Friday, December 26, 2014

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

Devil Food Chocolate Cake


Assalamualaikum
 
Debaran dan penantian pastinya sudah berakhir semalam.. Kepada mereka-mereka yang berjaya pastinya senyuman sentiasa terukir dibibir. Kegembiraan, keceriaan, kesyukuran, dan kebanggaan pastinya tergambar di wajah masing-masing. Bangga dan gembira dengan usaha dan penat lelah bertungkus lumus mentelaah pelajaran berbayar dengan segulung kejayaan. Tahniah! buat semua yang berjaya, kepada warga pendidik dan juga ibu bapa yang tidak pernah putus berdoa untuk melihatkan kejayaan anak-anak.
 
Bagi mereka yang kurang bernasib baik, jangan berputus asa. Ini rezeki yang telah tertulis olehNya. Terima setiap kententuan dengan reda dan sabar. Setiap yang berlaku ada hikmah dan pengajaran disebaliknya. Kecundang atau gagal hari ini bukan kayu pengukur untuk perjalanan hari esok.

Sistem pendidikan Malaysia yang berteraskan peperiksaan.. bukanlah jaminan masa depan yang cemerlang. Semua kejayaan yang akan kita capai selepas ini bertitik nokhtah dari bakat dan usaha yang tidak mengenal putus asa. Sentiasa berfikiran positif, cari kelebihan dan bakat yang ada dalam diri. Insyaallah jika kita percaya pada bakat dan kelebihan yang Allah kurniakan, insyaallah.... sudah semestinya kejayaan akan sentiasa terbentang luas dihadapan...

Jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada seluruh warga pendidik yang sentiasa berkerja keras mendidik anak bangsa bagi melahirkan jenerasi pewaris yang cermerlang, berjaya di dunia dan berjaya di akhirat.

Usaha murni warga pendidik pastinya akan sentiasa dikenang dan terpahat di sanubari ini. Terima kasih diatas setiap ilmu yang dicurahkan. Terima kasih atas usaha yang tidak pernah ada mengenal penat dan jemu.

Semoga ilmu yang dicurahkan akan mendapat ganjaran di akhirat kelak sebagaimana yang telah dijanjikan Nya.. insyaallah....
 

GURU OH GURU
Berburu ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi



Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
 

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Rujukan : Yatie

Bahan Kek Coklat
2 cawan tepung gandum
1 / 2 cawan cocoa powder
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 / 2 sudu kecil garam
1 / 2 cawan gula pasir
1 / 2 brown sugar
125 gm mentega
2 biji telur gred A
2 sudu kecil vanila ekstrak
1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
1 cawan air suam


Panaskan oven pada suhu 170C
Sediakan loyang ukuran 9 inc.
Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.

Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan-bahan  kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cecair (buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
Terakhir masukkan vanili estract.
Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting
125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Chocolate Ganache
100ml double cream/ whipping cream
250gm coklat gelap dicincang halus
sedikit garam ~ ita tak letak
1 sudu besar golden syrup ~ ita tambah
1 sudu teh paste vanila ~ ita tambah


Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair
Angkat dan sejukkan

Melapis Kek
Tunggu kek benar-benar sejuk
tuangkan cream cheese frosting atas kek dan ratakan. Ita masukkan dalam piping bag dan paipkan atas kek.
Simpan dalam peti ais sebentar hingga cream cheese mengeras dalam 20 ~ 30 minit
Tuangkan ganache coklat atasnya
Hiaskan kek mengikut kreativiti.
Simpan semula kek dalam peti ais hingga ganache mengeras

Untuk memotong kek yang menggunakan cream cheese.
Celupkan mata pisau dalam air panas atau boleh juga panaskan mata pisau atas  dapur.
Lap mata pisau dan potong.
 
 
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
By: Shelly Kaldunski book on Cupcakes
Source : Cakeworm
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder
3/4 teaspoon bicarbonate soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup brown sugar
65 gram butter
1 large egg - size A
1 teaspoon vanilla extract
1/4 cup buttermilk (homemade: 1/4 cup milk added with a few drops of distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes
1/2 cup warm water

Methods
Set your oven at 170C (i set mine at 160C)
Prepare your cake tins, I used my casserole.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked


Cream Cheese Frosting
250 g Philly cheese (i made only half-125g)
125 g butter (i use about 60g)
1 cup icing sugar (i used 1/2 cup)
1 teaspoon vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon, to rid the cheese taste (i didnt put)

Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.


Chocolate Ganache
200 ml double cream with at least 30% fat content
250 g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt

In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate and salt and stir, when all chocolate is melted, remove from the heat and continue stirring until all well mixed.

Wait for the cake to cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment