Wednesday, April 10, 2013

DAGING

STEW TULANG



Bahan

700 gm tulang rusuk [basuhkan dan toskan
400 gm kentang [potong dadu]
1 batang carrot [potong dadu]
2 batang celery [potong pendek]
5 biji buah tomato [potong dadu]
10 biji cendawan butang [belah 4]
1 bungkus/bunjut rempah sup tulang
1 labu bawang besar
3 cm halia mayang
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam
garam
air secukupnya
daun sup [racik]

Cara
1. Masukkan semua bahan dalam slow-cooker dan setkan low. Air sama paras dengan bahan.
2. Masakkan selama 4 -5 jam.
3. Bila tulang/daging dah lembut lecekkan separuh kentang supaya kuah pekat..
4. Taburkan daun sup.
5. Hidangkan dengan roti biasa atau roti arab.

Posted by hanieliza


Daging Gulai Kawah
 

daging kawah

Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

Posted by hanieliza

Daging-Goreng

Bahan
500 daging batang pinang [hiris nipis]
100 gm kacang panjang [potong pendek]
1 cawan air
3 s/b cili sos
2 s/b kicap
1 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
3 s/b minyak
garam secukup rasa

Bahan Hiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang besar
3 cm halia

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukan daging, sos cili, kicap dan air. Kacau rata. Biarkan sehingga daging lembut dan air kering.
3. Masukkan kacang panjang dan garam. Kacau rata dan biarkan beberapa miniit.
4. Masukkan cili dan bawang besar. Kacau rata.
5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.

Posted by hanieliza



Sambal-daging

SAMBAL DAGING

Bahan

500 g daging [hiriskan nipis dan kecil]
1 labu bawang besar [potong gelang]
3 s/b sos tomato
2 batang serai [ketuk]
minyak
garam
gula

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai & bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak,
2. Masukkan daging yg telah dibasuh & toskan.
3. Masakkan sehingga daging lembut .
4. Masukkan sos tomato, garam dan secubit gula. Kacau rata.
5. Masukkan bawang besar dan akcau rata.
6. Rasakan garam dan boleh hidangkan.


Posted by hanieliza





RENDANG TOK


Nasi Daging

Bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
7 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
500 gm tomato cincangkan
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.
Posted by hanieliza Links to this post

Beef Steak



Bahan
500 gm daging steak/tenderloin [bersihkan]
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum

bahan kisar
1 s/b lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 inci halia

Cara:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.

SOS LADA HITAM
Bahan

1 s/b lada hitam
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

Cara.
1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
3. Bila mendideh, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.

SAYURAN
Salad bulat[potong kecil]
tomato segar [potong baji/nipis]
kentang goreng [potato chips]
baked beans[ panaskan sikit]

Susunkan semua saperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.
Posted byhanieliza


Beef Cassorole


Bahan
500 gm daging tenderloin [hiriskan kecil dan nipis]
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 s/b tepung jagung ]
1/2 cawan air ] bancuh
1 s/k kicap pekat ]
1 biji cili capsicum [potong dadu]
2 biji cili merah [hiriskan]]
1 batang carrot [hiris kecil]
2 biji kentang [potong kecil]
1 batang daun celery [hiris]
minyak
air secukupnya

Bahan hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 sm halia

Cara
1. Daging dibersihkan dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
3. Masukkan daging dan air. Masakkan sehingga lembut.
4. Masukkan kentang, celery dan carrot. Biarkan sehingga lembut.
5. Maskkan semua bahan sayuran dan air bancuhan tepung jagung.
6. Biarkan pekat dan tutup api.
7. Boleh hidangkan dengan ansi atau roti or mee
Posted byhanieliza


Gulai Daging Terengganu
 


GULAI DAGING TGANU
Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
5. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
6. Bila dah pekat, boleh hidangkan.
Posted by hanieliza

No comments:

Post a Comment