Bahan
20 tangkai kacang botol [hiriskan nipis]
1 cawan kobis [hiriskan]
1 cawan kelapa parut
1 labu bawang besar [hiriskan]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
garam, gula
Bahan Mesin
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
1 s/b udang kering
Cara.
1. Masukkan bahan mesin, kelapa dan garam dalam kuali. Kacau sehingga agak kering.
2. Tutup api.
3. Masukkan semua bahan sayuran, gula dan jus asam limau. Kacau rata.
4. Hidangkan.
Kerabu Jantung Pisang
Bahan
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya
1 s/k gula
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai ciliapi
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa.
2. Rasakan masin & manis kerabu ini.
3. Hidangkan bersama nasi putih.
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya
1 s/k gula
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai ciliapi
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa.
2. Rasakan masin & manis kerabu ini.
3. Hidangkan bersama nasi putih.
KERABU SAYURAN
Bahan
10 tangkai kacang botol ]
2 kuntum bunga kantan ]
3 tangkai daun kesum ] hiris/mayang halus
10 pokok daun selom ]
5 tangkai cili merah ]
1 labu bawang besar ]
1 cawan taugeh
1/2 cawan kelapa [goreng ]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isinya]
garam
gula
Bahan Sambal
5 tangkai cil merah ]
5 tangkai cili api ] tumbuk halus
sedikit belacan ]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
Cara
1. Gaulkan semua bahan sambal dengan kelapa, isi ikan, garam dan gula.
2. Masukkan sayuran s dan kacau supaya semua rata.
3. Rasakan masam dan masinnya.
4. Hidangkan.
10 tangkai kacang botol ]
2 kuntum bunga kantan ]
3 tangkai daun kesum ] hiris/mayang halus
10 pokok daun selom ]
5 tangkai cili merah ]
1 labu bawang besar ]
1 cawan taugeh
1/2 cawan kelapa [goreng ]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isinya]
garam
gula
Bahan Sambal
5 tangkai cil merah ]
5 tangkai cili api ] tumbuk halus
sedikit belacan ]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
Cara
1. Gaulkan semua bahan sambal dengan kelapa, isi ikan, garam dan gula.
2. Masukkan sayuran s dan kacau supaya semua rata.
3. Rasakan masam dan masinnya.
4. Hidangkan.
Kerabu Perut
Bahan
500 gm perut [rebus sehingga lembut dan hiris nipis kecil]
5 biji jus limau linpis
1 cawan taugeh [buangkan kakinya]
1 s/b sos ikan
garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
2 kuntum bunga kantan
5 tangkai kacang panjang
1 biji cili merah
Bahan Mesin
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
3 ulas bawang merah
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan dan rasakan masam dan masinnya.
2. Hidangkan ngan nasi putih.
500 gm perut [rebus sehingga lembut dan hiris nipis kecil]
5 biji jus limau linpis
1 cawan taugeh [buangkan kakinya]
1 s/b sos ikan
garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
2 kuntum bunga kantan
5 tangkai kacang panjang
1 biji cili merah
Bahan Mesin
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
3 ulas bawang merah
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan dan rasakan masam dan masinnya.
2. Hidangkan ngan nasi putih.
Kerabu Sotong & Suhu
Kerabu Betik Muda [Green Papaya Salad]
baru-baru ni kawan kakliza kasi buah betik mengkal..muda putih selepuk..oleh kerana kami cadang nak buat makan untuk pot-luck lunch so kakliza pun buat kerabu..
bila makan ramai2 ni..aduhai..kerabu lah yg paling best dan dapat sambutan...
Bahan
1 biji betik muda [anggaran 1.5kgs]
5 urat kacang panjang [racik kasar]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 biji tomato buah [potong dadu kasar]
2 s/b sos ikan
1/2 cawan kacang tanah [goreng dan tumbuk kasar]
1 pokok daun ketumbar [racik kasar]
2 s/b gula
garam
Bahan Tumbuk Kasar
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
2 ulas bawang putih
Cara
1. Betik dibuangkan kulit dan bijinya. Parut kasar [gunakan magic shredder] atau cincang panjang. Basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang tanah dan daun ketumbar.
3. Gaulkan sebati dan rata.
4. Masukkan kacang dan daun ketumbar. Gaulkan.
5. Rasakan manis dan masinnya.
6. Hidangkan.
KERABU BELIMBING BULUH
Bahan A [Hiris]
10 biji belimbing buloh
1 biji timun
2 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar
Bahan C [tumbuk]
5 biji cili merah
1 s/b lada hitam
belacan
Bahan C
1 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
garam
gula
Cara
1. Masukkan semua bahan dan gaulkan rata.
2. Rasakan garam dan gulanya.
3. Hidangkan.
AIR ASAM BELIMBING
Bahan
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
1 s/k belacan
garam
buah belimbing [hiriskan]
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali belimbing dal blender dan mesin kasar.
2. Masukkan buah belimbing .
3. Hidangkan dengan sayuran ulam.
Urap
hari ini kkliza masak nasi lemak..macam biasalah..sambal ikan bilis..timun hiris.. telur rebus [kkliza buangkan kuning tu ..elakkan kolestrol] , ikan bilis & kacang goreng,..dan juga kangkong rebus..
tapi kkliza tringin nak makan urap..
so kkliza pn goreng kelapa.. buat sambal..bakar ikan sikit ..dan gaulkan semua...dengan sayuran mentah saperti togeh, kacang panjang hiris, daun ulam raja,...perah limau..
jom kita ltenguk urap tu..tapi nasi lemak tu kkliza maleh amik gambo..bayangkan jer laaa yer...
URAP
Bahan
1 mangkuk taugeh [bersihkan dan basuh saja..jgn rebus]
3urat kacang panjang ]
1 pokok daun ulam raja ] hiriskan
1 labu bawang besar ]
1 ekor ikan kembung bakar [peroikan isinya]
1 s/b udang kering [tumbuk ]
3 s/b s/b kelapa goreng
2 biji limau [ambil jus ]
Sambal [tumbuk]
3 tangkai cili merah
3 tangkai ciliapi
belacan
garam
gula
Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
2. rasakan garam dan gulanya
3. Hidangkan dengan nasi putih.
Kerabu Rampai
Bahan
300 gm perut [rebus sampai lembut dan hiriskan kecil]]
100 gm taugeh segar
5 biji cili merah
10 biji ciliapi
1 pokok lettuce hijau panjang
1 labu bawang besar
3 urat kacang panjang
5 urat kacang botol/kelisa
3 pokok daun selum
3 batang serai [hiris nipis]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
garam
Cara.
1. Hiriskan bahan sayur mengikut suka hati.
2. Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya
Kerabu Mangga Muda
Bahan2 biji mangga muda [parutkan isinya]
1 biji timun [buangkan biji tengah dan parutkan ]
5 tangkai kacang panjang [potong kecil]
1 kuntum bunga kantan [hiriskan]
2 labu bawang besar [mayang ]
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
daun ketumbar hiris [ambil daun sahaja]
1/2 cawan kacang tanah [tumbuk kasar]
Bahan Mesin
3 tangkai cili merah
5 tangkai ciliapi [kalau nak pedas boleh tambah]
3 s/b cuka campuran [jus limau ]
4 s/b air
garam
gula
Cara
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar.
2. Masukkan bahan mesin dan gaulkan rata.
3. Hidangkan.
KERABU MANGGA MUDA
Bahan-bahan:
600 gm mangga muda } diparut
4 sudu besar udang kering } dimesin
6 ulas bawang merah }dimayang halus
10 tangkai cili padi } ditumbuk-jika suka pedas boleh tambah lagi
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
1 ½ sudu besar gula } mengikut citarasa
1 sudu kecil garam } mengikut citarasa
bijan } hiasan
Cara membuat:
Campurkan mangga dengan semua bahan di atas. Gaul sebati sedia untuk dihidangkan.
Kerabu UdanG
Bahan-bahan:
500 gm udang sederhana } dibelah belakang
6 ulas bawang merah } dimayang nipis
2 batang bunga kantan } dimayang nipis
4 batang serai } dihiris nipis
2 biji cili merah }
5 biji cili padi } dikisar bersama
sedikit belacan }
4 sudu besar kelapa parut } digoreng kekuningan
3 sudu besar santan pekat
1 ½ sudu besar gula
garam secukup rasa
air limau nipis secukup nya
Cara membuat:
Udang dicelur sekejap dan campurkan dengan semua bahan. Kacau sebati sedia untuk dihidangkan.
KERABU JANTUNG PISANG
Bahan-bahan:
2 biji jantung pisang
5 gm udang kering
50 gm sambal belacan
40 gm kelapa parut } digoreng hingga perang kemudian ditumbuk
20 gm santan pekat
2 biji limau nipis
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai }
3 helai daun limau purut }
1 kuntum bunga kantan }
10 ulas bawang merah } dimayang halus
10 tangkai cili padi }
5 tangkai cili merah }
Cara membuat:
Jantung pisang direbus hingga masak. Toskan airnya dan dipotong halus-halus.
Campurkan semua bahan-bahan diatas dan digaul sebati sebelum dihidangkan.
KERABU PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku
2 ulas bawang merah
6 biji cili merah
10 tangkai cili padi
10 gm belacan
10 ml santan pekat
30 gm kelapa parut } digoreng hingga perang dan ditumbuk
2 batang serai
30 gm udang kering
sedikit air limau nipis
gula dan garam secukup rasa
Cara membuat:
Pucuk paku diambil daun dan batang muda kemudian dicelur.
Belacan dibakar dan ditumbuk bersama cili merah. Campurkan bersama pucuk paku.
Selepas itu masukkan pula udang kering, bawang merah yang telah dihiris beserta cili padi yang dipotong halus.
Gaul sebati kesemua bahan tersebut barulah masukkan kelapa goreng dan santan pekat.
Akhir sekali masukkan sedikit air limau nipis, gula dan garam secukup rasa.
KERABU PUCUK PAKU ALA GANU
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan kembung/selayang
500 g pucuk paku
250 g taugeh
3 ulas bawang merah kecil
1/2 biji kelapa parut
10 tangkai cili padi
1 biji limau nipis
garam secukup rasa
Cara membuat:
Pucuk paku dipotong kecil dan dicelur dalam air mendidih beserta sedikit garam hingga masak kemudian toskan airnya.
Taugeh dicelup selama 3 minit di dalam air mendidih kemudian toskan airnya.
Ikan di panggang hingga masak kemudian diambil isinya dan ditumbuk hingga hancur tanpa menggunakan air.
Kelapa parut ditumbuk sedikit hancur kemudian dicampurkan dengan isi ikan yang telah ditumbuk tadi lalu digoreng sekejap didalam kuali tanpa minyak sehingga kelapa/isi ikan agak berderai tetapi JANGAN sampai perang.
Tumbuk halus bawang merah dan cili padi.
Kemudian di dalam mangkuk besar masukkan bahan-bahan tumbuk ( ikan, kelapa, bawang merah , cili padi) beserta dgn pucuk paku dan taugeh yg telah ditoskan tadi.
Tambahkan garam secukup rasa dan air perahan asam limau nipis sambil digaulkan bahan-bahan sehingga sebati.
Sedia untuk dimakan.
KERABU EPAL ALA THAI
Bahan-bahan:
* 2 biji epal hijau } dicincang kasar & direndam dalam air garam
* 1 labu bawang besar } dimayang
* 1 batang serai } dimayang
* 7 biji cili api } dihiris halus
* 1 camca besar udang kering } ditumbuk sedikit
* 3 camca besar kacang tanah } digoreng dan ditumbuk kasar
* 1 camca besar sos tiram
* 1 camca besar sos ikan cap sotong
* gula secukup rasa
* garam jika perlu
Cara membuat:
* Toskan epal kemudian masukan semua bahan dalam mangkuk kacau sebati dan sesuaikan rasa jika perlu boleh tambah garam
* Nota: Jika menggunakan epal yg kurang masam, perahkan sedikit air limau nipis.
KERABU PEGAGA
Bahan-bahan:
* 1 ikat pegaga } dibersih dan dihiris
* 1/2 biji kelapa parut } ditumbuk sedikit
* 2-3 ekor ikan kembung/selayang } dipanggang
* 4 ulas bawang merah
* 1.5 cm halia
* 1 sudu kecil lada hitam
* garam secukup rasa
* sedikit air limau nipis
* 2 tangkai cili padi/hijau }dihiris
Cara membuat:
* Tumbuk bawang merah, halia dan lada hitam kemudian masukkan isi ikan, tumbuk lagi sehingga lumat.
* Campurkan kelapa parut dgn bahan tumbuk kemudian disangai atas api kecil sehingga agak kering dan berderai.
* Gaul kan kelapa tadi dgn pegaga, cili padi, garam dan perahkan air limau nipis sehingga sekata
* Sedia utk dihidangkan
Kerabu Kacang Botol
Bahan
20 tangkai kacang botol [hiriskan nipis]
1 cawan kobis [hiriskan]
1 cawan kelapa parut
1 labu bawang besar [hiriskan]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
garam
gula
Bahan Mesin
5 tangkai cili merah
3 ulas bawang merah
1 s/b udang kering
Cara.
1. Masukkan bahan mesin, kelapa dan garam dalam kuali. Kacau sehingga agak kering.
2. Tutup api.
3. Masukkan semua bahan sayuran, gula dan jus asam limau. Kacau rata.
4. Hidangkan.
Posted by hanieliza at 7:32 PM 1 comments Links to this post
Kerabu Jantung Pisang
Bahan
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya
1 s/k gula
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai ciliapi
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa.
2. Rasakan masin & manis kerabu ini.
3. Hidangkan bersama nasi putih.
Posted by hanieliza at 3:23 PM 0 comments Links to this post
KERABU SAYURAN
Bahan
10 tangkai kacang botol ]
2 kuntum bunga kantan ]
3 tangkai daun kesum ] hiris/mayang halus
10 pokok daun selom ]
5 tangkai cili merah ]
1 labu bawang besar ]
1 cawan taugeh
1/2 cawan kelapa [goreng ]
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isinya]
garam
gula
Bahan Sambal
5 tangkai cil merah ]
5 tangkai cili api ] tumbuk halus
sedikit belacan ]
5 biji limau kasturi [ambil jus]
Cara
1. Gaulkan semua bahan sambal dengan kelapa, isi ikan, garam dan gula.
2. Masukkan sayuran s dan kacau supaya semua rata.
3. Rasakan masam dan masinnya.
4. Hidangkan.
Posted by hanieliza at 6:17 PM 1 comments Links to this post
Kerabu Perut &Taugeh
Bahan
500 gm perut [rebus sehingga lembut dan hiris nipis kecil]
5 biji jus limau linpis
1 cawan taugeh [buangkan kakinya]
1 s/b sos ikan
garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiris
1 labu bawang besar
2 kuntum bunga kantan
5 tangkai kacang panjang
1 biji cili merah
Bahan Mesin
3 biji cili merah
5 biji ciliapi
3 ulas bawang merah
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan dan rasakan masam dan masinnya.
2. Hidangkan ngan nasi putih.
No comments:
Post a Comment