PASTA & CHICKEN SALAD
Bahan-bahan:
* 250 g tricolor fussili
* 5-6 biji baby potato } tak de baby potato boleh guna mak potato dlm 1-2 biji
* 1 keping dada ayam
* mayonis sket
* lada hitam sket } tumbuk
* garam secukup rasa
* olive oil
* lemon jus secoet } optional
Cara membuat:
* Rebus fussili dgn sket garam sehingga lembut, toskan kemudian gaul dgn sket olive oil
* Dada ayam perap dgn sket garam dan lada hitam pastu masukkan dlm oven selama 30 min, bila masak potong dadu
* Baby potato rebus dgn kulit hingga empuk kemudian kupas dan potong 2
* Dalam mangkuk yg besar, masukkan fussili, potato, mayonis, lada hitam, olive oil dan garam secukup rasa
* Gaul sekata, sebelum dihidangkan tabur kan ayam atasnya
* Variasi: Ayam boleh digantikan dgn tuna flake dlm tin…pung sodappppp.
PASTA GORENG BERSAMBAL SARDIN
Bahan-bahan:
* 500 g makaroni atau apa2 bentuk pasta yg lain
* 3 sudu besar minyak masak utk menumis
* 1 labu bawang besar } tumbuk
* 2 ulas bawang putih } tumbuk
* 2 sudu besar cili kisar – nak lagi pedas boleh tambah lagi
* 2 sudu besar cili sos
* 425 g sardin dlm tin
* 200 g sawi } potong kecil
* 1 kiub pati ikan bilis dihancurkan – jika suka
* sedikit garam
* sedikit serbuk lada sulah
Hiasan:
* 1 tangkai daun ketumbar} hiris
* 1 biji cili merah } hiris
Cara membuat:
* Pasta direbus hingga lembut kemudian toskan dan digaul dgn sedikit minyak
* Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama bawang putih sehingga wangi.
* Masukkan cili kisar bersama sos cili, kacau sehingga terbit minyak dan cili garing.
* Bubuh sardin bersama sosnya dan kiub ikan bilis kemudian gaul sebati (jgn hancurkan sardin, hanya potong kecil2 saja)
* Masukkan sawi dan kacau lagi
* Apabila sawi masak, masukkan pasta kacau sehingga pasta bersalut rata.
* Bubuh garam jika perlu dan serbuk lada sulah secukup rasa
* Hidangkan bersama hirisan daun ketumbar dan cili merah
FUSILLI GORENG
Bahan-bahan:
*500 g Fusilli } direbus sehingga lembut dan toskan kemudian digaul dengan sedikit minyak
*1 cawan daging/isi ayam dipotong dadu atau dicincang
*1 labu bawang besar } dipotong dadu
*3 ulas bawang putih } dicincang halus
*minyak masak untuk menumis
* 1 tin cendawan butang } dibelah dua
*1/2 biji capsicum hijau } dipotong dadu
*1/2 biji capsicum merah } dipotong dadu
* 4 sudu besar tomato sos
* 4 sudu besar sos cili
*1 sudu besar sos tiram
*1 sudu besar kicap cair
*1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
*garam secukup rasa
Cara membuat:
*Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
*Masukkan daging/ayam , goreng sebentar sehingga masak.
*Masukkan sos tomato, sos tiram , sos cili , kicap cair, lada sulah dan semua sayur di atas dan gaul rata.
*Masukkan fusilli, gaul sebati serta rasakan garamnya dan bolehlah dihidangkan.
MACARONI SUP
Bahan-bahan :
* 1 paket macaroni
* 1 sudu besar minyak masak
* air secukupnya
Cara membuat:
* Rebus air dalam periuk hingga mendidih.
* Kemudian masukkan macaroni ke dalam air yang mendidih .
* Bila dah lembut, tapiskan semua macaroni tu dalam penapis sambil dibilas dengan air paip/air sejuk.
* Tujuannya supaya macaroni tu cepat sejuk dan tak melekat
* Gaul dgn minyak sehingga sekata
Bahan-bahan Sup:
* 5 ulas bawang merah }dimayang
* 3 ulas bawang putih }dimayang
* 1 inci halia }dimayang
* 3 keping dada ayam } dipotong kecil-kecil
* 1 batang lobak merah } dihiris bulat-bulat
* 1 potong pokok kobis bunga
* 1 potong pokok brocolli
* 2-3 biji ubi kentang } dipotong kecil-kecil
* 1/3 peket serbuk rempah sup (campur dengan sedikit air)
* 1 sup bunjut
* sedikit minyak masak untuk menumis
* garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
* 1 tangkai daun sadri
* bawang goreng untuk hiasan
Cara membuatnya:
* Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan kekuningan.
* Masukkan rempah sup yang telah dicampurkan dengan air tadi dan ditumis.
* Bila dah pecah minyak, bolehlah masukkan air hingga paras ¾ periuk tadi.
* Masukkan ayam, sub bunjut dan ubi kentang ke dalam periuk dan biarkan ubi kentang empuk dan sup tu mendidih.
* Kemudian masukkan sayur-sayuran yang dipotong tadi serta garam secukup rasa
* Bila sayur-sayuran dah masak bolehlah diangkat dan tabur sedikit bawang goreng dan daun sadri
Bahan-bahan Sambal Kicap:
* 5 sudu besar Kicap Masin
* 1 sudu besar Kicap Manis
* 5-6 ulas cili padi boleh tambah jika suka pedas
Cara membuat sambal kicap
* Kisar cili bersama kicap
Cara menghidang:
*Bila nak makan baru campurkan macaroni bersama sup dan kicap
Bahan-bahan:
* 250 g tricolor fussili
* 5-6 biji baby potato } tak de baby potato boleh guna mak potato dlm 1-2 biji
* 1 keping dada ayam
* mayonis sket
* lada hitam sket } tumbuk
* garam secukup rasa
* olive oil
* lemon jus secoet } optional
Cara membuat:
* Rebus fussili dgn sket garam sehingga lembut, toskan kemudian gaul dgn sket olive oil
* Dada ayam perap dgn sket garam dan lada hitam pastu masukkan dlm oven selama 30 min, bila masak potong dadu
* Baby potato rebus dgn kulit hingga empuk kemudian kupas dan potong 2
* Dalam mangkuk yg besar, masukkan fussili, potato, mayonis, lada hitam, olive oil dan garam secukup rasa
* Gaul sekata, sebelum dihidangkan tabur kan ayam atasnya
* Variasi: Ayam boleh digantikan dgn tuna flake dlm tin…pung sodappppp.
PASTA GORENG BERSAMBAL SARDIN
Bahan-bahan:
* 500 g makaroni atau apa2 bentuk pasta yg lain
* 3 sudu besar minyak masak utk menumis
* 1 labu bawang besar } tumbuk
* 2 ulas bawang putih } tumbuk
* 2 sudu besar cili kisar – nak lagi pedas boleh tambah lagi
* 2 sudu besar cili sos
* 425 g sardin dlm tin
* 200 g sawi } potong kecil
* 1 kiub pati ikan bilis dihancurkan – jika suka
* sedikit garam
* sedikit serbuk lada sulah
Hiasan:
* 1 tangkai daun ketumbar} hiris
* 1 biji cili merah } hiris
Cara membuat:
* Pasta direbus hingga lembut kemudian toskan dan digaul dgn sedikit minyak
* Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama bawang putih sehingga wangi.
* Masukkan cili kisar bersama sos cili, kacau sehingga terbit minyak dan cili garing.
* Bubuh sardin bersama sosnya dan kiub ikan bilis kemudian gaul sebati (jgn hancurkan sardin, hanya potong kecil2 saja)
* Masukkan sawi dan kacau lagi
* Apabila sawi masak, masukkan pasta kacau sehingga pasta bersalut rata.
* Bubuh garam jika perlu dan serbuk lada sulah secukup rasa
* Hidangkan bersama hirisan daun ketumbar dan cili merah
FUSILLI GORENG
Bahan-bahan:
*500 g Fusilli } direbus sehingga lembut dan toskan kemudian digaul dengan sedikit minyak
*1 cawan daging/isi ayam dipotong dadu atau dicincang
*1 labu bawang besar } dipotong dadu
*3 ulas bawang putih } dicincang halus
*minyak masak untuk menumis
* 1 tin cendawan butang } dibelah dua
*1/2 biji capsicum hijau } dipotong dadu
*1/2 biji capsicum merah } dipotong dadu
* 4 sudu besar tomato sos
* 4 sudu besar sos cili
*1 sudu besar sos tiram
*1 sudu besar kicap cair
*1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
*garam secukup rasa
Cara membuat:
*Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
*Masukkan daging/ayam , goreng sebentar sehingga masak.
*Masukkan sos tomato, sos tiram , sos cili , kicap cair, lada sulah dan semua sayur di atas dan gaul rata.
*Masukkan fusilli, gaul sebati serta rasakan garamnya dan bolehlah dihidangkan.
MACARONI SUP
Bahan-bahan :
* 1 paket macaroni
* 1 sudu besar minyak masak
* air secukupnya
Cara membuat:
* Rebus air dalam periuk hingga mendidih.
* Kemudian masukkan macaroni ke dalam air yang mendidih .
* Bila dah lembut, tapiskan semua macaroni tu dalam penapis sambil dibilas dengan air paip/air sejuk.
* Tujuannya supaya macaroni tu cepat sejuk dan tak melekat
* Gaul dgn minyak sehingga sekata
Bahan-bahan Sup:
* 5 ulas bawang merah }dimayang
* 3 ulas bawang putih }dimayang
* 1 inci halia }dimayang
* 3 keping dada ayam } dipotong kecil-kecil
* 1 batang lobak merah } dihiris bulat-bulat
* 1 potong pokok kobis bunga
* 1 potong pokok brocolli
* 2-3 biji ubi kentang } dipotong kecil-kecil
* 1/3 peket serbuk rempah sup (campur dengan sedikit air)
* 1 sup bunjut
* sedikit minyak masak untuk menumis
* garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
* 1 tangkai daun sadri
* bawang goreng untuk hiasan
Cara membuatnya:
* Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan kekuningan.
* Masukkan rempah sup yang telah dicampurkan dengan air tadi dan ditumis.
* Bila dah pecah minyak, bolehlah masukkan air hingga paras ¾ periuk tadi.
* Masukkan ayam, sub bunjut dan ubi kentang ke dalam periuk dan biarkan ubi kentang empuk dan sup tu mendidih.
* Kemudian masukkan sayur-sayuran yang dipotong tadi serta garam secukup rasa
* Bila sayur-sayuran dah masak bolehlah diangkat dan tabur sedikit bawang goreng dan daun sadri
Bahan-bahan Sambal Kicap:
* 5 sudu besar Kicap Masin
* 1 sudu besar Kicap Manis
* 5-6 ulas cili padi boleh tambah jika suka pedas
Cara membuat sambal kicap
* Kisar cili bersama kicap
Cara menghidang:
*Bila nak makan baru campurkan macaroni bersama sup dan kicap
Seafood Spaghetti
SEAFOOD SPAGHETTI
Bahan
500 gm spaghetti
500 gm udang
300 gm sotong sederhana
10 keping crap stik [potong kecil]
3 s/b minyak
1 labu bawang besar [cincang kasar]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan cili sos
1 s/k oregano
1/4 cawan daun pasley [cincang]
1 biji kecil cili capsikum hijau [potong dadu]
1 biji carrot kecil [potong dadu]
500 gm tomato cincang
1/2 cawan air
1 s/b lada hitam
1 s/k gula
garam
Cara
1. Rebuskan spagheti dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.
2. Bersihkan udang dan sotong. Basuh dan toskan.
3. Panaskan minyakdan masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga layu.
4. Masukkan tomato sos, cili sos, tomato cincang, cili kapsicum, lada hitam, air, gula dan garam. Kacau dan biarkan mendideh.
5. Masukkan udang, sotong dan crab stik dan kacau rata. [Masakkan sekejap saja untuk mengelakkan udang dan sotong liat.]
6. Masukkan daun pasrley dan oregano. Kacau rata dan tutup api. Hidangkan.
Pasta Goreng
PASTA GORENG
Bahan
500 gm pasta campuran [makaroni/fussili/pasta siput - rebus sampai lembut]]
300 gm daging ayam [kisar/cincang]
1 tin cendawan butang [potong kecil/nipis]
4 biji buah tomato hijau [potong dadu]
1 biji cili capsicum merah [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 cawan sayur campur frozen
3 sudu cili sos
1/2 cawan sos tomato
garam
gula
minyak
daun sup [racik]
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
3. cili sos, sos tomato, garam, dan gula. Kacau rata.
3. Masukkan semua sayuran. Kacau rata,
4. Rasakan garamnya dan tutup api.
5. Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup dan hidangkan.
Thursday, November 27, 2008
Pasta Bakar
PASTA BAKAR
500 g pasta [makaroni/spiral/fennel]
2 s/b minyak
Bahan Inti
500 g daging cincang – boleh juga gunakan ayam fillet [potong kecil& nipis]
1 labu bawang besar [potong dadu kecil]
1 ulas bawang putih [dicincang halus]
8 biji cencawan butang [hiris nipis]
6 biji tomato [dadu kasar]
2 biji cili capsicum hijau
5 tangkai cili merah [racik kasar]
1 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
1 s/b lada sulah
1 s/b oregano kering
3 s/b minyak
garam
Bahan Sos Putih
2 s/b butter
3 s/b tepung gandum
1 tin susu cair ]
1 tin air biasa ]
2 biji telur ] kacau rata
1 s/b lada sulah ]
125 g keju cheddar parut
Cara
1. Pasta direbus dalam air mendideh dan garam sehingga lembut. Toskan dan gaulkan dengan minyak.
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan daging kisar yg telah dileraikan. Kacau sehingga daging kelihatan masak.
4. Masukkan cendawan, cili merah, capsikum, cili sos dan tomato sos. Kacau rata.
5. Masukkan lada sulah dan garam. Rasakan masinnya.
6. Bila dan masak masukkan bahan inti dalam mangkuk yg berisi pasta tadi.
7. Masukkan cili capsicum dan kacau rata. Ketepikan.
8. Panaskan butter dan masukkan tepung. Kacau dengan whisker.
9. Masukkan campuran susu dan telur. Kacau supaya tidak berketul.Tutup api.
10. Masukkan keju cheddar yg telah diparutkan. Kacau rata.
11. Sapukan minyak dalam pie plate atau caserolle tahan panas. Masukkan campuran pasta dan inti.
12. Tuangkan sos putih dan dan ratakan. Taburkan oregano kering.
13. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 200′C selama 30 minit.
14. Bila dah masak sejukkan sebentar.
15. Potong dan sedap hidangkan dengan cili sos.
Nota
boleh gantikan susu cair + air dgn susu segar
500 g pasta [makaroni/spiral/fennel]
2 s/b minyak
Bahan Inti
500 g daging cincang – boleh juga gunakan ayam fillet [potong kecil& nipis]
1 labu bawang besar [potong dadu kecil]
1 ulas bawang putih [dicincang halus]
8 biji cencawan butang [hiris nipis]
6 biji tomato [dadu kasar]
2 biji cili capsicum hijau
5 tangkai cili merah [racik kasar]
1 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
1 s/b lada sulah
1 s/b oregano kering
3 s/b minyak
garam
Bahan Sos Putih
2 s/b butter
3 s/b tepung gandum
1 tin susu cair ]
1 tin air biasa ]
2 biji telur ] kacau rata
1 s/b lada sulah ]
125 g keju cheddar parut
Cara
1. Pasta direbus dalam air mendideh dan garam sehingga lembut. Toskan dan gaulkan dengan minyak.
2. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
3. Masukkan daging kisar yg telah dileraikan. Kacau sehingga daging kelihatan masak.
4. Masukkan cendawan, cili merah, capsikum, cili sos dan tomato sos. Kacau rata.
5. Masukkan lada sulah dan garam. Rasakan masinnya.
6. Bila dan masak masukkan bahan inti dalam mangkuk yg berisi pasta tadi.
7. Masukkan cili capsicum dan kacau rata. Ketepikan.
8. Panaskan butter dan masukkan tepung. Kacau dengan whisker.
9. Masukkan campuran susu dan telur. Kacau supaya tidak berketul.Tutup api.
10. Masukkan keju cheddar yg telah diparutkan. Kacau rata.
11. Sapukan minyak dalam pie plate atau caserolle tahan panas. Masukkan campuran pasta dan inti.
12. Tuangkan sos putih dan dan ratakan. Taburkan oregano kering.
13. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 200′C selama 30 minit.
14. Bila dah masak sejukkan sebentar.
15. Potong dan sedap hidangkan dengan cili sos.
Nota
boleh gantikan susu cair + air dgn susu segar
Friday, March 07, 2008
Seafood Spaghetti
Bahan
500 gm spaghetti
500 gm udang
300 gm sotong sederhana
10 keping crap stik [potong kecil]
3 s/b minyak
1 labu bawang besar [cincang kasar]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan cili sos
1 s/k oregano
1/4 cawan daun pasley [cincang]
1 biji kecil cili capsikum hijau [potong dadu]
1 biji carrot kecil [potong dadu]
500 gm tomato cincang
1/2 cawan air
1 s/b lada hitam
1 s/k gula
garam
Cara
1. Rebuskan spagheti dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.
2. Bersihkan udang dan sotong. Basuh dan toskan.
3. Panaskan minyakdan masukkan bawang besar dan bawang putih. Masak sehingga layu.
4. Masukkan tomato sos, cili sos, tomato cincang, cili kapsicum, lada hitam, air, gula dan garam. Kacau dan biarkan mendideh.
5. Masukkan udang, sotong dan crab stik dan kacau rata. [Masakkan sekejap saja untuk mengelakkan udang dan sotong liat.]
6. Masukkan daun pasrley dan oregano. Kacau rata dan tutup api. Hidangkan
Labels: Mee/Pasta
bahan-bahan
1 paket spagetti
400 gm daging cincang halus [mince meat]
1 tin cendawan butang [potong 2]
1 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
4 biji tomato [potong dadu]
4 s/b cili mesin
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/b lada hitam
1 cawan tomato sos
1/2 cawan air
minyak
garam
aregano
daun sup [cincang halus]
Cara:
1. Panaskan air dan garam. Bila mendideh masukkan spagetti. Biarkan lembut dan toskan.
2. Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
4. Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
5. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
6. Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi.
8. Angkat dan tuangkan atas spagetti yg didalam pinggan.
9. Taburkan aregano dan hirisan daun sup.[takder daun pasli jual kat sini]Labels: Mee/Pasta
Spagethi Bolognese
bahan-bahan
1 paket spagetti
400 gm daging cincang halus [mince meat]
1 tin cendawan butang [potong 2]
1 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
4 biji tomato [potong dadu]
4 s/b cili mesin
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/b lada hitam
1 cawan tomato sos
1/2 cawan air
minyak
garam
aregano
daun sup [cincang halus]
Cara:
1. Panaskan air dan garam. Bila mendideh masukkan spagetti. Biarkan lembut dan toskan.
2. Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
4. Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
5. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
6. Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi.
8. Angkat dan tuangkan atas spagetti yg didalam pinggan.
9. Taburkan aregano dan hirisan daun sup.[takder daun pasli jual kat sini]
Tuesday, March 04, 2008
Pasta Goreng
Bahan
500 gm pasta campuran [makaroni/fussili/pasta siput - rebus sampai lembut]]
300 gm daging ayam [kisar/cincang]
1 tin cendawan butang [potong kecil/nipis]
4 biji buah tomato hijau [potong dadu]
1 biji cili capsicum merah [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 cawan sayur campur frozen
3 sudu cili sos
1/2 cawan sos tomato
garam
gula
minyak
daun sup [racik]
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.
3. cili sos, sos tomato, garam, dan gula. Kacau rata.
3. Masukkan semua sayuran. Kacau rata,
4. Rasakan garamnya dan tutup api.
5. Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment