Kuah Asam Tumis Cili Hidup..[putubambu]
Bahan-bahannya :
1. Cili hidup - 3 atau 4 biji (ditumbuk)
2. Bawang merah - 3 biji (ditumbuk sekali selepas cili)
3. Halia - 2 batang (diketuk sikit)
4. Ikan 2 atau 3 keping (paling sedap ikan tenggiri)
5. Air 5 cawan (atau 1 jug kecik pun boleh.. ikut suka nak byk mana)
6. Air asam Jawa (pekat)
7. Sedikit garam
Cara Memasaknya :
1. Panaskan minyak dlm 3-4 sudu dalam periuk
2. Tumis bahan yg ditumbuk dan diketuk di atas selama 5-6 minit
3. Bila dah garing sikit... masukkan ikan tadi
4. Masukkan sedikit air
5. Masukkan asam keping
6. Kacau sehingga mendidih
7. Bubuh sedikit garam
asam rebus [mrs_livingstone]
BAHAN:
*Ikan
*bawang putih+merah+besar dimayang
*asam keping
*lada kering(blend)
*air
*garam+gula
*lengkuas hiris nipis2/mayang
CARA:
*campak aje seme sekali dalam periuk,kecuali ikan
*biar mendidih lama...lama tau biar rasa asam garam dia tuh...
*baru letak ikan(tp ada gak org campak seme sekaligus)
*bila ikan masak...angkat lerrrrr
No comments:
Post a Comment