IKAN PATIN BELADA [rodriguez]
Bahan2:
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar asam jawa
3 tangkai daun limau purut
5 biji belimbing buluh
garam
serbuk perasa secukupnya
Bahan2 yang Ditumbuk:
1 ekor ikan patin
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu kecil kerisik
1/2 inci belacan
Cara Membuatnya :
Tumiskan bahan-bahan yang sudah ditumbuk hingga garing.
Masukkan rempah kari Dan kerisik.
Tumis lagi dan masukkan sedikit air.
Masukkan pula perahan air asam jawa.
Kemudian masukkan ikan, belimbing buluh, garam dan serbuk perasa.
Biarkan mendidih dan Ikan masak.
Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment