Wednesday, April 10, 2013

Gulai Cili Api Ikan Tenggiri dengan Bacang Muda..[Hooded^still_am]

bahan2:-
ikan tenggiri 2 keping (sederhana size)
cili api (biar byk sikit)
santan kelapa (alaaa lupa tanya mak tadi)
asam keping (satu jer cukup)
bacang muda sebiji ( hiris kasar2, biji buang laaa)
garam secukup rasa (kalau tak cukup leh taik minyak)
bawang sikit jer (tumbuk atau blend dgn cili tadi)
kunyit serbuk pun boleh


masuk semua dlm periuk, masak kan sehingga mendidih, kacau selalu supaya tak taik minyak


ikan keli masak lemak cili api campur pucuk ubi (NS STYLE) [ainafhira]

ikan keli
sebiji kelapa santan
segengam cili padi-ikut suka..
kunyit sebesar ibu jari
garam
pucuk ubi

tumbuk cili padi ngan kunyit letak garam kalau tak nak merecik
perah santan masukakn cili yg ditumbuk
biar mendidih masukkan ikan kendian masukkan pucuk ubi.. sekian


Lemak cili padi ikan sungai[antiQue]

Ikan sungai.. talapia ke.. lampam ke.. apa lah
bawang putih
bawang merah
cili padi (ikan sungai kena pedas)
kunyit hidup
santan
garam
perahan air limau kasturi

Yang ni lagi senang.. hiris je apa yang patut dihiris.. pastu tumbuk cili padi ngan kunyit.. pastuh.. masuk je semua sekali (except air limau kasturi) dalam periuk.. masaklah.. then dah dekat nak masak baru masukkan air limau kasturi.. (dia takleh masuk awal sangat nanti gulai pahit).. best masam-masam dan pedas-pedas

Kalau tak letak air limau kasturi pun, leh masukkan mangga muda ke, bacang muda ke..

No comments:

Post a Comment