Pari/kembung bakar sempoi [ninoZ]
ikan pari/kembung - basuh bersihkan..gaul garam kunyit
daun pisang
planta
ikan tu letak atas daun pisang pastu sapu sket dgn planta
balut kemas - kemas
bakat atas api atau atas griddle hingga masak
siappp!
hidangkan dgn air asam/sambal belacan/sambal kicap
Ikan Bakar n Air Asam [ninoz]
Ikan Bakar
Ikan - siangkan n bersihkan [terpulang nak beli ikan yg agak besar sekor atau 2-3 ekor ikan kembung
blend together:
santan pekat[sket je..just enuf utk blend
serai
bwg merah
cili merah
kunyit n daun kunyit[kalau ade]
halia sket je
cuka or jus limau sket aje
jintan manis n ketumbar[leh omit kalau maleh nak taruk]
garam gula
marinate ikan dgn bahan kisar then bakarkan..
bakar dlm oven pun boleh..
Variasi:
gunakan marinate yg sama utk sotong, udang, ketam bakar..
boelh bakar sekali naik je..
ikan bakartu kan.. kalau malas nak bakar..esp kalau guna pari n ikan kembung.. boleh dikukus atau rebus..then curahkan aje air asam di atasnya..serve berkuah camtu je.. jadik la ikan rebus air assam
Air Asam
cili merah
cili padi - hiris kasar
bwg besar - mayang nipis2
tomato - hiris nipis
air asam jawa - buat bagi pekat2
belacan - preferably yg dibakar
sedikit gula n garam
kerisik [jika suka]
limau nipis
tumbuk cili merah, belacan, gula n garam mcm buat sambal belacan..masukkan kerisik jika suka...bubuh air asam secukupnya
then gaulkan bersama bwg hiris, cili padi, tomato n perahkan sket limau nipis
Ikan Bakar ngan air asam special...[hanieliza]
Ikan (kembung/selar/pari )
1. diperapkan ngan sedikit kunyit & garam.
2. bakar atas dapur gas (gunakan pemanggang yang berlapik supaya tak mudah hangit) sehingga nampak berminyak/masak.
3. hidangkan dlam pinggan yang dialaskan daun salad.
Air asam special:
Buah belimbing buluh...potong 2
Cili api
cili merah
Belacan
air (agak2 ajer)
limau kasturi...cincangkan
1. Masukkan buah belimbing dulu dikuti bahan lain kedalam blender .
2. kisar (jangan terlalu halus)..rasakan masin.
3. Masukkan hirisan limau kasturi.
4. hidangkan ngan ikan bakar tadi.
No comments:
Post a Comment