Pucuk Paku Goreng Budu
Bahan
500 gm pucuk paku > potong dan bersihkan
3 urat kacang panjang ]
2 s/b minyak
2 s/b budu
Bahan Tumbuk
50 gm ikan bilis
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sayur pucuk paku dan budu. [jangan masukkan garam sbb budu dah masin]
3. Kacau rata dan tutup kuali sebentar.
4. hidangakn dalam pinggan bersama nasi putih.
500 gm pucuk paku > potong dan bersihkan
3 urat kacang panjang ]
2 s/b minyak
2 s/b budu
Bahan Tumbuk
50 gm ikan bilis
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sayur pucuk paku dan budu. [jangan masukkan garam sbb budu dah masin]
3. Kacau rata dan tutup kuali sebentar.
4. hidangakn dalam pinggan bersama nasi putih.
Sayur Kobis Goreng
KOBIS GORENG
Bahan
500 gm kobis manis
1 batang kecil carrot
100 gm isi ayam [hiri nipis]
3 uals bawang merah [hiris]
1 ulas bawang putih [hiris]
garam
minyak
Cara
1. Sayur dipotong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih shingga wangi.
3. Masukkan ayam, kobis dan carrot. Kacau rata.
4. Rasakan garam.
5. Hidangkan.
Posted by hanieliza at 2:16 PM 0 comments Links to this post
Labels: Sayur
Monday, February 09, 2009
Rojak Buah
Bahan [agak-agak jer]
mangga muda
nenas
jambu batu
jambu air
sengkuang
betik muda
semua bahan hiris kecil dan nipis]
Kuah Rojak
Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b gula
1 s/b bijan goreng tanpa minyak
1/2 cawan kacang tanah, digoreng dan dtumbuk kasar
Cara:
1. Mesinkan csemua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.
[Kuah rojak ni boleh disimpan lama..]
Posted by hanieliza at 10:11 PM 0 comments Links to this post
Labels: Buah-buahan, Sayur, Snack/Jajan
SAYUR BENDIR MASAK TAUCU
BENDIR MASAK TAUCU
Bahan
300 gm bendi [kecil - besar jari telunjuk]
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang putih [mayang]
6 ulas bawang merah [mayang]
2 cm halia [mayang]
3 biji lada merah [mayang]
2 biji lada hijau [mayang]
1 labu bawang besar [mayang]
2 biji tomato [belah4]
1/2 cawan taucu manis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan air
Secubit gula
Cara:
1. Basuh bendi dan potong kedua hujung.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dimayang. Biarkan sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa, tomato & gula. Biarkan mendideh dan masukkan bendir.
4. Biarkan mendideh sekali lagi dan tutup api.
5. Hidangkan dengan nasi putih dan ikan goreng.
Posted by hanieliza at 2:51 PM 0 comments Links to this post
Labels: Sayur
ACAR RAMPAI [masak]
Bahan
1 batang timun
1 batang carrot
2 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1/2 cawan cuka tiruan
1 s/b gula
1 s/b biji sawi
garam
kunyit
1 s/k kapur [dibancuh ngan 1 liter air]
Bahan tumis [mayang]
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
minyak
Cara
1. Semua sayur dipotong kecil dan panjang.
2. Rendamkan dlam air kapur [supaya rangup].
3. Toskan sayuran supaya kering
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan biji sawi sehingga layu.
5. Masukkan cuka tiruan, garam, serbuk kunyit dan gula.
6. Bila mendideh masukkan sayuran dan kacau rata.
7. Bila nampak pekat boleh angkat dan hidangkan.
Thursday, January 29, 2009
Scrambled Eggs Salad
Bahan Telur
3 biji telur
2 tangkai cili merah [tumbuk/blend]
2 ulas bawang merah
garam
minyak
Bahan Sayuran [hiriskan]
kobis
tomato
cili merah
carrot
mayonis
garam
Cara
1. Gaulkan bahan telur kecuali minyak dan buattkan scrambled eggs [telur hancur].
2. Gaulkan semua bahan sayuran ngan scrambled egg. Rasakan garamnya.
3. Hiaskan dengan mayonis.
4. Hidangkan dengan roti atau nasi.
Tumis Sawi
3 biji telur
2 tangkai cili merah [tumbuk/blend]
2 ulas bawang merah
garam
minyak
Bahan Sayuran [hiriskan]
kobis
tomato
cili merah
carrot
mayonis
garam
Cara
1. Gaulkan bahan telur kecuali minyak dan buattkan scrambled eggs [telur hancur].
2. Gaulkan semua bahan sayuran ngan scrambled egg. Rasakan garamnya.
3. Hiaskan dengan mayonis.
4. Hidangkan dengan roti atau nasi.
Tumis Sawi
TUMIS SAWI
Bahan
300 g sawi hijau
50 gm kobis
1 tangkai cili merah ]
2 ulas bawang merah ] hiriskan
1 ulas bawang putih ]
1 s/b udang kering [ramaskan]
minyak
garam
Cara
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih dan udang kering sehingga wangi.
2. Masukkan sawi, kobis, cili dan garam. Kacau rata.
3. Bila telah layu tutup api dan hidangkan.
Posted by hanieliza at 2:12 PM 0 comments Links to this post
Labels: Sayur
ACAR NENAS
Bahan [hiris]
nenas
timun
cili merah
cili hijau
bawang besar
carrot
garam
gula
cuka atau lime jus
Bahan Mesin
3 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
Cara
1. Semua sayuran dipotong dan basuh. Toskan.
2. Gaulkan bahan mesin dengan cuka, gula dan garam. kacau rata.
3. Gaulkan semua bahan dan hidangkan.
Monday, January 19, 2009
Tahu Sumbat
Bahan
4 keping tahu putih
timun
carrot
minyak
Cara
1. Tahu dibasuh dan gorengkan sehingga masak [golden brown]
2. Angkat tahu dan sejukkan
3. Tahu dipotong 2 dan belahkan dalamnya untuk memasukkan sayuran.
4. Parutkan carrot dan timun. gaulkan.
5. Masukkan sayuran dlam belahan tahu.
6. Hidangkan dengna sos cili atau sos kacang.
Sos Cili
5 biji cili merah
5 biji cili kering [rebus]
1 ulas bawang putih
1 s/b gula
1 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b tepung jagung [bancuhkan dengan sedikit air]
garam
Cara
1. mesinkan semua bahan kecuali tepung jagung sehingga halus.
2. Panskan bahan cili sehingga emndideh.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan agak pekat sikit.
4. Tutup api dan biarkan sejuk.
Saturday, November 22, 2008
Kerabu Sayur
KERABU SAYURAN
Bahan
10 tangkai kacang botol ]
2 kuntum bunga kantan ]
3 tangkai daun kesum ] hiris/mayang halus
10 pokok daun selom ]
5 tangkai cili merah ]
1 labu bawang besar ]
1 cawan taugeh
1/2 cawan kelapa [goreng ]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isinya]
garam
gula Bahan Sambal
5 tangkai cil merah ]
5 tangkai cili api ] tumbuk halus
sedikit belacan ]
5 biji limau kasturi [ambil jus] Cara
1. Gaulkan semua bahan sambal dengan kelapa, isi ikan, garam dan gula.
2. Masukkan sayuran s dan kacau supaya semua rata.
3. Rasakan masam dan masinnya.
4. Hidangkan.
Posted by hanieliza at 6:17 PM 1 comments Links to this post
Labels: Sayur
SALAD MAKARONI
Bahan
250 makaroni
kacang merah [kakliza gunakan dalam tin]
kacang kuda [rendam dan rebus lembut]
cili kapsicum merah ]
cili kapsicum hijau ] mayang
jagung [rebus]
tomato [potong kecil]
olive oil
garam Cara
1. Rebuskan makaroni dengan garam sehingga lembut.
2. Toskan dan gaulkan dengan olive oil.
3. Gaulkan dengan bahan lain dan hidangkan bersama ayam panggang dan roti.
Bahan
250 makaroni
kacang merah [kakliza gunakan dalam tin]
kacang kuda [rendam dan rebus lembut]
cili kapsicum merah ]
cili kapsicum hijau ] mayang
jagung [rebus]
tomato [potong kecil]
olive oil
garam Cara
1. Rebuskan makaroni dengan garam sehingga lembut.
2. Toskan dan gaulkan dengan olive oil.
3. Gaulkan dengan bahan lain dan hidangkan bersama ayam panggang dan roti.
No comments:
Post a Comment