Monday, December 22, 2014

GANACHE


CREAM COKLATatau GANACHE 1

250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin /mentega/minyak
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.


CREAM COKLATatau GANACHE 2

300-400 gm cooking chocolate - potong kecil2
100 gm whipping cream

Panaskancream hingga mendidih (sebentar saja). Angkat. Masukkan chocolate tu dan kacau hingga cair semuanya.

Kalau x cukup pekat,tambah lagi cookin gchocolate tu....until consistency dia jadi agak berat. Biar sebentar -then baru tuang atas kek - goyang2 sikit board tu (kalau pakai board),kalau pakai wire rack tu terus tuang je....lepas tu kemaskan....(lapcoklat yg sememeh kat tepi2 board tu)..kalau nak lagi tebal, biarkanfirst coating tu sejuk sikit, tuang sekali lagi. Baki ganache tu bolehbuat bunga, tp susah sikit sbb coklat mudah lembik.

lupa plak.. coating yg kat tepi kek tu  nurul ratakan ngan spatula..


CREAM COKLATatau GANACHE 3

1 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

CARA MEMBUAT ICING:
1.  Campurkan susu, koko dan minyak.
2.  Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat.
3.  Masukkan garam dan vanila.
4.  Tuangkan ke atas kek rata2


CREAM COKLATatau GANACHE 4 1mas2ra

Bahan
350 g cooking chocolate
200 ml whip cream

Cara
1. Cairkan cooking choc mengikut kaedah double boil.
2. Bila dah cair masukkan whipping cream dan kacau rata/sebati.
3. Biarkan semalaman.
4. Bila nak gunakan thawkan dan sapukan atas brownies.
[boleh cairkan ngan microwave ..hanya 10 - 15 saat]


CREAM COKLATatau GANACHE 5
Assalammualaikum semua...
kalau nak tau cara nak buat krim kek coklat meh sini sitislam beritahu..

bahannya
1/2 tin susu cair
250g coklat masak
1 sudu teh lemak sayur/minyak
1 sudu teh tepung jagung
coklat urai(kalau suka)

caranya
panaskan coklat masakan dan lemak sayur dengan menggunakan double boil
lepas coklat tu cair masukkan susu cair dan tepung jagung
kacau sebati sampai coklatnya pekat...nak tahu camner pekatnya..bila diangkat ia akan bertali..
Selalunya sitislam buat kalau nak bagi cepat likat..lepas campuran tu sebati sitislam akan masak terus atas api dengan api yang kecil sekali..kalau api besar coklat akan hangus dan pahit.
lepas tu biarkan coklat tu sejuk
bila dah sejuk sapukan di atas kek tadi...pastu kalau nak best lagi taburkan coklat urai.
Bila dah diratakan masukkan kedalam peti sejuk dalam masa 3 jam..jangan risau kek tu tak akan jadi keras...pastu keluarkan dan bolehlah dipotong..cubalah insyaallah ianya sedap dan tak berapa manis krimnya..wassalam


CREAM COKLATatau GANACHE 6

180g mentega / marjerin
300g gula hastad / halus
2 biji telur
300 ml susu segar / cair
2 sudu teh cuka / air limau nipis

Persediaan
1- tepung + baking powder + soda bicabonat = diayak
2- susu segar + cuka = dicampurkan selama 5-10 minit untuk dijadikan yoget.

Cara
1. Pukul marjerin + gula halus hingga ringan dan berkerim. Masukkan telur sebiji (dipukul) demi sebiji. Pukul lagi sehingga ia kembang dan ringan.
2. Mmasukkan bahan yang diayak dengan susu + cuka bersilih ganti, diakhiri tepung.
C selama 1 jam 10 minit.?3. Bakar atas acuan 21sm, suhu 175


CREAM COKLATatau GANACHE 7

vaku tak de resepi yg bersukatan utk topping chocolate cake.
tapi ni lah yg aku selalu buat. . .

1 bar cooking chocholate
1/2 buku butter (utk kasik kilat)

dua dua ni, double boil, utk cairkan. mix well.
tuanglah atas kek coklat tu. dah tu, kalau aku yg buat, aku bakar badam skit, tabur kat atas topping tu, masa chocholate tu masih lekit lekit.
sedap!

harsha... tak banyak sgt ke 1/2 buku butter tu...? selalunya suria guna 1/4 buku butter jer... sebab takut cooking chocolate tu lambat keras balik... ade effect tak...?


CREAM COKLATatau GANACHE 8

250 gm cooking coklat
1/2 tin susu cair
1 sudu besar cornflour
1 sudu besar gula pasir



CREAM COKLATatau GANACHE 9

1 buku coklat masakan
1 cawan susu cair

Cairkan coklat masakan bersama susu dengan cara
double boiling. Kacau hingga rata.


=========================================================================

Author: Jonah     Time: 19-3-2005 10:32 PM

  QUOTE:
Originally posted by redapple at 16-3-2005 11:40 PM:
nak tanya..kalau topping nak guna serbuk koko je tak blh ke??ade cr die tak..
Red tak suka la nak double boiling tu...leceh..
kalau ade bgtau ek...

Siannya red, meh akak cuba2 jawabkan...

Kalau nak pakai serbuk koko boleh gaklah, u cubalah masakkan serbuk koko tu dengan susu cair, buh minyak skit untuk likat.

Dulu2 pernah buat, tapi lamaaaaaaaaaaaaa dah tak buat2.  So, takut gak kalau silap pulak.  Cuba tunggu chef pro kat sini jawab.  Akak ni saja enterprem, kira tgh commercial break la ni... hehehe...

Tapi kan red, smalam akak buat double boiling tu tak susah mana.  Mula phobia gak, sebab blajar dulu tahun 1990, pastu tak try2.  Nasib baik chef bebop guide camana nak wat... meh akak citer skit...

Ok, bubuh air dlm periuk - akak guna periuk kukusan tu je, bubuh mangkuk dlm tu untuk letak periuk yang berisi coklat + susu cair.

So, coklat tu potong2 - then campur susu, agak2 lah, bubuh dlm periuk lain, kemudian tenggekan atas mangkuk yg ada dlm air di dalam kukusan tu, just nice touching the water.

Hidupkan api kecil je, sambil tu kacau2 jelah coklat dan susu tu sampai cair.

Kalau tercair takpe, bubuh je dlm peti ais kejap, sebelum curah atas kek.

Red, punyalah sonang... lepas ni akak yang baru je nak belajar masak ni kiranya dah confident habis dah nak buat.

So, credits to tuan punya kek, Chef Bebop, dan juga Pembantu Khas, Chef Soda, yang pimpin akak untuk menyiapkan kek ini sehingga berjaya.

Cuma maklumlah 1st trial, silap nya banyak, takde kertas minyak lah, terpaksa guna A4 - ingat mak2 kita dulu, guna kertas buku sekolah je...

Lepas ni, sure cantik, harap2 lah...

No comments:

Post a Comment