Friday, January 2, 2015

Kuih Bakar Berdaging


Telah lama saya menyalin resepi ini dari blog Kak Jee yang memang terkenal dengan perkongsian resepi turun temurun keluarga beliau. Pada saya, Kak Jee mengambil langkah yang bijak dengan berkongsi resepi keluarga kerana dari ianya diamalkan di kalangan keluarga sendiri, lebih baik dikongsi dengan orang ramai supaya mereka yang telah tiada juga akan mendapat manafaatnya. Terima kasih Kak Jee atas perkongsian resepi ini.
Jom layan resepi mudah ini. Kuih ini adalah ala ala kuih Cara Berlauk cuma bezanya Kuih Cara dibakar dalam acuan kuih cara atau kuih bahulu. Kuih Bakar Berdaging pula dibakar dalam acuan Bahulu Kemboja. Oleh kerana saya hanya ada 2 set sahaja kuih acuan Bahulu Kemboja, jadi saya tuangkan bakinya ke dalam loyang besar dan dibakar sehingga masak. Jika dimasak dalam acuan bahulu, rasanya 1 adunan boleh dapat 6 biji kuih bakar berdaging...
Kuih Bakar  Berdaging
Oleh: Azie Kitchen & Kak Jee 
Bahan bahan:
250 gm daging kisar/cincang (¼ kg)
1½ sudu rempah daging Babas 
1 biji bawang besar - cincang
Garam/aji secukup rasa
Daun bawang
Cili merah - hiris halus
1 sudu besar minyak/minyak sapi/margerin
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan cair/susu cair/susu rendah lemak
3 cawan air
5 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning telur
Cara cara:
Daging dibersihkan dan dibuang semua urat. Cincang sampai halus. Atau boleh guna daging batang pinang dan potong kecik. 
Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang yang telah dicincang. Kemudian bila bawang dah kekuningan, masukkan rempah kari dan goreng sampai wangi. Masukkan daging dan masaklah sampai kering. Sejukkan.

 Pukul telur hingga kembang, masukkan susu dan air dan kacau sampai rata. Masukkan tepung dan kacau hingga sebati. kalau tak halus, masukkan ke dalam blender sedikit demi sedikit dan kisar supaya halus.  Bubuh sedikit saja pewarna kuning dan sedikit garam. Jangan banyak sangat garam sebab lauk daging  tadi dah ada perisa. 
Panaskan oven pada suhu 160C. Lauk daging dibahagi kepada 3 bahagian sebab bancuhan ini jadi 3 kuih bakar. Kalau guna acuan kecil, rasanya boleh dapat 6 kuih bakar.
Letakkan acuan kuih bakar di atas dapur, bubuh ½ sudu minyak sapi/marjerin dan panaskan. Bila minyak sudah panas, perlahankan api dan tuangkan bancuhan tepung tadi hingga paras ¾ penuh ke dalam acuan. 
Biar kira kira 1 minit, pastu sudukan 1 sudu kecil lauk daging ke dalam bancuhan tepung dalam acuan perlahan lahan. Mulakan di bahagian tengah dan kemudian dalam setiap lekuk acuan. Akhir sekali, taburkan daun bawang dan cili merah. Bila nampak garing pada bahagian tepi kuih, masukkan ke dalam oven suhu 180 C menggunakan api atas sahaja (jika ada) selama 15-20 minit. Saya guna api atas bawah.


 
Guna pisau dan keluarkan kuih ketika masih panas. Sambung buat lagi. Makan dengan sos cili. Sangat sedap. Selamat mencuba...




Selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment