* 2 tangkai daun bawang }dihiris
* 3 tangkai cili merah/hijau } dihiris nipis
* sedikit bawang goreng
* 1 bungkus mee hoon } dicelur selama 1 minit dlm air mendidih,disejat kemudian dibilas dgn air sejuk supaya mee tak melekat

Cara membuat:
* Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan keperangan. Masukkan air, kuib pati daging, kicap cair, serbuk lada sulah, dan garam.
* Setelah mendidih, masukkan bebola daging tadi hingga terapung.
* Setelah daging terapung masukkan celery.
* Untuk menghidangkan, masukkan mee hoon , daun bawang, hirisan cili, bawang goreng dan sambal kicap.
* Tuangkan sup dan bebola daging atasnya.
* Hidangkan panas-panas.


SOTO--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan: Anggaran untuk 5-6 orang
* ½ ekor ayam (berat 900 g) } dipotong 2
* 300 g nasi himpit segera } direbus hingga masak kemudian sejukkan
* 1 sudu besar rempah serbuk sup Adabi
* suhun } digoreng
* 1 tangkai daun bawang }dihiris
* 1 tangkai daun sup} dihiris
* 100 g kacang tanah }digoreng
* 2 sudu besar minyak untuk menumis
* 100 g taugeh } buangkan ekornya
* 9-10 cawan air atau 2.5 liter air
* garam secukup rasa

Bahan penumis:
* 3 cm kulit kayu manis
* 2 biji buah pelaga
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih

Bahan kisar:
* 4-5 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 cm halia
* 1 cm lengkuas
* 1 batang serai
* 1/2 sudu besar jintan manis
* 1/2 sudu besar jintan putih
* 1 sudu besar ketumbar
* 1/2 sudu kecil lada sulah
* 2 biji buah keras

Cara membuat sup/kuah:
* Panaskan minyak.
* Tumis bahan-bahan penumis sehingga wangi kemudian masukkan bahan-bahan kisar & serbuk sup, goreng hingga wangi dan garing.
* Masukkan air, ayam dan garam secukup rasa.
* Masak dgn api yg perlahan hingga ayam empuk.
* Setelah masak keluarkan ayam, ambil isinya siat-siatkan dan ketepikan. Tulang ayam dimasukkan balik kedalam kuah sup tadi.
* Ketika menghidang,isikan nasi impit ke dalam mangkuk kemudian masukkan pula suhun, taugeh, isi ayam, begedil, bawang goreng, daun bawang, daun sup, kacang goreng dan sambal kicap. Tuangkan kuah. Sedia untuk dimakan.

Bahan sambal kicap:
* 10 biji cili api
* 7 sudu besar kicap manis
* 1 ulas bawang putih

Cara membuat sambal kicap:
* Campurkan semua bahan kemudian kisar halus.

Bahan untuk begedil:
* 500 g kentang
* 150 g daging kisar
* ½ sudu kecil serbuk lada sulah
* ½ gengam bawang goreng
* 1 biji telur
* sedikit daun sup }dimayang
* garam secukup rasa
* minyak untuk menggoreng

Cara membuat begedil:
* Kentang dibuang kulit kemudian hiris nipis-nipis. Goreng hingga masak. Angkat ketepikan.
* Daging digoreng hingga kering airnya.
* Satukan daging, kentang goreng, serbuk lada sulah, daun sup, bawang goreng dan garam secukup rasa.
* Gaul dan ramas-ramas hingga sebati.
* Ambil sedikit adunan dan kepal-kepalkan menjadi bulat kemudian leperkan sedikit.
* Pukul telur kemudian celupkan adunan yg telah dileperkan tadi ke dalam telur dan goreng hingga keperangan.

* Nota: Jika suka, nasi impit boleh digantikan dgn mee hoon atau mee kuning yang telah dicelur.

Laksa Sarawak



Bahan
1 bungkus [500 gm ] bihun [rendam dan celurkan dengan air panas. Toskan]
300 udang [rebus dan toskan]
2 keping dada ayam [siatkan]
1 batang timun [ sagat halus - macam laksa penang]
1 cawan togeh
3 biji telur [buat dadar dan hiriskan halus]
3 biji cili merah [hiriskan]
10 biji limau [belah 2 dan buangkana biji]
2 pokok daun ketumbar [hiris halus]  

Bahan Kuah
3 ulas bawang merah ]
2 uals bawang putih ] mesinkan halus
10 tangkai cili kering ]
2 batang serai [ketuk]
1 cm lengkuas [ketuk]
3 s/b pes laksa sarawak
2 cawan santan pekat
5 cawan santan cair
1 cawan air rebusan udang
minyak
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin halus dan serai sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan pes laksa dan kacau rata.
3. Masukkan air rebusan udang dan santan cair juga ayam. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan santan pekat dan didehkan sehiingga naik minyak dan pekat.
5. Rasakan garam dn tutup api.
6. Keluarkan ayam dan siatkan isinya saperti ayam soto.
7. Hidangkan saperti dalam gambar.
Nota; Kakliza tidak rebus taugeh kerna mahukan kerangupan taugeh.
Posted by hanieliza at 9:37 PM 0 comments Links to this post

Laksa Asam

 

Bahan
1/2 kg ikan kembung, direbus dan diambil isinya –> diperoikan /cincangkan
1 bungkus laksa kering, [direndam sehingga lembut lalu direbus sehingga kembang dan toskan]
8 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan [belah 4]
3 tangkai daun kesum
10 biji limau kesturi, dibelah dua & buang biji
air rebusan ikan
Garam secukup rasa
1 batang serai [ketuk pecah2]
1/2 cawan jus asam jawa
1 s/b minyak

Bahan A (Dikisar halus):
5 cm belacan
15 tangkai cili kering
1nci lengkuas
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 s/b belacan
Bahan (Dihiris halus):
1 bawang timun
2 biji bawang besar
1/2 biji nanas
2 biji cili merah
daun selum

Cara membuat kuah:
1. Panaskan sikit minyak dan tumiskan serai & bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam gelugur, jus asam jawa, daun kesum, dan bunga kantan.
3. Masak sehingga mendidih. Rasakankan garam secukupnya.
4. Renihkan sehingga pekat.

Cara menghidang:
Masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah laksa ke atasnya dan hiaskan dengan bahan yg dihiris serta limau kesturi.

NOTA…
Kalau nak tambah kuah petis [otak udang tu]..cairkan otak udang dengan sikit air panas dan masukkan dalam pinggan hidangan laksa..sedapnya..nyummmm..nyummmm….
Posted by hanieliza at 12:02 PM 0 comments Links to this post


ASAM LAKSA--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 500 g laksa } direbus/celur hingga lembut
* 800 g ikan parang/kembung/selayang
* 2 1/2 pt (1500 ml) air
* 1/2 cawan asam jawa *
* 1 pt (600 ml) air *
* sedikit gula
* garam secukup rasa
* MSG jika suka
* 1 kuntum bunga kantan
* ambil air asam jawa dgn mencampurkan asam jawa dgn air

Bahan kisar:
* 1 btg serai
* 1 inci lengkuas
* 10 ulas bawang merah
* 8 tangkai cili kering
* 4 tangkai cili merah
* 4 biji buah keras
* 1/2 inci kunyit hidup
* 1 inci belacan

Ulaman/hiasan:
* 1/4 biji nenas (dipotong kecil)
* 1/2 btg timun (dipotong halus)
* 4 tangkai cili merah (dihiris)
* 2 labu bawang besar (dimayang)
* beberapa tangkai daun pudina jika suka
* petis udang jika suka

Cara membuat:
* Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
* Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
* Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)
* Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa, bunga kantan dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih
* Masukkan isi ikan dan renehkan selama 5-10 min.
* Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
* Hidang panas-panas.
* Selamat mencuba..dah cuba sekali pasti nak lagi


LAKSA TERENGGANU (KUAH MERAH)--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 1 kg laksa basah/ 1 bungkus laksa beras kering
* 1 kuntum bunga kantan
* 10 urat kacang panjang
* 100 g taugeh
* 1 ikat pucuk gajus
* ½ biji kubis bulat
* 1 batang timun
* 1 ikat daun kemangi/selasih
* Semua ulam dimayang halus kecuali taugeh buang ekornya.

Sambal belacan:
* 4 tangkai cili merah
* 1 sudu kecil belacan } dibakar sekejap

Cara:
* Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.

Bahan utk kuah:
* 1 biji kelapa } jadikan 5 cawan santan
* 3 sudu besar cili kisar
* 6 ulas bawang merah } dikisar
* 2 ulas bawang putih } dikisar
* 1.5 cm halia }dikisar
* 1 cm lengkuas } dikisar
* ½ sudu kecil belacan
* 50g gula melaka
* 2 sudu besar kerisik
* 2 ½ sudu besar rempah laksa
* 3 keping asam keping
* 5-6 ekor/600g ikan selayang
* 4 sudu besar minyak masak utk menumis
* garam secukup rasa

Cara membuat:
* Ikan dikukus/rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
* Semua bahan-bahan kisar hendaklah dikisar mengunakan santan dan air rebusan ikan.
* Panaskan minyak dan masukkan cili kisar. Tumis dan kacau hingga pecah minyak.
* Di dalam mangkuk kecil campurkan bahan2 kisar, rempah laksa dan belacan. Kemudian masukkan campuran ini ke dalam periuk kacau hingga pecah minyak.
* Selepas itu masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, dan gula melaka. Kacau sehingga kuah pecah minyak dan sederhana pekat.
* Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan.


LAKSA JOHOR--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan: Anggaran untuk 6-7 orang
* 500 g spaghetti- direbus hingga lembut.
* 500 g ikan selayang/parang }direbus
* 200 g udang basah- direbus }
* 100 g udang kering }
* 1 sudu besar ketumbar }
* 1/2 sudu besar jintan manis }
* 1/2 sudu kecil jintan putih } dikisar
* 2 cm halia }
* 1 cm lengkuas }
* 2 ulas bawang putih }
* 6 ulas bawang merah }
* 1-2 batang serai }
* 1 sudu makan kerisik
* 2 sudu besar cili kering kisar
* 3 sudu besar rempah kari ikan
* 1 biji kelapa – jadikan 5 cawan santan
* garam secukup rasa
* 2 keping asam keping/gelugor
* 4 sudu besar minyak untuk menumis

Cara membuat kuahnya:
* Rebus ikan seketika. Tapis tetapi air rebusan jangan dibuang. Ambil isi ikan dan kisar bersama udang basah & kering.
* Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang telah dikisar bersama cili kisar (kecuali ikan dan udang) dan rempah sehingga garing.
* Masukkan santan, air rebusan ikan, kerisik, asam keping, ikan dan udang yang telah dikisar halus
* Biarkan sehingga mendidih dan pecah minyak. Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
* Spaghetti direbus hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak untuk mengelakkan ianya melekat antara satu sama lain.

Bahan Ulam:
* 1 biji timun
* 1 kuntum bunga kantan
* 4 batang kacang panjang
* 4 biji limau kasturi
* 20 helai daun selasih
* Sedikit daun kesum
* 200 g taugeh

Cara menyediakan ulam:
* Timun, bunga kantan, daun kesum, daun selasih dan kacang panjang dipotong halus.
* Taugeh dibuang ekor (jangan dicelur)
* Limau kasturi dibelah 2.

Cara menghidang:
* Letakkan spaghetti di dalam pinggan kemudian letakkan kuah, ulam dan ditambahkan dengan sambal belacan dan limau kasturi.


LAKSAM TERENGGANU--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan membuat laksam:
* 2 cawan tepung beras
* 4 cawan air
* ½ sudu kecil air kapur
* 2 sudu kecil tepung ubi
* secubit garam

Cara menyediakan:
* Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit.
* Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus.
* Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak)
* Angkat dan gulung kemas-kemas (spt gambar di atas). Buat begini hingga selesai semuanya.
* Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah ke atasnya secukup rata apabila dihidangkan.

Bahan untuk kuah:
* 4 ekor ikan kembung/selayang
* 1 sudu makan lada hitam
* 5 ulas bawang merah
* 1 biji kepala parut diambil santannya
* 2 keping asam gelugur
* sedikit garam

Cara membuat kuah:
* Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
* Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
* Tumbuk bawang merah dan lada hitam hingga lumat.
* Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
* Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.

Bahan untuk ulam:
* Daun kesum secukupnya dimayang halus
* Kacang panjang secukupnya dimayang
* Timun dimayang
* Daun selasih/kemangi dimayang


LAKSA KEDAH--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* sebungkus laksa kering-direbus
* 1 kg ikan selayang atau ikan kembung
* 1 kuntum bunga kantan-dimayang
* 1 ikat daun kesum
* 2 sudu besar cili kering kisar-boleh ditambah jika suka pedas
* 20g belacan
* 10 keping asam keping ( asam gelugor)
* 10 ulas bawang merah
* garam secukup rasa
* air secukupnya

Cara membuat kuah laksa:
* Ikan dibersihkan dan rebus sehingga masak.
* Buangkan tulang ikan, kisar isi ikan bersama bawang merah menggunakan air rebusan.
* Tulang ikan dikisar berasingan kemudian ditapis, ambil air nya sahaja.
* Masuk ke dalam periuk semua bahan-bahan kisar, bunga kantan, daun kesum, asam keping, belacan dan cili kisar.
* Masak dengan api sederhana, biarkan mendidih sehingga masak. Kuah jangan terlampau cair dan tidak terlalu pekat.
* Masukkan garam secukup rasa.
* Sedia dihidang panas-panas bersama laksa yang telah direbus serta salad, timun, telur rebus, limau nipis, cili merah/cili padi dipotong


MEE KUNING--http://www.noorma.tk/


Bahan-bahan: menghasilkan 700 g mee kuning
* 350g tepung high protein
* 2 biji putih telur – boleh juga ganti kpd 1 biji telur
* 1 sudu kecil air kapur
* 100 ml air
* sedikit pewarna kuning
* 1 sudu kecil garam (paras rata)
* 6 sudu besar minyak masak atau secukupnya
* sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:
* Ayak tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
* Di dalam bekas lain campurkan telur, air kapur, air, pewarna kuning dan garam kemudian kacau sebati
* Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
* Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
* Bahagi doh kpd 4 bahagian
* Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)
* Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
* Pilih ketebalan yg dikehendaki (K.Noor guna no 4), gelek utk kali terakhir disini
* Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila mee keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian mee
* Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
* Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
* Celur mee dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2 mee tu)
* Kemudian toskan mee tersbt, gaul dgn 3 sudu besar minyak masak
* Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.

* Nota: Doh mee ni mmg keras jika dibandingkan dgn doh karipap


KUEYTEOW--http://www.noorma.tk/

Bahan-bahan:
* 250g tepung high protein
* 100g tepung beras
* 2 biji putih telur – boleh ganti 1 biji telur tapi hasilnya akan kekuningan sket lah
* 100 ml air – tambah 2-3 sudu kecil jika perlu
* 1 sudu kecil garam (paras rata)
* 6 sudu besar minyak masak atau secukupnya
* sedikit tepung utk taburan

Cara membuat:
* Ayak kedua2 tepung ke dalam mangkuk besar, buat lubang ditengahnya
* Di dalam bekas lain campurkan telur, air dan garam kemudian kacau sebati
* Curahkan campuran air tadi ketengah2 tepung.
* Uli sehingga sebati dan menjadi doh yg kental
* Bahagi doh kpd 4 bahagian
* Ambil 1 bahagian, leperkan kemudian lalukan ke dlm mesin (guna yg paling tebal, bermula no 1 kalau mesin K.Noor)
* Kemudian ulang menggeleknya sehingga hasilnya licin dgn menggunakan ketebalan yg makin berkurangan
* Pilih ketebalan yg paling nipis (K.Noor guna no 6), gelek utk kali terakhir disini
* Sapukan sedikit tepung atasnya (supaya bila kueyteow keluar ianya tak melekat antara satu sama lain) kemudian lalukan kpd mesin juraian kueyteow
* Ulang begini sehingga abis ke empat2 bahagian doh tadi
* Bila dah selesai kesemuanya, didihkan air masukkan 3 sudu besar minyak dlm air tersebut
* Celur kueyteow dlm air mendidih (guna api perlahan) selama 2 minit (jgn celur sekali gus, celur sket2)
* Kemudian toskan kueyteow tersbt, gaul dgn minyak masak
* Sedia utk digunakan atau boleh disimpan dlm peti sejuk selama 3-4 hari.

* Nota: Doh kueyteow ni mmg keras jika dibandingkan dgn doh karipap

No comments:

Post a Comment